فصل دوازدهم
فضيلت قرائت قرآن
در اصول كافى ج2 ص611 از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه مى فرمايد: چه مانع است كه تاجرى از شما كه در بازار مشغول تجارت است وقتى به خانه برمى گردد نخوابد تا اينكه سوره اى از قرآن را بخواند كه برايش نوشته شود به جاى هر آيه اى كه مى خواند ثواب ده حسنه و محو شود از او ده سيّئه.
و در مجمع البيان ص 36 از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت شده كه فرمود: هر كس حرفى از قرآن را تلاوت كند براى او حسنه اى كه ده برابر ثواب داشته باشد نوشته مى شود. مثلا در «الم» سه حسنه است يكى براى الف و يكى براى لام و ديگرى براى ميم.
قرائت قرآن يا بهترين اعمال
مرحوم ديلمى از امام صادق(عليه السلام) روايت مى كند كه فرمود: خواندن قرآن از ذكر برتر و ذكر از صدقه بهتر و صدقه از روزه بالاتر و روزه سپرى است در مقابل آتش.
مراتب قرائت قرآن
در عدة الداعى ص 329 از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه مى فرمايد: هر كس قرآن را در نماز و در حال ايستاده بخواند به هر حرفى صد حسنه براى او ثبت خواهد شد و چنانچه در نماز نشسته بخواند پنجاه حسنه و در غير نماز با وضو بيست و پنج حسنه و بدون وضو ده حسنه در نامه عملش ثبت خواهد شد.
سپس فرمود: من نمى گويم «المر» يك حرف است بلكه از براى الف آن ده حسنه و لام ده حسنه و ميم ده حسنه و راء آن ده حسنه (هر كدام جدا، جدا) نوشته مى شود.
صفحه 230 |
فضيلت قرائت قرآن از روى قرآن
در اصول كافى جلد2 ص613 از اسحاق بن عمار روايت شده كه مى گويد: به امام صادق(عليه السلام) گفتم: فدايت شوم من قرآن را حفظ كرده ام آيا خواندن آن از حفظ بهتر است يا از رو خواندن؟
حضرت فرمود: از رو خواندن بهتر است، آيا نمى دانى كه نگاه كردن بر روى قرآن عبادت است؟
فضيلت خواندن قرآن در خانه
در اصول كافى جلد2 ص610 امام صادق(عليه السلام) از جدش اميرالمؤمنين(عليه السلام)روايت مى كند كه فرمود: خانه اى كه در آن قرائت قرآن و ياد خدا مى شود، بركتش زياد مى شود و فرشتگان در آن حضور يافته و شياطين از آن دور مى شوند و از آن خانه نورى به آسمان بالا مى رود براى اهل آسمان همان گونه كه ستارگان نور مى دهند براى اهل زمين.
و اما برعكس خانه اى كه در آن قرآن خوانده نمى شود بركتش كم، و ملائكه از آن دور و شياطين در آن حضور مى يابند.
ماه رمضان يا بهار قرآن
در اصول كافى جلد2 ص630 از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: براى هر چيز بهارى است و بهار قرآن ماه مبارك رمضان است.
زينت قرائت قرآن
در اصول كافى جلد2 ص615 امام صادق(عليه السلام) از جدش پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم)روايت كرده كه فرمود: براى هر چيزى زينتى است و زينت قرآن صداى خوب است.
صفحه 231 |
صداى دلنشين امام چهارم زين العابدين(عليه السلام) در قرائت قرآن
در اصول كافى جلد2 ص616 از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه مى فرمايد: امام چهارم زين العابدين(عليه السلام) صدايش در قرائت قرآن از همه دلنشين تر بود به گونه اى كه وقتى قرائت قرآن مى كرد سقاهايى كه عبور مى كردند براى شنيدن قرآن او توقف مى كردند زيرا در قرائت قرآن با صداى خوب كسى به پايه او نمى رسيد.
قاريان قرآن سه دسته اند
در كتاب وسائل الشيعه جلد4 ص846 امام صادق(عليه السلام) مى فرمايد: بر شما باد به فراگيرى قرآن و تلاوت آن (ليكن بدانيد كه قاريان قرآن سه دسته اند) دسته اى قرآن را فرا مى گيرند كه مردم (از آنها تعريف كنند و) بگويند فلانى قارى قرآن است.
دسته ديگر كسانى هستند كه قرآن را فرا مى گيرند كه مردم بگويند فلانى چقدر خوش صدا است، قرآن اين دو دسته سودى ندارد.
اما دسته سوّم كسانى هستند كه قرآن را براى رضاى خدا و عمل به آن فرا مى گيرند، ديگر باك ندارند كه كسى بداند يا نداند. اين دسته از خواندن قرآن خير و بهره خواهند ديد.
شكايت قرآن در قيامت
در اصول كافى جلد2 ص613 حديث 3 از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: در قيامت سه چيز از مردم خود شكايت مى كنند:
1ـ مسجدى كه مردم در آن نماز نخوانند تا خراب شود. 2ـ عالمى كه در بين مردم نادان به سر برد و كسى براى يادگرفتن مسائل به او مراجعه نكند. 3ـ قرآنى كه در خانه اى باشد ولى كسى آن را نخواند تا گرد روى آن بنشيند.
خداوندا ما را در توجه و عنايت به اين سه ركن بزرگ يارى بفرما.
صفحه 232 |
فضيلت قرائت سوره حمد
در اصول كافى عبدالله بن الفضل النوفلى از امام باقر(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هرگاه بر شخص مريضى 70 بار سوره حمد قرائت شود يقيناً درد آن مريض تسكين مى يابد.
و در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: اگر 70 بار سوره حمد بر مرده اى خوانده شود و آن مرده زنده گردد تعجب نكنيد.(1) (البته معنى حديث اين نيست كه 70 بار خواندن سوره حمد مرده را زنده مى كند بلكه اين حديث اهميت و فضيلت سوره حمد را ميرساند).
فضيلت خواندن سوره بقره
در مجمع البيان آمده است كه از رسول خدا(صلى الله عليه وآله وسلم) سئوال شده كدام يك از سوره هاى قرآن فضيلتش بيشتر است؟ فرمود: سوره بقره بعد سئوال شد كدام يك از آيات سوره بقره با فضيلت تر است؟ فرمود: آية الكرسى.(2)
فضيلت سوره آل عمران
در تفسير منهج الصادقين آمده است كه ابن عباس از رسول خدا(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه هر كس سوره آل عمران را در روز جمعه بخواند حقتعالى و فرشتگان بر او صلوات فرستند.
و در حديث ديگرى آمده است كه خواندن سوره آل عمران در شب جمعه موجب مى شود كه در قيامت خداوند دو بال به او مرحمت كند تا همچون برق از پل صراط بگذرد.(3)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير نور الثقلين جلد1 ص4
2ـ نور الثقلين جلد1 ص26
3ـ تفسير خلاصه منهج الصادقين جلد1 ص179
صفحه 233 |
فضيلت سوره نساء
در كتاب ثواب الاعمال از اميرالمؤمنين(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس در هر جمعه چه شب و چه روز سوره نساء را بخواند از فشار قبر در امان باشد.(1)
فضيلت سوره مائده
در كتاب ثواب الاعمال از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود:هركس سوره مائده رادرهر پنجشنبه چه شب و چه روز بخواند در ايمان ثابت قدم بوده گرد شرك بر دامن او ننشيند.
و در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره مباركه مائده را بخواند به عدد هر يك از يهود و نصارا كه در دار دنيا بسر مى برند ده حسنه در نامه عملش ثبت و ده گناه از او محو و ده درجه براى او بالا مى رود.(2)
فضيلت سوره انعام
در كتاب ثواب الاعمال از ابن عباس روايت شده كه هر كس سوره انعام را در هر شب بخواند از عذاب و هول و هراس قيامت در امان بوده و هرگز آتش جهنّم را در پيش روى خود نخواهد ديد.
و در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: سوره انعام يكجا بر پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) نازل شد و هفتاد هزار فرشته او را همراهى مى كردند و اگر مردم اهميت و فضيلت اين سوره را مى دانستند هرگز خواندن آن را ترك نمى كردند.(3)
و در حديث ديگرى از امام رضا(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس اين سوره را بخواند آن هفتاد هزار فرشته اى كه اين سوره را نازل كرده اند براى او تسبيح مى كنند
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ اعلام الدين ص369
2ـ نور الثقلين جلد1 ص582
3ـ نور الثقلين جلد1 ص697
صفحه 234 |
تا روز قيامت.
و نيز از كعب الاخبار روايت شده كه حقتعالى در روز قيامت به قارى اين سوره خطاب مى كند كه اى بنده من در سايه من در آى و از ميوه هاى بهشتى من بهره مند شو و از آب كوثر من بياشام و از چشمه سلسبيل من غسل كن كه تو بنده منى و من خداى توام.
و در حديث ديگرى پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) فرمود: هر كس سوره انعام را تا آيه «يَعْلَمُ ما تَكْسِبُونَ» بخواند حق تعالى چهل هزار فرشته را براى او موكل مى نمايد كه مثل عبادت خود را براى او بنويسند تا روز قيامت و فرشته اى از آسمان هفتم نازل مى شود و با او گرزى از آهن باشد كه هرگاه شيطان بخواهد او را وسوسه كند آن فرشته گرز را بر سر شيطان فرو كوبد و از او دور نمايد و بين او و شيطان هفتاد حجاب واسطه است.(1)
فضيلت سوره اعراف
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره اعراف را در هر ماه يك بار بخواند در روز قيامت از جمله كسانى خواهد بود كه براى آنان ترس و غمى نخواهد بود. و چنانچه در هر جمعه چه شب و چه روز آن بخواند از جمله كسانى خواهد بود كه حساب رسى ندارند.
و چنانچه پيوسته اين سوره را بخواند به گونه اى كه آن را ترك نكند، در روز قيامت اين سوره گواهى مى دهد بر اينكه اين شخص خواننده او بوده و در مصباح كفعمى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم)روايت شده كه فرمود: هر كس سوره اعراف را بخواند خداوند بين او و شيطان حايل ايجاد مى كند و در قيامت هم حضرت آدم شفيع او خواهد شد.(2)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ خلاصه منهج الصادقين جلد2 ص29
2ـ نور الثقلين جلد2 ص3
صفحه 235 |
فضيلت سوره انفال
در تفسير عياشى از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره برائت و انفال را در هر ماه يك بار تلاوت نمايد هرگز نفاق به سراغ او نخواهد رفت و از شيعيان مولا اميرالمؤمنين على(عليه السلام) در روز قيامت محسوب خواهد شد و در آن روز از ميوه هاى بهشتى تناول خواهد كرد تا مردم از حساب فارغ شوند.
و در مجمع البيان ابى بن كعب از رسول گرامى اسلام(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره برائت و انفال را تلاوت نمايد من در روز قيامت او را شفاعت خواهم كرد و گواهى خواهم داد بر اينكه او از نفاق به دور بوده و خداوند به عدد هر مرد و زن منافق كه در دنيا باشند براى او ده حسنه ثبت و ده گناه محو و ده درجه بالا مى برد و علاوه بر اينها عرش الهى و حاملانش براى او تا زمانى كه زنده است صلوات مى فرستند.(1)
فضيلت سوره برائت
فضيلت سوره برائت در ضمن فضيلت سوره انفال گذشت. چون از امام صادق(عليه السلام)روايت شده كه فرمود: سوره برائت و انفال يكى است.
فضيلت سوره يونس
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره يونس را در هر دو ماه يا سه ماه يك بار بخواند از جاهلين محسوب نگشته و در قيامت از مقربين خواهد بود.
و در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره يونس را قرائت كند خداوند به تعداد كسانيكه به حضرت يونس ايمان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد2 ص117
صفحه 236 |
آورده بودند و به تعداد كسانى كه ايمان نياورده بودند و نيز به تعداد كسانى كه با فرعون غرق شدند به عدد هر كدام ده حسنه ثواب در نامه عمل او ثبت مى شود.(1)
فضيلت سوره هود
در كتاب ثواب الاعمال از امام جواد(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره هود را در هر جمعه چه شب و چه روز بخواند حق تعالى او را در روز قيامت در زمره پيغمبران مبعوث گرداند و حساب او را آسان كند و در آن روز هيچ كس را از گناه او آگاه نسازد.
و در كتاب مجمع البيان ابى بن كعب از حضرت رسول اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره هود را بخواند حقتعالى به عدد كسانى كه به حضرت نوح و هود و صالح و شعيب و لوط و ابراهيم و موسى(عليهم السلام) ايمان آورده اند و يا ايمان نياورده اند به عدد هر كدام ده حسنه در نامه عمل او ثبت و در روز قيامت از خوشبختان محسوب خواهد شد.(2)
فضيلت سوره يوسف
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره حضرت يوسف(عليه السلام) را بخواند چه شب و چه روز خداوند روز قيامت او را به زيبايى حضرت يوسف محشور كرده و از ترس و وحشت قيامت مصون بوده و جزء نيكان محسوب خواهد بود.(3)
فضيلت سوره رعد
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد2 ص290
2ـ تفسير خلاصه منهج جلد2 ص313
3ـ نور الثقلين جلد2 ص408
صفحه 237 |
سوره رعد را تلاوت نمايد به عدد هر ابرى كه بر روى هوا واقع شود تا روز قيامت براى وى ده حسنه نوشته شود و جزء افراد بايقين به حساب آيد.(1)
فضيلت سوره ابراهيم
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره ابراهيم را بخواند خداوند به عدد تمام كسانى كه بت پرستيده اند و كسانى كه بت نپرستيده اند به عدد هر يك ده حسنه در نامه عملش ثبت مى كند.(2)
فضيلت سوره حجر
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره حجر را تلاوت نمايد به عدد هر يك از مهاجر و انصار و كسانيكه پيامبر را مورد اذيت و آزار قرار دادند، ده حسنه در نامه عملش ثبت خواهد شد.(3)
فضيلت سوره نحل
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره نحل را تلاوت كند خداوند از نعمتهايى كه در دنيا به او داده در قيامت حساب نمى كند و اگر در شب يا روزى كه خوانده بميرد جزء كسانى كه وصيّت خوب كرده اند محسوب مى شود.(4)
و در كتاب ثواب الاعمال از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس ماهى يك بار سوره نحل را تلاوت كند خداوند او را از هفتادنوع بلا كه آسان ترين آنها جنونو خوره و پيسى است ايمن ساخته و اورا در اعلادرجه بهشت كه جنت عدن است جاى خواهدداد.(5)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد2 ص480
2ـ نور الثقلين جلد2 ص525
3ـ نور الثقلين جلد3 ص2
4ـ نور الثقلين جلد3 ص38
5ـ نور الثقلين جلد3 ص38
صفحه 238 |
فضيلت سوره اسراء
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره بنى اسرائيل را در هر شب جمعه بخواند نميرد تا امام زمان«عج» را درك كند و از ياران آن حضرت باشد.(1)
فضيلت سوره كهف
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس در هر شب جمعه سوره كهف را بخواند شهيد از دنيا خواهد رفت و در قيامت هم با شهداء محشور خواهد شد.(2)
فضيلت سوره مريم
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس بر خواندن سوره مريم مداومت نمايد نميرد تا به خواسته خود از مال و اولاد نائل گردد و در آخرت از اصحاب عيسى بن مريم باشد و مطابق پادشاهى حضرت سليمان بن داود در بهشت به او عطا گردد.(3)
فضيلت سوره طه
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره طه را بخواند حقتعالى ثواب مهاجر و انصار را در قيامت به او عطا فرمايد. و ابو دردا از آن حضرت نقل مى كند كه فرمود: خداوند متعال سوره طه و يس را قرائت كرده پيش از خلقت آدم به دو هزار سال و چون فرشتگان قرائت اين دو سوره را از خداوند شنيدند گفتند: خوشا به حال امتى كه اين دو سوره بر آنها نازل
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد3 ص97
2ـ نور الثقلين جلد3 ص240
3ـ تفسير خلاصه منهج جلد3 ص173
صفحه 239 |
مى شود. و خوشا به حال آن سينه هايى كه اين دو سوره در آنها جاى مى گيرد و خوشا به حال آن زبانهايى كه اين دو سوره را تلاوت مى كنند.
و در حديث ديگرى حسن بصرى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: اهل بهشت از قرآن فقط سوره طه و يس را تلاوت مى كنند.
و در كتاب ثواب الاعمال اسحق بن عمار از امام صادق(عليه السلام) روايت كرده كه فرمود: خواندن سوره طه را ترك نكنيد زيرا خداوند اين سوره و قارى آن را دوست دارد و چنانچه كسى در قرائت اين سوره مداومت داشته باشد خداوند نامه عمل او را به دست راستش خواهد داد و اعمال او را كه در اسلام انجام گرفته به حساب نياورد و از اجر و پاداش به قدرى به او عطا كند كه از آن راضى و خوشنود گردد.(1)
فضيلت سوره انبياء
در مجمع البيان ابى بن كعب از رسول گرامى اسلام(صلى الله عليه وآله وسلم)روايت كرده كه فرمود: هر كه سوره انبياء را بخواند حقتعالى در قيامت حساب او را آسان كرده و هر پيغمبرى كه در قرآن نام او ذكر شده، آن روز با او مصافحه كرده، سلام كند.
و در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره انبياء را با شوق و رغبت بخواند در قيامت تمام پيامبران رفيق او باشند و در بهشت از احترام خاصى برخوردار خواهد بود و در دنيا هم در چشم مردم عزيز و مكرّم باشد.(2)
فضيلت سوره حج
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره مباركه حج را هر سه روز يك بار بخواند در آن سال زيارت خانه خدا نصيبش گردد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد3 ص366
2ـ تفسير خلاصه منهج جلد3 ص244
صفحه 240 |
و چنانچه در آن سفر بميرد داخل بهشت مى شود. و آنچه آرزو داشته باشد به آرزويش نايل گردد.(1)
فضيلت سوره مؤمنون
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره مؤمنون را تلاوت كند حق تعالى كار او را به سعادت ختم نمايد و چنانچه در هر جمعه شب يا روز آن تلاوت نمايد خداوند او را در فردوس اعلى با پيامبران مرسل محشور نمايد.
و در حديث ديگرى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت شده كه فرمود: ده آيه بر من نازل شده كه هر كس آنها را تلاوت كند اهل بهشت خواهد بود.
آنگاه از اوّل سوره مؤمنون شروع كرد به خواندن تا آيه ده (چون در اين ده آيه علائم اهل ايمان ذكر شده است كه اگر كسى آنها را دارا باشد در دنيا و آخرت خوشبخت و سعادتمند خواهد شد. زيرا علائم عمده ايمان در همين ده آيه اوّل سوره مؤمنون بيان گرديده)
و در حديث ديگرى فرمود: اوّل و آخر اين سوره از گنجهاى بهشت است (چون در اوّل اين سوره يعنى همان ده آيه اى كه به آن اشاره شد از عاقبت به خيرى خبر داده و در آخر هم از عاقبت به شرّى سخن مى گويد.)(2)
فضيلت سوره نور
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره نور را بخواند حقتعالى به عدد هر مؤمنى كه بوده و خواهد بود تا روز قيامت ده حسنه در نامه عملش ثبت نمايد.(3)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد3 ص290
2ـ تفسير خلاصه منهج جلد3 ص321
3ـ نور الثقلين جلد3 ص568
صفحه 241 |
فضيلت سوره فرقان
در كتاب ثواب الاعمال از امام هشتم(عليه السلام) روايت شده كه به اسحق بن عمار فرمود: يا ابن عمار هيچ گاه خواندن سوره فرقان را ترك نكن كه اگر كسى آن را در هر شب بخواند خداوند او را هرگز عذاب نخواهد كرد و از حساب او صرف نظر كرده او را در فردوس اعلى جاى خواهد داد.(1)
فضيلت سوره شعراء نمل و قصص
در كتاب ثواب الاعمال ابا بصير از امام صادق(عليه السلام) روايت كرده كه فرمود: هر كس سه سوره شعراء، نمل و قصص را در هر شب جمعه بخواند از دوستان خدا و در حمايت بارى تعالى خواهد بود و فقر و تنگدستى در دنيا به او نرسد و در آخرت خداوند به قدرى از نعمتهاى بهشت به او عطا كند كه او راضى گردد كه يكى از عنايتهاى پروردگار به او آن است كه صد حوريه به او تزويج نمايد.(2)
فضيلت سوره عنكبوت
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره عنكبوت را تلاوت نمايد خداوند متعال به عدد هر يك از مؤمنين و منافقين ده حسنه در نامه عملش ثبت فرمايد.(3)
فضيلت سوره روم
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره روم را بخواند، حق تعالى او را به عدد هر فرشته اى كه در آسمان و زمين تسبيح مى كند ده حسنه در نامه عملش ثبت و چنانچه ثوابى در آن شب و يا روزى كه قرائت كرده از او فوت شده باشد به حساب او منظور مى گردد.(4)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد4 ص2
2ـ نور الثقلين جلد4 ص45
3ـ نور الثقلين جلد4 ص147
4ـ نور الثقلين جلد4 ص169
صفحه 242 |
فضيلت سوره لقمان
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره لقمان را بخواند در قيامت رفيق و همنشين لقمان خواهد شد و به عدد هر كه امر به معروف و نهى از منكر مى كند حق تعالى براى او ده حسنه ثبت مى نمايد.
و در ثواب الاعمال از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره لقمان را بخواند خداوند سى فرشته را محافظ او قرار خواهد داد كه او را از شر شيطان و لشكريانش حفظ نمايند تا صبح و چنانچه روز بخواند محافظت نمايند تا شب.(1)
فضيلت سوره سجده
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس «سوره سجده» و «سوره مُلك» را بخواند مانند آن است كه شب قدر را احيا گرفته باشد.
و در حديث ديگرى ليث از ابوجابر روايت مى كند كه گفت: پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم)شب را نمى خوابيد تا آنكه اين دو سوره را تلاوت مى كرد.
و در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره سجده را در شب جمعه بخواند حق تعالى در روز قيامت نامه عملش را در دست راستش قرار دهد و از حساب او صرف نظر نمايد و در بهشت همنشين پيامبر(صلى الله عليه وآله وسلم)و ائمه معصومين(عليهم السلام)باشد.
و همچنين از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت شده كه فرمود: هر كس اين سوره را بخواند تا سه روز شيطان به خانه او داخل نخواهد شد.(2)
فضيلت سوره احزاب
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره احزاب را قرائت كند و آن را به اعضاء خانواده اش تعليم نمايد خداوند عذاب قبر را از او بر مى دارد.(3)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد4 ص239
2ـ تفسير خلاصه منهج جلد4 ص257
3ـ نور الثقلين جلد4 ص233
صفحه 243 |
فضيلت سوره سباء
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) روايت كرده كه فرمود: كسى كه سوره سباء را تلاوت نمايد تمام پيامبران در روز قيامت رفيق او گشته با او مصافحه نمايند.(1)
فضيلت سوره فاطر
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره فاطر را تلاوت نمايد خداوند در روز قيامت سه در بهشت را بر روى او باز كرده كه از هر كدام كه خواهد وارد بهشت شود.(2)
فضيلت سوره يس
در كتاب ثواب الاعمال ابا بصير از امام صادق(عليه السلام) روايت مى كند كه فرمود: هر چيزى را دل و قلبى است و دل و قلب قرآن سوره يس است. پس اگر كسى اين سوره را در شب قبل از خوابيدن بخواند خداوند متعال هزار فرشته را مأمور مى كند كه او را از شرّ شيطان و هر آفتى محافظت نمايند و چنانچه روز آن بميرد خداوند او را داخل بهشت گرداند و هنگام غسل دادن او سى هزار فرشته حاضر شده جهت او استغفار كرده و در تشييع جنازه او تا لب گورش شركت مى نمايند و هنگامى كه او را داخل در قبر نمايند آنها هم با او داخل در قبر شده مشغول عبادت شوند تا روز قيامت و ثوابش را در نامه عمل او منظور نمايند و قبرش هم تا چشم كار مى كند و سيع مى شود و از فشار قبر هم در امان مى ماند و پيوسته از قبرش نورى به جانب آسمان بالا مى رود تا روزى كه از قبر برخيزند (يعنى روز قيامت) و آن فرشتگان هم با روى خوش و لبى خندان با او برخورد كرده و او را تا عبور از صراط و ميزان و رسيدن به مقام قرب الهى و انبياء مرسلين همراهى مى كنند. آنگاه از طرف خداوند متعال خطاب رسد كه اى بنده من هر كه را خواهى شفاعت كن كه شفاعت تو در حق
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد4 ص314
2ـ نور الثقلين جلد4 ص345
صفحه 244 |
هر كه را كه بخواهى مقبول است، و هر چه را كه مى خواهى از من بخواه كه جميع خواسته تو برآورده است.
پس هر چه را كه خواهد طلب نمايد و هر كه را كه خواهد شفاعت نمايد و از او حسابى به عمل نيايد و بر گناهى مؤاخذه نشود.
اهل محشر (با ديدن اين صحنه) مى گويند سبحان الله آيا اين شخص (كه اين همه مورد لطف و عنايت ربوبى قرار گرفته) در مدت عمرش كوچكترين گناهى مرتكب نشده؟ (آرى) او از رفقاى آل محمد خواهد بود.
اين بود فضيلت خواندن سوره يس در شب و چنانچه در روز بخواند خداوند او را از گزند حوادث حفظ فرمايد تا شب.
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره يس را قربة الى الله بخواند گناهانش آمرزيده شود و ثواب كسى كه دوازده ختم قرآن كرده باشد در نامه عملش ثبت شود و چنانچه بر بالين بيمارى (كه در حال احتضار است) بخوانند به عدد هر حرفى ده فرشته بر بالين او حاضر شوند و از برايش طلب آمرزش نمايند تا قبض روح شود. و پس از قبض روح او را تشييع جنازه كرده، برايش صلوات فرستند تا دفن گردد.
و چنانچه مريضى كه در حال مردن است آن را بخواند يا كسى نزد او قرائت كند رضوان بهشت بيايد با ظرفى از شراب بهشتى و آن را بدهد تا بياشامد و او را به بهشت بشارت دهد و بعد از نوشيدن شراب بهشتى، سيراب بميرد و سيراب مبعوث شود و سيراب به بهشت داخل شود.(1)
فضيلت سوره صافات
در كتاب ثواب الاعمال امام صادق(عليه السلام)از جدش امام حسين(عليه السلام) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره صافات را در هر روز جمعه بخواند تا زمانى كه زنده است از
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ نور الثقلين جلد4 ص371
صفحه 245 |
جميع بليات محفوظ باشد و در فراخى و وسعت روزى بسر برد و شيطان در جان و مال و اولادش وارد نشود و از سلطان ظالم هم ستمى به او نرسد و چنانچه در آن روز و يا شب بميرد شهيد محسوب و با شهداء وارد بهشت مى شود.
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كند كه فرمود: هر كس سوره صافات را قرائت كند به عدد هر يك از ديو و پرى كه در جهان است ده حسنه در نامه عمل او ثبت و شياطين از وى دور گردند و دامن او به شرك آلوده نگردد و فرشتگان حافظ وى در روز قيامت به ايمان وى گواهى دهند.(1)
فضيلت سوره ص
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت مى كند كه فرمود: هر كس سوره ص را بخواند حق تعالى به وزن جميع كوههايى كه در اختيار حضرت داود(عليه السلام)بود و با او تسبيح مى كردند براى او ثواب مقرر خواهد كرد و او را از ارتكاب گناهان كبيره و صغيره حفظ خواهد كرد.
و در كتاب ثواب الاعمال از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس در هر شب جمعه سوره ص را قرائت كند، خداوند او را چندان خير دنيا و آخرت عطا نمايد كه به هيچ كس نداده باشد مگر پيامبران يا فرشتگان مقرب و او را با هر كه بخواهد از بستگان و غلامانش وارد بهشت كند، اگرچه او از اهل شفاعت نباشد، به خاطر اهميت اين سوره.(2)
فضيلت سوره زمر
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام)روايت شده كه فرمود: هر كس سوره زمر را تلاوت كند حق تعالى عزت دنيا و آخرت را به او عطا فرمايد و او را بر ساير
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص48
2ـ نور الثقلين جلد4 ص441
صفحه 246 |
مردم غالب گرداند به گونه اى كه هرگاه مردم او را ببينند هيبت او بر دلشان بنشيند و اگر از مال و ثروت تهى دست باشد بى نياز گردد و بدن او را بر آتش دوزخ حرام گرداند و هزار شهر در بهشت از براى او بر پا نمايد كه در هر شهرى هزار قصر و در هر قصرى هزار حوريه وجود دارد.(1)
فضيلت سوره مؤمن (يا غافر)
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره مؤمن را تلاوت كند روح تمام پيامبران و صديقين و مؤمنين بر او صلوات مى فرستند و از براى او استغفار مى كنند.
فضيلت سوره حم فصلّت
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كه سوره حم فصلّت را قرائت كند خداوند متعال به هر حرف آن ده حسنه در نامه عملش ثبت نمايد.
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره حم فصلّت را تلاوت كند در روز قيامت به او نورى عطا شود كه شعاع آن به اندازه ديد چشم باشد و به گونه اى شادمان باشد كه تمام اهل محشر بر موقعيت او حسرت برندو آرزو كنند كه اى كاش ما هم مانند او بوديم.(2)
فضيلت سوره شورى
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره شورى را بخواند خداى تعالى صورت او را چون ماه شب چهارده نورانى گرداند و او را در جوار خود جاى دهد و خطاب به او فرمايد: اى بنده مؤمن تو بر تلاوت
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص105
2ـ نور الثقلين جلد4 ص538
صفحه 247 |
سوره شورى (حم عسق) مداومت مى نمودى ولى نمى دانستى كه ثواب آن در چه حد است كه اگر علم به ثواب آن مى داشتى هرگز از خواندن آن كوتاهى نمى كردى. پس فرشتگان را امر فرمايد: كه او را به بهشت برند و در بهترين جايگاه بهشت او را جاى دهند.
پس فرشتگان او را به بهشت برده و در قصرى كه از ياقوت سرخ درست شده جاى دهند، قصرى كه لطافت آن بر وجهى باشد كه ظاهر آن از باطن آن و باطن آن از ظاهرش نمايان است و هزار حورالعين و هزار ولدان در آن جهت خدمت او به سر مى برند.(1)
فضيلت سوره زخرف
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: جماعتى كه سوره زخرف را در دنيا تلاوت مى كنند در روز قيامت به ايشان ندا مى شود: اى بندگان امروز ترس و اندوهى نداشته باشيد و بدون حساب وارد بهشت شويد.
در كتاب ثواب الاعمال از امام باقر(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس بر خواندن سوره زخرف مداومت نمايد، خداوند متعال او را در قبر از شر گزندگان و فشار قبر ايمن گرداند تا روز قيامت و چون قيامت بر پا شود سوره زخرف به صورت زيبايى درآيد و به امر پروردگار خواننده خود را وارد بهشت كند.(2)
فضيلت سوره دخان
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره دخان را در شب جمعه تلاوت نمايد جميع گناهانش آمرزيده گردد.
و در حديث ديگرى ابوهريره از آن حضرت روايت كرده كه فرمود: اگر كسى
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص194
2ـ نور الثقلين جلد4 ص591
صفحه 248 |
اين سوره را در شب بخواند تا صبح هفتاد هزار فرشته براى او طلب مغفرت مى كنند و اگر در روز بخواند تا شب همان هفتاد هزار فرشته براى او طلب مغفرت مى كنند.(1)
فضيلت سوره جاثيه
در مجمع البيان ابى بن كعب و ابى سعيد خدرى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده اند كه هر كس اين سوره را تلاوت كند حق تعالى در قيامت عورت او را ظاهر نسازد و از ترس و هيبت عذاب ايمن گرداند.
در كتاب ثواب الاعمال ابو بصير از امام صادق(عليه السلام) روايت كرده كه فرمود: ثواب قارى اين سوره آن است كه هرگز روى جهنّم را نبيند و زفير و شهيق آن را نشنود و در بهشت اعلا رفيق پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) باشد.(2)
فضيلت سوره احقاف
در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره مباركه احقاف را بخواند به عدد ريگهاى عالم ده حسنه در نامه عمل او ثبت و ده گناه از او محو و ده درجه براى او بالا مى رود.
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره احقاف را در شب جمعه بخواند حق تعالى او را از ترس و هراس دنيا و آخرت ايمن گرداند.(3)
فضيلت سوره مباركه محمد(صلى الله عليه وآله وسلم)
در مجمع البيان ابى بن كعب از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) روايت كرده كه فرمود: هركس سوره مباركه محمد(صلى الله عليه وآله)را تلاوت كند بر خداى تعالى واجب مى شود كه از نهرهاى بهشت او را بياشاماند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص244
2ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص258
3ـ نور الثقلين جلد5 ص7
صفحه 249 |
در كتاب ثواب الاعمال ابوبصير از امام صادق(عليه السلام) روايت كرده كه فرمود: هر مؤمنى كه سوره محمد(صلى الله عليه وآله وسلم) را بخواند هرگز در دين خود دچار شك نشود و از شرك محفوظ ماند و بعد از فوت او خداى تعالى هزار فرشته را مأمور مى كند كه در قبر او داخل شده نماز بخوانند و ثواب آن را براى او هديه كنند و در روز قيامت او را تا محضر عدل الهى همراهى نمايند.(1)
فضيلت سوره فتح
در مجمع البيان ابى بن كعب از رسول خدا(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره فتح را قرائت كند مانند آن است كه با من در روز فتح حاضر بوده.
و در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: مال و اموال و تمامى اعضاء خانواده خود را با خواندن سوره فتح از گزند حوادث بيمه سازيد زيرا كسانى كه به خواندن اين سوره مداومت مى كنند روز قيامت منادى از طرف پروردگار ندا سر مى دهد به گونه اى كه همه مى شنوند، مى گويد: تو بنده خالص من هستى.
(سپس خطاب به فرشتگان مى فرمايد: اين بنده صالح و شايسته مرا) به صالحين ملحق نموده وارد بهشت كنيد و از آب سردى كه از رحيق مختوم است او را سيراب نماييد.(2)
فضيلت سوره حجرات
در كتاب ثواب الاعمال از امام صادق(عليه السلام) روايت شده كه فرمود: هر كس سوره حجرات را شب يا روز تلاوت نمايد از زائران رسول خدا(صلى الله عليه وآله) محسوب خواهد شد.
و در مجمع البيان ابى بن كعب از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) روايت كرده كه فرمود: هر كس سوره حجرات را بخواند به عدد هر يك از كسانى كه اطاعت خدا و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ تفسير خلاصه منهج جلد5 ص291
2ـ نور الثقلين جلد5 ص46
صفحه 250 |