سخن پژوهشكده
جانپرور است قصه ارباب معرفت.
در اين مقدمه برآنيم تا از چگونگى تولد مجموعه «ديدار با ابرار» سخنبگوييم.
قم است و ساحل حوزه، هزاران عالم و فاضل و طلبه علوم دينى با شور و شوقفراوان پيرامون بارگاه ملكوتىحضرت معصومهعليها السلام گرد آمدهاند. اينان از شهر وروستاهاى دور و نزديك، آهنگ دارالايمان قم كردهاندو در جستجوى نور به شهرجهاد و اجتهاد روى آوردهاند. حوزويان رسالتخويش را تحصيل، تدريس وتبليغ دينخدا مىدانند و در پاسدارى از مكتب و براى اجراى دستورهاى الهى باتمام توان مىكوشند.
حوزه قم هماكنون گستردهترين و عميقترين پايگاه آموزشى، پژوهشى،تبليغى، تربيتى و سياسى جهان شيعهاست كه هزاران دانشجوى تشنه معارف دينرا در دهها مركز آموزشى، تحقيقاتى و هنرى و در حلقه درس صدهافقيه، مفسر،اسلامشناس، اديب و اصولى و... گرد آورده، مرزبانان فكر و فرهنگ شيعى راپرورش مىدهد.
در گوشهاى از اين اقيانوس عظيم نور و معنويت، مجمعى با نام «مجمع اهلقلم» شكل گرفت، گروهى از طلابمخلص به انگيزه نجات نسل جوان از شبيخونفرهنگى دشمن در پژوهشكده باقرالعلومعليه السلام نشستىعلمى - ادبى تشكيل دادند ودر زمينههاى گوناگون فكرى - فرهنگى به پژوهش و نگارش پرداختند. استاد،حجةالاسلام والمسلمين جواد محدثى با لطف و فروتنى مسؤوليت نقد وارزشيابى آثار ارائه شده به مجمع را برعهده گرفت و راهيان جبهه قلم را نور و نيروبخشيد.
در يكى از اين جلسهها پيشنهاد نگارش زندگينامه عالمان بزرگ و فقيهانفداكار شيعه به زبان روز و براى نسلنو مطرح شد و با استقبال قبيله قلم روبه روگرديد و هركس گلى از باغ ايمان و فضيلت را برگزيد و آهنگ ديدارچهرهاى منوراز ياران حضرت مهدى - عجلالله فرجه - كرد و بدين گونه كاروان «ديدار با ابرار»بانگ رحيلبرآورد و در روزگار محروميت از رؤيتخورشيد، راهى زيارتستارهها گرديد، فرزندان ميهن بزرگ اسلامى را به«ميقات ملاقات» فراخواند ونغمه چاووشى سرداد كه:
برخيز تا بار سفر برباره بنديم.
اين كاروان تا كنون به زيارت صد ستاره از قبيله ابرار رفته و لذت «عبادت نگاهبه چهره عالم» را در عمق جاناحساس كرده است. از اينرو چشم بر بلنداى تاريخ وپهناى افق دوخته تا ستارههاى ديگر را بيابد و در پرتو آنانلحظهاى بيارمد. ديدارعالمان ربانى و مطالعه زندگى ياوران خورشيد، مايه حيات دلهاى افسرده وپژمرده است، پردههاى اوهام نان و نام و ريا و رياست را كنار مىزند و در نيرنگستاندنيا، راه صداقت و صفا را نشان مىدهد وچهرههاى زيباى ايمان، عدالت و جهاد رادر افقى فراتر از رفاه زدگى به نمايش مىگذارد.
براى انسانهاى مؤمن و آگاه، فراغت از كار و جهاد و عبادت و تحصيل و دانشو هنر و انجام وظايف زندگى، نهمطلوب است و نه مقدور. جوانان بيدار و با ايمان،هميشه در اين انديشهاند كه چگونه كولهبار وظايف فراوان وسنگين را در اين وقتاندك و فرصت كوتاه به مقصد رسانند.
اينان فرزندان قبيله ابرارند و الگوهاى صبر و ايثار، كرامت انسان را در ايمان وكار مىدانند و از تنبلى وخوشگذرانى و تسامح عقيدتى و اخلاقى به سختىمىگريزند.
گريزد از صف ما هر كه مرد غوغا نيست.
هرآن كه كشته نشد از قبيله ما نيست.
ابرار انسانهايى همطراز مكتباند و همسنگ ترازوى ايمان و در حد نصابقرآن. آنان در همه ابعاد زندگى، ازخانه و لباس و ورزش و اقتصاد و فرهنگ وسياست و اخلاق، هيچ نيازى به تصويب و تاييد دنياى كفر و شرك ونفاق و فسق وگناه نمىبينند و براى ضابطههاى بينالمللى منهاى اصول عقلانى و پيام آسمانى،پشيزى اعتبار بهرسميت نمىشناسند.
ابرار نمونههاى انسانيتاند و انسانهاى نمونه،
انسانهايى به عمق اقيانوس،
به روشنايى خورشيد،
به خرمى بهار،
به آرامش مهتاب،
به آزادگى سرو،
به صلابت موسىعليه السلام،
به استوارى صخره،
به مهربانى مسيحعليه السلام،
به ايثار ابراهيمعليه السلام،
به خلق و خوى محمدصلى الله عليه وآله،
اينان در عصر غيبت، كشتى طوفانزده بشر را هدايت مىكنند و پيوند زمين وآسمان را برقرار مىسازند و درميان هزاران موج فلسفى و اقتصادى و سياسىبرخاسته از كرانههاى جهل و جور و جيره، «صراط مستقيم» را بهبشر نشانمىدهند.
ما مدعى عصمت ابرار نيستيم، ولى توفيق شناخت و تدوين زندگينامه اينفرزانگان و آشنايى با انديشهها ورفتار آنان را از نعمتهاى بزرگ الهى مىدانيم وفرزندان امام خمينى - قدس سره - را به حضور در محضر ومزار اين پاكان وپيوستن به زائران ابرار فرا مىخوانيم و از رهنمودهاى صادقانه و منطقى استادان ومحققانتاريخ و سيره و رجال و تراجم و همه اهلنظر استقبال مىكنيم. تمنا داريمديدگاههاى اصلاحى و تكميلى و هررهنمودى را به نشانى قم، صندوق پستى135/37185 ارسال داريد و اين مؤسسه و ياران همراه را قرين محبت والطافخويش فرماييد. و ما عندالله خيرللابرار.
قم، پژوهشكده باقرالعلومعليه السلام.
11/4/1374.