![]() | ![]() | ![]() |
سرزمين مسلمانان نشين بانگسامورو
سرزمين محل سكونت مسلمانان مورو به «ارخبيل» يا «بانگسامورو» موسوم است كه به 17000 كيلومتر مربع وسعت بالغ مىگردد (1) و 13 استان مسلمان نشين را دربر مىگيرد كه شامل جزاير ارخبيل،سولو، تاوى تاوى، باسيلان، ميندانائو و استانهاى زامبتاى شمالى و جنوبى، لاناواى شمالى و جنوبى، و نيز استان وابا مىباشد. جزيره پالاوان از منابع غنى نفت برخوردار است كه هم اكنون دولت فيليپين از ذخائر آن بهره بردارى مىنمايد. اين سرزمين از منابعى چون آهن و مس برخوردار است و از طريق بندر زامبونگاى در جزيره سولو بخشعمده تجارت كنف جهان انجام مىگيرد. جزيره تاوى تاوى نيز از نقطه نظر استراتژيكى ارزش فوق العادهاى دارد. از 58 ميليون سكنه فيليپين بيش از ده ميليون نفر مسلمان هستند. آنها در لانائو و كوتاباتو بيشترين تراكم را دارند زبان موروها از مالايا و پولنيز ريشه گرفته، ولى هرقبيلهاى با لهجهاى خاص تكلم مىكند. زبان عربى نيز بين مسلمانان مورو رواج دارد. (2)
جبهه آزادى بخش مورو كه براى آزادى اين سرزمين مىجنگد از سال 1968م تا 1971م فعاليتسرى داشت ولى از سال 1972م فعاليتخود را علنى نمود. در مبارزه عقيدتى مسلمانان و دولت مركزى تا كنون متجاوز از صد هزار نفر كشته شدهاند. اين جبهه قبل از مداخله سازمان كنفرانس اسلامى به توانمنديهاى قابل ملاحظهاى دستيافته بود ولى با مداخله كشورهاى مالزى و اندونزى كه از اعضاى اين سازمان بودند مقرر شد كه اين جبهه خود مختارى را تحتحاكميت رژيم مانيل نپذيرد و دست از استقلال بردارد. در سوم ژانويه 1987م (13 ديماه 1365) رژيم مانيل موافقتنامهاى را با جبهه آزادى بخشت مورو با شركت و توشيح رئيس وقتسامزان كنفرانس اسلامى امضاء نمود و متعهد گرديد كه 13 استان خود مختار مسلمان نشين را به رسميت بشناسد. ولى به تعهدات خود آنگونه كه در اين موافقتنامه آمده بود عمل نكرد. و از طريق ژاندارمريها و تقويت آنان ره درگيرى با مسلمانان پرداخت. البته مسلمانان با تحصيل در دانشگاههاى خارج و ارتباط بيشتر با نهضتهاى جهان و بازيابى ارزشهاى اصيل خود و تاثير پذيرى از انقلاب اسلامى ايران جنبش خود را تقويتمىنمايد.
در زمانهاى قديم روميان به مردمان شمال غربى آفريقا مورو مىگفتند بعدها اين عنوان به مسلمانان شمال افريقا اطلاق شد و اسامى موريتانى و مراكش (موراكش) نيز تداعى عنوان مذكور است. ساكنين مسلمان فيليپين را نيز اسپانيائىها «مورو» ناميدند. اين قوم بر خلاف فشارهاى شديد و از دست دادن هستى مادى خود به بسيارى از سنتهاى اسلامى پاىبند بوده و شئونات اسلامى را رعايت مىكنند. ماه رمضان را روزه مىگيرند. زكات داده و فقرا را مورد توجه قرار مىدهند. در مساجد آنان اذان گفته مىشود و آنان اين مراكز عبادى را بر كنار درياچهها و رودخانهها ساختهاند تا هم براى نظافت و وضو مشكلى پيش نيايد و هم محل عبادت د نواحى باصفا و با طراوت واقع باشد تا جذبه آن افزون گردد. همه ساله به حج مىروند و در هنگام بازگشتحجاج كوچهها را آذين مىكنند. روز اول محرم، روز ميلاد حضرت محمد(ص)، ليلة المعراج، عيد قربان و عيد فطر پنج عيد رسمى موروهاست. اعتقادات سنتى و باورهاى بومى آنان رنگ اسلامى دارد، روز عاشورا را گرامى مىدارند، از حرام پرهيز مىكنند، بر فرزندان خود نام اسلامى مىگذارند و احكام شرعى اسلام را در زندگى خود جارى نمودهاند. يكى از موضوعاتى كه اقتدار مسلمانان فيليپين را خدشه دار مىكند اختلافات شخصى و قبليهاى ميان رهبران آنان مىباشد. اين حركت موجب آن شده تا مسيحيان و دولت فيليپين براى گسترش عمليات تبليغى خود توفيق بيشترى بابند. مسلمانان مورو به لحاظ فرهنگى نيز رونقى ندارند زيرا مدارس دينى صرفا زبان عربى و اسلامى تدريس مىكنند و زبان انگليسى را چون در برنامههاى خود نگنجاندهاند دولت از ورود فارغ التحصيلان اين مدارس در دانشگاهها و مدارس عالى جلو گيرى مىنمايد از اينروآنان قادر نيستند مدارج عالى علمى را طى كنند.
بعد از فرديناند ماركوس، خانم اكينو روى كار آمد كه با وجود اتكا به ارتش و قدرت امريكا نتوانست به اصلاحات اساسى دست بزند و از حمايت مردم هم برخوردار نبود و مخالفت مسلمانان را از طريق ارتش وابسته به آمريكا سركوب نمود و پايگاههاى هواى كلارك در شهر پامپانگا و پايگاه دريايى سوسيك در بندر باتان (در جزيره لوزان) كه مربوط به امريكا است همچنان از سوى اين دولتحفاظت مىشد. در سال 1992م پس از انتخابات كه در ميان موجى از حملات چريكى، انفجار و آدم كشى صورت گرفت. ژنرال فيدل راموس كه قبلا وزارت دفاع را به عهده داشت روى كار آمد كه به امريكا و قواى نظامى متكى است و نه تنها مسلمانان با روى كار آمدن او روز آسايش نديدهاند بلكه ديگر اقشار مردم با دشواريهاىعديدهاى روبرو شدهاند. (3)
سنگاپور
كشور سنگاپور (4) كه از كوچكترين مناطق جهان است با 618 كيلومتر مربع در جنوب شرقى آسيا واقع است و گويى همچون قطرهاى از نيمه غربى مالزى چكيده است.سنگاپور قبلا به شهر دريائى معروف بود و بعدا به شهر «شير» مشهور گرديد. سنگاپور كه بين مالاياى غربى از مالزى و سوماتراى اندونزى قرار دارد در سال 1965م از انگلستان مستقل گرديد. اين كشور ازسال 1963م تا زمان استقلال جزو فدراسيون مالزى بود.
در اين بندر كوچك و كشورى كه به شهر مىماند، پيروان اديان در نهايت صلح و آرامش در كنار هم زندگى مىكنند. مسلمانان آن از نژاد عرب،انونزى، ماليزى، چينى، پاكستانى و هندى مىباشند و دومين گروه جمعيتى آن مسلمانان هستند. از 3 ميليون سكنه سنگاپور يك ميليون نفر اسلام را به عنوان آئين خود اختيار نمودهاند. محلهاى بنام محله اعراب دارد (5) كه به مسلمين تعلق دارد و در آن آداب و رسوم و معمارى و فرهنگ اسلامى مشاهده مىشود. در گذشته اغلب ساكنين اينمحله عرب بودند ولى مهاجرين اندونزيائى، مالزى و برخى كشورهاى ديگر در آن اقامت گزيدند. (6) قديمىترين مسجد سنگاپور «مولوكا» نام دارد كه در سال 1820م احداث شده است. (7) غير از آن 150 مسجد در اين كشور كوچك وجود دارد و مجلس العلما كه درسال 1968م تاسيس شده بر امور مسلمين و اماكن مذهبى نظارت دارد. جمعيت علما و حوزههاى دينى و مراكز اسلامى با نشريات خود به تبليغات دينى گستردهاى مىپردازند و تعداد مجلات و تيراژ آنان قابل توجه مىباشد. گاهى اماكن مذهبى و مساجدمسلمين در همسايگى معابد قرار گرفته است.
ويتنام
كشور ويتنام با330000 كيلومتر مربع وسعت و 61 ميليون نفر سكنه در آسياى جنوب شرقى و شرق جزيره هندوچين قرار گرفته و كشورهاى چين لائوس به ترتيب همسايگان شمالى وغربى آن هستند. ويتنام در سال 1976م استقلال خود را بدست آورد.
مسلمانان آن اغلب از قوم شامى(چامى) هستند كه با مسلمانان كامبوجى ريشه مشترك دارند. در سال 1990م تعداد آنان به 65000 نفر بالغ مىگرديد. تعدادى از ويتنامىهاى اسلامآورده نيز جزو آنها هستند كه در هانوى مركز حكومت زندگى مىكنند.
با روى كار آمدن نظام ماركسيستى از سال 1975م صدها نفر از مسلمانان ويتنام به مالزى و يمن مهاجرت نمودند. در اين دوران اغلب مساجد مسلمين بسته شد و مراسم اجتماعى آنان با موانعى جدى روبرو گشت. قبل از روى كار آمدن اين نظام، برخلاف آتش جنگ، مسلمين وضع بهترى داشتند و گرچه بعدا در جهت محو و هضم آنان در گروههاى ديگر اقدامى به عمل نيامد ولى خود احساس نمودند از نظر نژادى با اكثريت ويتنامى بيگانهاند. لذا عدهاىاز آنان راه مهاجرت را در پيش گرفتند.
لائوس
كشور لائوس با 236800 كيلومتر مربع وسعت در شبه جزيره هندوچين قرار دارد. اين سرزمين محصور در خشكى است و به دريا راه ندارد. اغلب نقاط آن را ارتفاعان و ناهموارىها پوشانيده و جلگهها در كنار رود مكنگ واقعهد 4200000 نفر سكنه دراد كه 320000 نفر آنان مسلمانند. مسلمانان از نژاد چام (شام)و اغلب چينى هستند. حالت بيگانگى و احساس حقارتى كه در مقابل ديگر گروههاى نژادى براى مسلمانان وجود دارد آنان را وادار به مهاجرت نموده است و تمايل دارند به سوى مالزى بروند. در دهه 60 كه لائوس وضع ناگوارى داشت مسلمانان آسيبهاى فراوانى ديدند و با روى كار آمدن كمونيستها، فشار بر آنان شدتبيشترى يافت.
كامبوج
در نوامبر 1974م متجاوز از 3500 روستاى ناحيه «كمپنگ شام» گلوله باران گرديد. خمرها براى از بين بردن وحدت مسلمانان، از طريق تبعيد اجبارى و فشارهاى نظامى، آنان را پراكنده نمودند. برخى را به نقاط جنگى و دشتها تبعيد كردند. دختران مسلمان را با ارعاب و تهديد به ازدواج سربازان خمرى درآورند. تنها مسلمانان قبيله چام را در يك يورش، دستگير و دستهاى آنان را از پشت بسته و با بستن وزنههاى سنگين به اين افراد مظلوم و بىپناه، بيرحمانه آنها را به قعر دريا فرو فرستادند. بچههاى مسلمان را از درخت آويزان كرده (در حالى كه آنان در كيسههاى پلاستيكى بودند) و از اين كار لذت مىبردند. در كونگ ماس كه هزارن مسلمان زندگى مىكردند بر اثر فشار دولت مركزى و قتل عام شديد اكنون صرفا يك خانواده مسلمان زندگى مىكنند. در تحيام كه 20000 نفر مسلمان داشت اكنون يك نفر هم زندگى نمىكند. بد نيست بدانيد كه رژيم خمر در طول 4 سال حكومت، 3 ميليون نفر از مردم كامبوج را كشت كه 25% آنان مسلمان بودند. (9) با سرنگونى رژيم خمر سرخ در سال 1979م، بذرهاى اميد و نهال شادمانى در قلب مسلمين كامبوج كاشته شد و وقوع انقلاباسلامى در ايران آنان را نسبت به آينده خود اميدوار نمود.
دولت بودائى تايلند (سيام) و مسلمانان فطانى
در تايلند، دانشگاه اسلامى وجود ندارد اما در دانشگاه «رامكام هانگ» يك كرسى فقه اسلامى شافعى وجود دارد، ظاهرا در ايالت «ويتيالاى سونكلانا» يك مدرسه عالى تاسيس شده كه در آن علوم اسلامى تدريس مىشود. وضع آموزشى فطانى آشفته است و ميزان بيسوادى بالاست و بسيارى از كودكان لازم التعليم از رفتن به مدرسه محرومند، نشرياتى به دو زبان تائى و مالى انتشار مىيابد. شيعيان تايلند از نسل بازرگانى هستند به نام «شيخ احمد قمى» كه در سال 1601م از ايران به تايلند رفته و پس از موفقيت در امور بازرگانى، در دستگاه دولتى نفوذ و اعتبارى يافته است. وجود هزاران شيعه در تايلند ماحصل تلاش پرثمر اين انسان وارسته است و اكنون آرامگاهش، زيارتگاه مسلمانان تايلندى مىباشد. شيعيان در نقاطمختلف اين كشور چندين مسجد و حسينيه داير نمودهاند.
دولت برمه (13) و مسلمانان ناحيه آراكان
مسلمانان برمه با مسلمانان چين نيز ارتباط خوبى دارند كه پيوند اساسى آنان توسط «پانتاهاى» كه قومى پرتوان و مهاجم بودند و در راههاى تجارى «يوننان» بو گذرگاههاىخطرناك و كوهستانى برمه - با شغل كاروان دارى در رفت و آمد بودند - مربوط مىشود. (16)
سرزمين اسلامى آراكان
«كه طى 4 روز 700 نفر در برمه كشته شدهاند.»
يادآورى مىشود كه در قرن پانزدهم ميلادى كشور مسلمان «مركو» در سرزمين آراكان تاسيس گرديد، زبان رسمى آراكان فارسى بود و پايتخت آن «مايوهونگ» نام داشت و در سال 1784م حكومت بودائى برمه اين كشور مستقل را به تسخير خود در آورد و پس از آنكه در سال 1948م از انگلستان استقلال يافت، آراكان را به قلمرو خود ضميمه نمود. در بين مسلمانان سنى مذهب آراكان تعدادى شيعه هم ديده مىشود و در حال حاضر به مسلمانان «روهين جيائى» موسومند و از اول ژوئيه 1986م دو حزب مسلمان اين منطقه براى تقويتجبهه خود عليه دولت مركزى متحد شدند. (20)
پىنوشتها 1- 39% كل مساحت فيليپين.
2- فاجعه بانگسامورو و ترجمه محمدى و حسينى.
3- اطلاعات هفتگى، ش 2577 سوم تير 1371.
Singapure 4-
Arab strreet 5-
6- در قلمرو زردهاى سبز، محمد كاظم محمدى اصفهانى.
7- اسلام و ژاپن، مسيح مهاجرى - تهران دفتر نشر فرهنگ اسلامى.
8- كامبوج در چنگال ابرقدرتها - حجت الاسلام و المسلمين احمد على برهانى واحدفرهنگى بنياد شهيد مركز.
9- شرح شهادت مسلمانان كامبوج بدستخمرهاى سرخ - هيئت مديره انجمن دانشجويانمسلمان كامبوج در فرانسه.
10- بنا به ارزيابى ماهنامه العامل چاپ لندن 20% كل سكنه 53 ميليونى تايلند مسلمانهستند.
11- اقليتها مسلمان در جهان امروز - ترجمه ايرج كرمانى صفحات 243 و 244.
12- جنبشهاى آزادى بخش - حسين هدى عليرضا بهشتى و نيز مصاحبه با عبدالهادىغزالى نماينده سازمان آزادى بخش فطانى به نقل از پيام انقلاب ش 65، 30 مرداد 1361.
13- اين كشور نام خود را به ميانمار(Myanmar) تغيير داده است.
14- روزنامه جمهورى اسلامى ش 3721، 25 فروردين 1371.
Alompra 15-
16- مسلمانان چين نوشته رافائل ايزرائيل(israeli,Raphael) ترجمه حسن تقى زادهطوسى ص 167.
17- برمه روايت تلخ - كيهان ش 14441.
18- روزنامه جمهوى اسلامى ش 3721.
19- آوراگان معضلى بزرگ براى جهان اسلام - تاليف نگارنده رسالت ش 1908.
20- اقليتهاى مسلمان در جهان امروز - على كتانى ترجمه محمد حسين آريا - تهران اميركبير 1368.
![]() | ![]() | ![]() |