بسم الله الرحمن الرحیم
 
نگارش 1 | رمضان 1430

 

صفحه اصلی | کتاب ها | موضوع هامولفین | قرآن کریم  
 
 
 موقعیت فعلی: کتابخانه > مطالعه کتاب آفتاب علم, ( )
 
 

بخش های کتاب

     0 - آفتاب علم
     00 - آفتاب علم
     01 - آفتاب علم
     02 - آفتاب علم
     03 - آفتاب علم
     04 - آفتاب علم
     05 - آفتاب علم
     fehrest - آفتاب علم
 

 

 
 

مقدمه

قال علىٌّ(عليه السلام):

«هَجَمَ بِهِمُ العِلمُ عَلى حَقيقةِ البَصيرَةِ وَ باشَرُوا رُوحَ اليَقينَ واستَلانُوا مَا استَوعَرَهُ المُترَفُونَ وَ أنِسُوا بِمَا استَوحَشَ مِنه الجاهِلُونَ»(1)

«علمى كه بر پايه بينش كامل است بر قلب هاى آنان هجوم آورده است، روح يقين را لمس كرده اند، آنچه بر اهل تنعم سخت و دشوار است بر آنان نرم گشته است، و با آن چيزى كه جاهلان از آن در وحشتند اُنس گرفته اند.»

صحيفه اى كه پيش روى داريد شرح حال عالم عامل و فقيه كامل و فيلسوف عارف و مفسّر قرآن مجيد و مُتتبّع در اخبار اهل بيت و طهارت(عليهم السلام)، مرحوم حضرت آية اللّه العظمى سيّد ابوالقاسم دهكردى اصفهانى(قدس سره) مى باشد.

در اين نوشتار كوشيده ايم كه برگى چند از زندگانى علمى و سُلوك عملى پُربار اين فقيه فرزانه را ورق زده و از حيات طيّبه و نورانيه الهيه وى كه حاصل هفتاد سال تحصيل و تدريس و تحقيق در علوم آل محمّد(عليهم السلام) و تزكيه و تهذيب نفس و دست گيرى از ايتام آل محمّد(عليهم السلام)است، خاطره اى در دل زنده كنيم، كه حضرت ختمى مرتبت فرمودند: «عِند ذِكرِ الصالحين تُنزِلُ الرحمة»; باشد كه چراغى براى سلوك راهيان كوى دوست باشد.

مرحوم آية اللّه العظمى سيّد ابوالقاسم دهكردى(قدس سره)، عالمى است جامع معقول و منقول و محصّل حوزه علميه نجف و اصفهان، و از شاگردان مُبرّز بزرگانى چون ميرزاى شيرازى، ميرزا حبيب اللّه رشتى، آخوند خراسانى، ميرزا ابوالمعالى كلباسى، آية الحق ملاّ فتح على سلطان آبادى، و حكيم ملاّ اسماعيل درب كوشكى اصفهانى(قدس سرهم).

ايشان علاوه بر تصدّى كُرسى تدريس، و اشتغال به مباحث علمى، از وعظ و خطابه عامه مردم و اقامه جماعت و حلّ و فصل اُمور مسلمين غافل نمانده است. حاصل تلاش علمى و عملى اين عالم ربّانى، علاوه بر ملكات نفسانى و مقامات عرفانى، بيش از 20 اثر ارزنده در معارف مختلف اسلامى و تربيت شاگردانى همچون حاج آقا رحيم ارباب اصفهانى، صاحب مكيال المكارم، و بانوى مجتهده ايرانى است.

آية اللّه العُظمى دهكردى از مشايخ اجازه روايت جمعى از فقها و بزرگان همچون: آية اللّه العظمى بروجردى، آية اللّه العُظمى امام خمينى، و آية اللّه العُظمى مرعشى نجفى(قدس سرهم)مى باشد.

اميد است با اين نوشته كه ان شاءاللّه هم زمان با برگزارى كنگره بزرگداشت اين عالم ربانى انتشار مى يابد جامعه فرهنگى و دوستداران علم و دانش و حوزه هاى علميه از الگوهاى علم و عمل بهره وافى و كافى بگيرند.

در پايان شايسته است از مشوّقين و ترغيب كنندگان به وجود آمدن اين اثر، حضرت آية اللّه سُبحانى ـ دام ظلّه ـ و حجة الاسلام والمسلمين آقاى رضا مختارى، و از مسؤولين محترم مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامى قم و اصفهان كه زحماتى را در جهت چاپ و نشر آثار ايشان كشيده اند نهايت تقدير و تشكر بنمايم.

2/4/79

قم المقدسّه

مجيد جلالى دهكردى


پى‏نوشت‏ها:
1 ـ نهج البلاغه فيض الاسلام، حكمت 139