بسم الله الرحمن الرحیم
 
نگارش 1 | رمضان 1430

 

صفحه اصلی | کتاب ها | موضوع هامولفین | قرآن کریم  
 
 
 موقعیت فعلی: کتابخانه > مطالعه کتاب حکومت واحد,   مناسب چاپ   خروجی Word ( برگشت به لیست  )
 
 

بخش های کتاب

     01 - پايه‏هاى حكومت واحد اسلامى
     02 - امت در كشاكش تراژدى و راه علاج
     03 - بالابردن رشد فكرى امت اسلام
     fehrest - فهرست
 

 

 
 

بالابردن رشد فكرى امت اسلام

در گذشته ضرورت ايجاد حكومت يك هزار ميليون مسلمان را گوشزد كرديم، و گفتيم كه اين حكومت تنها از راه محو و از بين بردن مرزبنديهاى جغرافيائى و نژادى و مهمتر از آنها محو مرزهاى روانى ميسر است، زيرا اين مرزها و موانع عينى در حقيقت منبعث از مرزها و موانع روانى است، مى‏گوئيم اين عراقى است و اين كويتى و آن مصرى و اين هم ايرانى و آن هم پاكستانى و هندى و تركى، بسيار خوب، اما اينان به جاى دورى جستن از يكديگر بايد ميان خود الفت و محبت و مودّت ايجاد كنند.

يعنى اينكه عراقى و ايرانى هردو باهم برادرند و نيز پاكستانى و كويتى باهم برادر بوده و در همه چيز باهم شريك و برادرند، امّا يك مسلمان پاكستانى نمى‏تواند وارد كويت شود مگر با اخذ رواديد و كسب اجازه و دعوتنامه و به عكس، يعنى اينكه كويتى هم به نوبه خود نمى‏تواند وارد پاكستان شود مگر با اخذ رواديد، و اين چيزى است كه اسلام مخالف آن است، يعنى درست مانند مخالفت اسلام با مسكرات و قمار و روسپيگرى و ديگر اعمال حرام، بلكه شايد اين عمل خلاف بدتر از ساير محرمات باشد زيرا موجب پراكندگى و تخاصم و دورى جستن مسلمانان از يكديگر مى‏شود واز طرفى هم سبب تسلّط بيگانگان بر آنان مى‏گردد، همانطورى كه اكنون كمونيستها بر افغانستان، تاجيكستان، ارمنستان، تركمنستان، آذربايجان، قرقيزستان و قزاقستان تسلّط يافته‏اند و آمريكا، اسرائيل و انگلستان نيز بر منطقه خاورميانه سلطه يافته‏اند.

در اينجا وظيفه ما ايجاب مى‏كند كه تلاشها و مساعى خود را يك پارچه ساخته، و وحدت امت اسلاميمان را دوباره برقرار سازيم، امّا چگونه مى‏توان اين كار را كرد؟

در پاسخ بايد گفت: راههايى براى آن وجود دارد كه در رأس آنها تلاش براى تعميم و نشر آگاهيها و آموزشها در ميان مسلمانان قرار دارد، زيرا وظيفه هر مسلمانى است كه در گسترش آگاهيها و آموزشهاى ايدئولوژيكى، اقتصادى، سياسى، قانونگذارى، اجتماعى، تربيتى، نظامى، كشاورزى، صنعتى و استقلال طلبانه مشاركت داشته باشد، و رسانه‏هاى گروهى از قبيل راديو، روزنامه‏ها و مجلات، و باشگاههاى فرهنگى، مراكز نشر كتاب، كنفرانسها و سمينارها و غيره بايد در پيشبرد اين مهم نقش بسيار مؤثرى را ايفاء نمايند.

مثلا اگر ما يك هزار ميليون جلد كتاب چاپ كنيم و آنها را در تمامى بلاد اسلام انتشار دهيم سهم هر فرد مسلمان يك جلد كتاب خواهد بود و اين كمترين وظيفه‏اى است كه مى‏توان آن را انجام داد، پس لازم است دسته‏جمعى همّت گماريم و اين تعداد كتاب را به چاپ برسانيم و حداقل وظيفه خود را در راه نشر و تعميم آگاهيها و بالا بردن رشد فكرى و فرهنگى مسلمانان ادا كنيم.

چگونه ذهنيت اسلامى را بسازيم

براى بازسازى شخصيّت فرهنگى مستقل اسلامى، بايد دو مرحله طبيعى را پشت سر بگذاريم، يكى مرحله تخريب و ديگرى مرحله ساختن است.

اما مرحله نخست: مرحله نابود سازى و محو فرهنگها و ارزشهاى استعمارى و درهم ريختن بناى فكرى وارداتى است، لكن مرحله دوم از دو طريق صورت مى‏پذيرد:

الف: علم

يعنى شناخت بيماريهائى كه بر كالبد امت اسلامى عارض شده‏اند و نيز شناخت نحوه سلطه‏يابى استعمارگران بر سرنوشت مسلمانان و نقشه‏ها و توطئه‏هائى كه در خفا بر ضد اسلام تهيه نموده و به مرحله اجرا در مى‏آيد، زيرا هر انسانى تا بيمارى خود را نشناسد نمى‏تواند آن را درمان كند.

و از اين رو لازم است كه علل عقب‏ماندگى خود و نيز علل سلطه‏يابى استعمارگران، استثمارگران، خودكامگان و دست‏نشاندگان آنان بر سرنوشت و مقدرات خويش را بشناسيم و بدانيم چه عللى موجب تشتت و چند دستگى مسلمانان و تجزيه سرزمين اسلام به صورت كشورهاى كوچك و متخاصم و متعارض شده است؟

و براى شناخت راه حلها و درمانها بايد بدانيم كه سياست اسلام چه ويژگيهائى دارد و چگونه مى‏توان در شرايط فعلى آن را به موقع اجراء گذارد؟

و همچنين بايد شناسائى كنيم كه اقتصاد، جامعه‏شناسى، كشاورزى، تجارت، صنعت، نظاميگرى، جنگ و صلح، روابط بين‏الملل، پيمانها، قراردادها و آزاديها از ديدگاه اسلام چه خصوصياتى دارند و به چه نحو مى‏توان آنها را به مورد اجراء گذارد؟ و به علاوه چگونه مى‏توان قدرت حكومت را در نهادهاى طبيعى جامعه تقسيم بندى كرد؟ زيرا براى هريك از اين زمينه‏ها اسلوب و روش خاصى از ديدگاه اسلام وجود دارد كه بايد نخست آن را شناخت و سپس براى نحوه اجراى آن در زمان حال چاره انديشيد.

از بيش از يك قرن تا به امروز جنبش‏هاى اسلامى متعددى براى تجديد حيات اسلام خودنمائى كرده‏اند، مانند جنبش سنوسى در ليبى، جنبش مهديه در سودان، حركت جمال‏الدين اسد آبادى، و محمد عبده، حركت اسلامى نورآور آيت‏الله العظمى شيرازى بزرگ، آخوند خراسانى، امام ميرزا محمّد تقى شيرازى رهبر انقلاب سال1920 ميلادى در عراق و حركتهاى زياد ديگر.

ولى با اين حال متأسفانه كار برقرارى يك حكومت اسلامى فراگير امكان‏پذير نگرديد و باز هم مسلمانان به وضع سابق خود باز گشتند يعنى اينكه بردگانى براى قواى شرق و غرب شدند، ولى چرا اين چنين شد؟

از تمامى قرائن و شواهد چنين بر مى‏آيد كه علت اين است كه امت اسلامى تنها بر جنبه‏هاى منفى كار تكيه داشته و جنبه‏هاى مثبت و سازند را ناديده انگاشته است و به دنبال يك برنامه‏ريزى جامع و صحيح نبوده و اگر طرحهائى هم داشته در صدد اجراى عملى و عينى آنها بر نيامده‏اند، بايد اين مسئله را در جنبش جهانى اسلامى آينده خود كاملاً مد نظر قرار بدهيم، چون حتماً بايد جوانب مثبت كار را شناخت و براى آنها برنامه‏ريزى كرد تا انشاءالله حكومت آينده را در قالب موازين و ارزشهاى اسلامى بوجود بياوريم.

و ضرورى است كه اين آگاهى را در ميان توده‏هاى مردم به وسيله چاپ صدها ميليون جلد كتاب و نشريه گسترش و تعميم داد و در اين كتابها و نشريات، الگوى حكومت جهانى اسلام با تمامى ابعاد و جوانب گوناگون آن و نيز برنامه‏ها و روشها و هدفهاى آن تشريح و توضيح شود، و اگر ما چنين كارى را نكنيم تراژدى مسلمانان باز چهره خود را نمايان مى‏سازد.

و اين مثال زنده توضيح مى‏دهد كه چرا مسلمانان به حركت در آمدند و موجبات سقوط و نابودى حكومت امويان را فراهم ساختند، اما باز هم قدرت به دست افراد صالح و امين و درستكار نيفتاد، بلكه گروهى از عباسيان حكومت را به انحصار خود درآوردند و همان جناياتى را مرتكب شدند كه از پيش امويان مى‏كردند، و علت اين بود كه مسلمانان آگاهى و شعور اسلامى تام و تمامى نداشتند و پيش خود تصور مى‏كردند اگر ابو مسلم خراسانى، ابو مسلمه خلال، منصور، سفّاح و امثال اينها قدرت را به دست گيرند ديگر از آسمان طلا خواهد باريد و هيچ فكر نمى‏كردند كه خلافت و امامت از آن امام معصوم عليه‏السلام است كه از همه مردم لايق‏تر و با كفايت‏تر است، پس چرا اجازه دادند حكومت به دست اغيار نالايق و تبهكار بيفتد.

و از طرف ديگر هيچ فكر نكردند كه اگر قدرت و حكومت به دست يك فرد و يا يك حزب و يا يك خانواده بيفتد قدرت را لاجرم احتكار كرده و سرمست از غرور و جاه‏طلبى مى‏شود، همانطور كه پيشينيان سرمست از قدرت و غرور و تبختر شدند كه خداوند در باره آنان مى‏فرمايد: (به تحقيق وقتى انسان ثروتمند و قدرتمند شود طغيان مى‏كند).

و در حديثى از اميرالمؤمنان على عليه‏السلام آمده: (كسى كه مالك بشود احتكارگر مى‏شود).

در هر حال آن جماعت امام معصوم(ع) را فراموش كردند و اصل شورائى و مشورت خواهى كه از جانب خداى متعال مقرر گشته است را ناديده گرفتند، و نتيجه آن شد كه گروهى حكومت را قبضه كرده و تمامى دست‏آوردهاى حركت انقلابى مسلمانان را به هدر دادند، و سپس هنگامى كه انحراف و فساد و تباهى حكومت ظالمانه عباسيان برملا گرديد، اكثر مردم حركت و يا جنبشى در مخالفت با آن حكومت از خود نشان ندادند، آيا اين به خاطر ناآگاهى مردم نيست؟

و به دنبال استحكام قدرت و حكومت استبدادى عباسيان تصفيه حسابهاى شديدى در ميان خود آنان آغاز گرديد و حتى ابو مسلم خراسانى رهبر انقلاب عليه امويان از اين تصفيه حسابها در امان نماند و معروف است كه وى يعنى ابو مسلم خراسانى گفته است: مَثل من و خليفه عباسى مانند آن شخص زاهد و عابدى است كه وقتى استخوانهاى شير درنده‏اى را ديد از خدا مسئلت نمود تا آن شير را دوباره زنده كند و چون خدا دعاى او را اجابت كرد شير زنده شد و به سوى او يورش برد تا وى را بخورد، در اينجا شخص عابد به آن گفت: مرا مى‏خورى كه از خدا خواستم تو را زنده كند؟ شير پاسخ داد: تو همانطورى كه مرا زنده كردى مى‏توانى با يك دعا بميرانى و لذا ترجيح مى‏دهم تو را بكشم، پيش از اينكه مرا دوباره بميرانى.

سپس ابو مسلم خراسانى مى‏افزايد كه خليفه عباسى به همين نحو فكر مى‏كند، زيرا من بودم انقلاب كردم و او را بر كرسى خلافت و صدارت نشاندم و شايد هم بتوانم انقلاب ديگرى عليه شخص وى به راه بياندازم و سرنگونش سازم، و لذا خليفه ترجيح مى‏دهد مرا از بين ببرد پيش از آنكه من او را از قدرت براندازم.

و به درستى كه نابودى يك انقلاب به دست فرزندان خود در صورت نبودن آگاهيهاى لازم در سطح توده‏هاى مردم و به خاطر توزيع ناصحيح قدرت و احتكار آن توسط فردى و يا گروه خاصى امر طبيعى به شمار مى‏رود.

و لذا بر همه ما واجب و لازم است كه:

1 ـ نظامهاى خودكامه و ستمگر حاكم بر كشورهايمان را براندازيم و از بين ببريم.

2 ـ راههاى طبيعى به سوى برقرارى حكومت اسلامى براساس روشهاى الهى را بشناسيم و بدانيم چگونه آزاديها و پيشرفتهاى صنعتى و فرهنگى و نحوه توزيع قدرت و مسئوليت در ارگانهاى گوناگون در سايه اين حكومت تأمين مى‏گردد، و نيز بدانيم چگونه مى‏توان نظام اقتصاد اسلامى كه مغاير اقتصاد سرمايه‏دارى، كمونيستى، سوسياليستى و مصرفى است را دوباره احياء و زنده كرد؟

و چگونه مى‏توان مرزهاى مصنوعى و نظام گمركى را از ميان برداشت و چگونه مى‏توانيم مالياتهاى غير اسلامى را از بين ببريم و چگونه ربا را بطور عملى و تطبيقى از بانكها بزدائيم به نحوى كه بانكها دچار نارسائيهاى مالى و پولى نشوند و الى آخر.

و اگر ما تمامى اين كارها را بكنيم يك اصل از اصول تشكيل حكومت جهانى اسلامى واحد را به مورد اجراء گذارده‏ايم و سپس مى‏ماند اصول ديگرى كه در بحث‏هاى آينده مان مورد بررسى قرار خواهيم داد.

تبليغ اسلامى در كشورهاى بيگانه

آموزش فرهنگى و ايدئولوژيكى اسلامى بايد در ميان مسلمانان گسترش و تعميم يابد و تنها محدود به كشورهاى اسلامى نشود بلكه بايد مسلمانان مقيم كشورهاى بيگانه را فرا گيرد چون انحصار كار تبليغاتى و آموزشى اسلامى به كشورهاى اسلامى سبب محدود شدن جنبش و عدم گسترش آن مى‏شود، و از اين رو ضرورت دارد كه نسبت آموزش و آگاهى دادن به مسلمانان در تمامى كشورهاى بيگانه توجه زيادى مبذول شود.

و در اين راه دو اصل بايد مورد نظر باشد:

الف: آموزش فرهنگ اسلامى به مسلمانان مقيم كشورهاى خارج از يك سو و تعليم دادن آنان به نحوه تبليغ و ترويج براى اسلام از سوى ديگر.

و در اينجا گفتنى است كه تعداد مسلمانان مقيم كشورهاى بيگانه خارجى بسيار زيادند، مثلا در فرانسه تقريبا چهار ميليون مسلمان وجود دارد و در آلمان رقمى بيشتر از اين هست، و در چين بيش از هفتاد ميليون مسلمان زندگى مى‏كنند و در اتحاد جماهير شوروى دهها ميليون مسلمان هست و در آمريكا حدود سه ميليون مسلمان سياه پوست وجود دارند و مسلمانان بسيارى در ديگر كشورها هستند، و در بريتانيا حدود يك ميليون مسلمان اقامت مى‏كند.

ب: بايد از طريق فرستنده‏هاى راديوئى مخصوص و بواسطه مجلات و جرايد و نشريات و كتابهاى گوناگون صداى اسلام را با تمامى زبانهاى زنده جهان به گوش كفار و مخالفان اسلام رساند و بايد از طريق همين كتابها و مطبوعات و رسانه‏ها ماهيّت اصلى اسلام و اهداف والاى انسانى آن را براى آن افراد كافر و معاند توضيح و تشريح داد تا به خواست خدا هدايت و رستگار شوند و يا لااقل از مخالفتها و خصومتهاى خود نسبت به اسلام و مسلمانان بكاهند.

و اهميت تبليغ و ترويج براى اسلام در ميان كفار و معاندان اين دين از اينجا معلوم و آشكار مى‏شود كه بدانيم تبليغات كمونيستى و صهيونيستى و صليبيان معاصر روى بسيارى از مردم دنيا تأثيرات نامطلوبى گذارده تا جائى كه دين اسلام را براى آنان يك دين وحشگيرى و بربريت و خشونت به تصوير كشيده‏اند، و لذا اقدامات حكومتهاى بيگانه عليه مسلمانان چه به صورت جنگ و ستيز و چه به صورت كشتارهاى دسته جمعى مورد مخالفت و اعتراض ملل آنها قرار نمى گيرد، بلكه در اكثر موارد از حمايت و پشتيبانى اين ملل نيز برخوردار مى‏باشد.

صهيونيسم بيش از هزار روزنامه و نشريه در خارج از اسرائيل را تحت نفوذ مستقيم و غير مستقيم خود دارد كه در ميان آنها مهمترين و پرتيراژترين روزنامه‏هاى جهان به چشم مى‏خورد، و اين نيز از عواملى است كه به اسرائيل امكان مى‏دهد تا افكار عمومى جهانيان را به خود معطوف سازد، در حالى كه اسرائيل يك رژيم اشغالگر و غاصب است كه تعداد كل جمعيّت آن به اضافه يهوديان خارج از اسرائيل به بيست ميليون نفر بالغ مى‏گردد يعنى يك پنجاهم كل مسلمانان دنيا ولى ما مسلمانان با اينكه تعدادمان يك هزار ميليون نفر است و علىرغم اينكه ما داعيان يك حق مشروع بوده و در همه جا در معرض ظلم و محروميّت و آوارگى مى‏باشيم، با اين حال از تلاش و كوشش براى رساندن صداى حق‏طلبى خود به گوش جهانيان باز ايستاده‏ايم، و حتى يك روزنامه پرتيراژ مخصوص به خود نداريم تا ناقل و ناشر افكار و مظلوميت‏هاى ما به جهانيان باشد.

و به درستى كه اسلام بر تحصيل و كسب علم اصرار ورزيده و مردم را به فراگيرى دانش تشويق و ترغيب مى‏كند، و در اين رابطه خداى متعال مى‏فرمايد:

(خدا به كسانى كه از ميان شما ايمان آورده‏اند منزلت و مقام والا عطا مى‏كند و به كسانى كه علم آموخته‏اند درجه‏هاى متعددى عطا مى‏نمايد).

و باز مى‏فرمايد: آيا كسانى كه دانائى دارند با كسانى كه دانائى ندارند برابرند؟

و در حديثى آمده است: قلم علماء بهتر از خون شهيدان است.

و نيز آمده است: ارزش هر فردى به آن دانشى است كه آن را به نحو احسن فرا گرفته باشد.

و ايضاً آمده است: طلب دانش فريضه‏اى است بر هر مرد و زن مسلمان.

مضافاً بر اينكه اسلام فرا گرفتن برخى از دانشها را واجب عينى و برخى ديگر را واجب كفائى قرار داده است.

در اينجا سئوالى مطرح مى‏شود به اين معنى كه چرا اسلام براى علم و دانش اين همه اهميت و قدر و منزلت قرار داده است؟

در پاسخ بايد گفت: يكى از علل آن اين است كه اسلام مى‏خواهد سطح فكرى مسلمانان بالا رفته و از ميان آنان دانشمندان و متخصصان در زمينه‏هاى گوناگون ظهور و بروز كنند تا كيان اسلام و مسلمانان در برابر ضربات دشمنان آسيب‏ناپذير باشد و در برابر دشمنان خويش تاب و مقاومت داشته باشند و حتى بتوانند دشمنان خود را به طرف خود بكشانند و با افكار و قلم و انديشه خود روشنگر راه گمراهان و چراغ هدايت طالبان رستگارى و فروغ دنياى جاهلان و غافلان باشند، زيرا مسلمان جاهل و نادان توانائى و قدرت متقاعد ساختن ديگران به افكار و باورهاى خود را ندارد، اما برعكس يك فرد دانشمند يقيناً چنين توانائى دارد.

پس ضرورت اقتضاء مى‏كند يك دورنما و يك تصوير روشن و صحيح از اسلام را به بيگانگان بدهيم و براى اين كار بايد:

الف: به ميليونها مسلمان مقيم كشورهاى بيگانه آموزش و آگاهى لازم بدهيم.

ب: فرستنده‏هاى راديوئى و تلويزيونى و جرايد و مجلات و مطبوعات بوجود بياوريم و بكار تبليغاتى خود بگماريم.

ج: در هر كشور بيگانه مؤسسات تبليغى اسلامى بوجود بياوريم كه مسئوليت هركدام از آنها تأسيس شعبه‏ها و نمايندگيهائى براى خود در تمامى شهرهاى آن كشور مربوطه باشد و بايد هريك از اين مؤسسات حداقل هزار شعبه و نمايندگى داشته باشد و كارشان هم بايد فروش و توزيع و نشر كتابها و مجلات اسلامى باشد، مضافاً بر مسئوليت ايجاد ارتباط و علائق اجتماعى با ملل اين كشورها و روشنفكران آنها تا اين قبيل علايق و ارتباط مقدمه‏اى براى هدايت و توجيه آن ملل بوده باشد.

و تحقق اين امر مهم يك خيالپردازى و يك روياى بدور از واقعيت نيست، بلكه كاملا يك امر عملى و شدنى است، اما نياز به تلاش پيگير دارد كه شايد بيست سال بيشتر و يا كمتر به طول بيانجامد تا هدف مورد دلخواه صورت تحقق بخود گيرد.

و در اين رابطه امير مؤمنان على(ع) مى‏فرمايد: (يك مرد با همت خود پرواز مى‏كند درست مانند پرنده‏اى كه با دو بال خود پرواز مى‏كند).

و اگر ما دارى همت عالى و اراده قوى و استوار باشيم به فضل الهى به تحقق اهداف والاى خود نائل خواهيم گشت.

مسلمانان را آموزش دهيم پيش از آنكه اغيار آنان را آموزش دهند

آموزش سياسى و اعتقادى همانطور كه قبلا گفته شد امرى بسيار با اهميت است چون موجب تحول به سوى خوبى و يا تنزل به سوى بدى مى‏شود.

و متأسفانه مسلمانان اهميت اين آموزش را ناديده گرفته و يا فراموش كرده‏اند در حاليكه غربيان و شرقيان اهميت آن را درك كرده و تمامى تلاش خود را در اين راه به كار گرفته‏اند.

و براى اينكه ببينيم اجانب در اين راه چگونه عمل كرده‏اند امثال زير را براى روشن شدن مطلب مى‏آوريم.

الف: اين داستان را يكى از علماء تهران كه بيش از هشتاد سال عمر دارد نقل كرده است، او مى‏گويد:

در حدود هفتاد سال پيش كه در آن وقت كودكى بيش نبودم و در آن روزها در يكى از شهرهاى مقدس عراق به مكتب مى‏رفتم، روزى در راه مدرسه گذرم به بازار بزرگ شهر افتاد، ديدم ازدحام شديدى در اين بازار به وجود آمده است، به طرف مركز ازدحام رفتم ديدم دو مرد يكى كتابهاى زيادى با خود حمل مى‏كند و به هريك از مردم يك جلد كتاب مى‏دهد و مرد دومى به هركس كه يك جلد كتاب دريافت مى‏دارد مبلغ ده روپيه (معادل ارزش يك مثقال طلا در آن روز) مى‏دهد.

اين عالم تهرانى مى‏افزايد: جلو رفتم و كتابى به اضافه ده روپيه پول دريافت داشتم، اما از محتويات كتاب بى‏اطلاع بودم و وقتى كه به خانه باز گشتم و كتاب را باز كردم ديدم محتويات آن در تبليغ مسيحيّت است.

و به اين نحو مسيحيان در يك شهر مقدس اسلامى كتابهاى خود را توزيع مى‏كنند و به گيرندگان آنها رشوه هم مى‏دهند، پس نبايد تعجب كنيم كه بر اكثر كشورهاى جهان سلطه يافته‏اند، آن هم علىرغم آنكه در دين آنان خرافات بسيارى وجود دارد، و ظهور عفلق و حزب بعث در صحنه كشور عراق يكى از نتايج طبيعى همين تلاشها بود، كه به طور فشرده براى بيش از نيم قرن ادامه يافت.

و مثلى هست كه مى‏گويد: (هركس به طور پيگيرانه و مجدانه راه خود را پيمود به هدف خواهد رسيد).

و خداوند متعال به هر انسانى به اندازه تلاش و كوشش او در اين دنيا پاداش عطا مى‏كند و مى‏فرمايد: (ما به اينان و آنان از عطاى خدايت مى‏دهيم چرا كه عطاى خدايت بر كسى قدغن نيست).

و خداى متعال در اين دنيا هم به كافر و هم به مؤمن برحسب سعى و كوشش هريك از آنان عطا مى‏كند همانطورى كه به موسى عليه‏السلام و فرعون، و ابراهيم عليه‏السلام و نمرود، و عيسى عليه‏السلام و هيردوس، حضرت محمّد عليه‏السلام و ابوجهل و امير مؤمنان عليه‏السلام و معاويه و حسين عليه‏السلام و يزيد عطا كرد اين سنت خدا براى زندگى است و خداوند به همه عطا مى‏كند تا اينكه نيت‏ها و حقيقت درونى افراد آشكار شود و در اين رابطه مى‏فرمايد:

ما شما را مورد آزمايش قرار مى‏دهيم تا ببينيم كداميك از شما بهتر عمل مى‏كنند).

پس اگر صليبى‏ها و صهيونيست‏ها و كمونيست‏ها بهتر از ما عمل كردند طبيعى است كه از ما پيشى خواهند گرفت و عكس آنهم صحيح است، يعنى اگر ما بهتر عمل كنيم پيشى خواهيم گرفت.

ب: يكى از علماء نقل مى‏كرد كه بيست و پنج سال پيش در شهر كاظمين سوار بر اتومبيلى بودم و از زيارت مرقد حضرت امام كاظم و امام جواد عليهماالسلام به بغداد و سپس به كرلا باز مى‏گشتم و هنگامى كه از شهر بغداد مى‏گذشتيم به پل رود دجله رسيديم، اتومبيل ما با چراغ قرمز راهنمائى توقف كرد، در اين هنگام مردى نزديك شد و بسته‏اى را در درون اتومبيل ما انداخت و رفت.

اين بسته حاوى حدود ده نشريه بود كه به طور بسيار زيبا و گيرا چاپ شده بود و همگى در تبليغ مسيحيّت بودند.

در بيست و پنج سال پيش مسيحيان چنين عمل مى‏كردند، امّا ببينيد امروزه چگونه عمل مى‏كنند؟

ج: يكى از دوستان مى‏گفت: در بازار مسكرهاى شهر بغداد مشغول كار بودم بازار بزرگى است، و همه كاركنان آن مسلمان هستند و من هم يكى از مسكرهاى اين بازار بودم، يك مرد مسيحى بود كه عادت داشت هر دو هفته يا هر ماه يك بار به اين بازار بيايد و به هر مسكرى يك كتاب نفيس و زيبا احتمالا به ارزش يك دينار بدهد و هنگامى كه از بازار خارج مى‏شد مسكران كتابها را در كوره مسكرى خود مى‏ريختند و مى‏سوزاندند چون مى‏دانستند اين كتابها مال مسيحى‏ها است و نگه داشتن كتب ضاله (گمراه كننده) حرام است.

اين برادر مى‏گفت: روزى به فكر افتادم كه حقيقت امر را به مرد مسيحى بگويم تا شايد از ادامه توزيع كتابهاى خود دست بردارد.

و اين كار را عملا كردم، چون اين بار كه آمد و كتابهاى خود را توزيع نمود و خواست بازار را ترك كند به دنبال او رفتم، و به او گفتم اى مبلغ مسيحى تو مى‏دانى اين افراد مسلمانند و كتابهائى را كه به آنان مى‏دهى مى‏سوزانند چرا اين كار را مى‏كنى، تلاشهاى تو بيهوده است و هيچ نتيجه‏اى از آنها عايد تو نمى‏شود.

مرد مسيحى در پاسخ گفت: من اين را از روز اول مى‏دانستم چون زير چشمى مى‏ديدم كه كتابها را مى‏سوزانند.

به او گفتم: پس چه دليلى دارد اين كار را مى‏كنى؟

گفت: درست است كه اينان كتابها را مى‏سوزانند ولى شايد يكى از ميان آنها از سوزاندن كتاب خوددارى كند و با خود به منزل ببرد و كتاب به دست پسر يا دخترش بيفتد و آن را مطالعه كرده و تحت تأثير نوشته‏هاى آن حتى به مقدار كمى قرار گيرد و اين خود براى ما سود است.

ببينيد چگونه مال و نيروها و تلاش و كوشش خود را در راه منحرف كردن حتى يك فرد مصرف مى‏كنند.

آنان چنين عمل مى‏كنند ولى ما هنوز نتوانسته‏ايم حتى جوانان پسر و دختر خود را آموزش سياسى و اعتقادى بدهيم و اين علت عقب ماندگى ما به شمار مى‏رود و لذا بسيارى از مسلمانان هيچ چيزى از انديشه اسلامى، سياست اسلامى، جامعه‏شناسى، و اقتصاد اسلامى نمى‏دانند همچنان كه از نحوه عملكرد استعمارگران در سرزمين اسلاميمان و نقشه‏ها و روشهاى آنان و نيز از نحوه مقابله و ستيز با استعمارگران چيزى نمى‏دانند.

و علت سلطه‏يابى نيروهاى استعمارگر بر حيات و زندگى ما اين است كه خود را آموزش نداده و سعى در آموزش ديگران نكرده‏ايم و اين نيز به علت ناآگاهى ما نه تنها از دين، بلكه از جهان نيز مى‏باشد، و همانطور كه قبلا گفته شد در حديث آمده است:

(عالم و عارف به زمان خود شبهه‏ها و ناآگاهيها بر او غلبه نمى‏كنند).

و عكس آن طبيعتاً فرد جاهل و نادان است.

ما اگر عالم و عارف به دنيا و روشهاى حاكم بر آن بوديم آيا فلسطين مستعمره صهيونيسم مى‏شد، و آيا لبنان به استعمار فرانسه در جنگ جهانى دوم در مى‏آمد، و سپس در حاكميت صليبى‏ها گرفتار مى‏شد و آيا افغانستان به اشغال نظامى روسها در مى‏آمد، و فيليپين كه يك چهارم جمعيّت آن را مسلمانان تشكيل مى‏دهند در قبضه حكومت ماركوس قرار مى‏گرفت كه صد هزار نفر از مسلمانان آنجا را قتل عام كرده است؟

چرا تمامى اين اتفاقات رخ داده است؟

براى اينكه ناآگاه شديم، بى‏فرهنگ و بى‏درايت و بيخرد شده‏ايم، و براى اينكه از نظر اطلاعات و معلومات و فهم و شناخت مذهبى و سياسى و دنيوى بى‏مايه و بى‏پشتوانه شده‏ايم و لذا هم دنيا و هم آخرت را از دست داده‏ايم و آن طور شديم كه در حديث آمده است:

(كسى كه معاش ندارد، معاد هم ندارد).

پس بر تمامى ما واجب است كه در كار آموزش و آگاهى دادن به مسلمانان سهيم و شريك شويم تا مسلمانان را از كيد و حيله و نيرنگ كافران و مستعمران آزاد و خلاص سازيم و نظام حكومتى الله را بر روى زمين برقرار كنيم.

تبديل فرهنگ جاهليت به فرهنگ اسلامى

همانطور كه از پيش گفتيم اين فرهنگ است كه راه انسانها را تعيين و مشخص مى‏كند خواه به سوى خير و نيكى و رستگارى و خواه به سوى شر و بدى و انحطاط.

مثلا شخصى كه به طرف اماكن لهو و لعب و فساد مى‏رود اين فرهنگ او است كه وى را به آنجاها مى‏كشاند و كسى كه به طرف مسجد مى‏رود باز اين فرهنگ او است كه وى را به آن سو مى‏برد.

و اين حالت هم بر جزئيات و هم بر كلّيات زندگى انسانها صدق مى‏كند، زيرا اگر فرهنگ مسلمانان از فرهنگ استعمارى وارداتى به فرهنگ اصيل اسلامى تبديل شود آنان خود به خود از حالت انحطاط و استثمار و بردگى بدر آمده و به سوى عزت و ترقى و تعالى و استقلال متحول مى‏گردند.

و وقتى كه به تاريخ مسلمانان پيش از ظهور اسلام و پس از آن نگاه مى‏كنيم به وضوح مى‏بينيم هنگامى كه طرز تفكر جاهليت و قانونمندى جنگل و خودخواهى‏ها و منيّت‏ها بر مردم حاكم بود، كارهاى آنان چيزى فراتر از چپاولگرى، جنگ و ستيز، سرقت، ميگسارى، و شهوت رانى نبود، و ازنظر فكرى و اقتصادى و ديگر زمينه‏هاى فعاليت روزمره خود عقب مانده بودند.

ولى بعد از ظهور اسلام و در اثر تحول فرهنگ آنان به يك فرهنگ انسانى و الهى و رحمانى و فرهنگ ايثار و ارزشهاى والاى روحى و معنوى، ديديم كه چه انقلاب عميق و ريشه‏دارى در درون افراد به وقوع پيوست تا جائى كه ديگر در جامعه خبرى از مستى و شرابخوارى و فسق و فجور و برادركشى و دختركشى و نزاع و اختلاف و درگيرى و ستمگرى نبود، بلكه جنگها و ستيزها تنها براى رهائى آن دسته از مستضعفانى بود كه هنوز در زير بار ستم و ظلم قرار داشتند به وقوع پيوست، و لذا ديديم كه چگونه مسلمانان با پشتوانه فرهنگ اسلامى اصيل‏ترين تمدن تاريخ را پايه‏گذارى كردند و از بند شهوات رهائى يافته و خويشتن را از بردگى هوا و هوسها و قيد و بند خودخواهيها و لذتهاى جسمانى خلاص كرده و آزاد و سربلند گشتند و براى ترويج و نشر اعتقاد و اصول انسانى و الهى خود سعى و تلاش نمودند.

اين يكى جوانى است از قبيله‏اى كه در اطراف شهر مدينه منوره زندگى مى‏كند، پدر او رئيس قبيله فوت كرده و عمويش به رياست اين قبيله تعيين شده است، عمو دخترى زيبا، پولدار و بانفوذى دارد و آن جوان كانديداى همسرى اين دختر است و به دنبال مرگ عموى خود و ارث ثروت مكنت و منزلت اجتماعى وى مى‏شود.

جوان در هرماه به شهر مدينه مى‏رفت و احتياجات قبيله خود را خريدارى مى‏كرد، روزى به گردش در شهر مشغول بود كه ديد مردى در يك ميدانى كه از چهار جهت با ديوارهاى كوتاه احاطه شده است براى عده‏اى از مردم سخنرانى مى‏كند.

خطبه اين سخنور آن جوان را به خود جلب نمود، او ايستاد و به سخنرانى آن مرد گوش فرا داد و از شخص كنار خود سئوال كرد كه اين مرد سخنور كيست؟

آن شخص پاسخ داد: خطيب محمّد رسول خدا است، و اين شنوندگان مسلمانان هستند و اين محوطه مسجدى است كه مسلمانان آن را بنا كرده‏اند.

جوان به قبيله بازگشت و در ماه آينده براى خريد به شهر مدينه آمد و به مسجد مسلمانان رفت تا به سخنان حضرت محمّد(ص) گوش فرا دهد، و براى بار سوّم و چهارم اين چنين كرد و در هر بار احساس مى‏نمود كه بيش از پيش به سوى اين پيامبر جديد جذب مى‏شود.

اين جوان روزى به عموى خود گفت: عمو چرا به جاى هرماه يك بار خريد هر هفته خريد نكنيم تا كالاها و اجناس خريدارى شده تازه باشند.

عموى او اين ايده را قبول كرد و جوان به جاى هر ماه هر هفته به مدينه مى‏رفت و به سخنان حضرت پيامبر (ص) گوش فرا مى‏داد تا اينكه مدتى بعد او اسلام آورد، و به نزد عموى خود رفت و اظهار داشت عمو من اسلام آورده‏ام.

عمويش گفت: آيا به دين محمّد گرويدى؟

گفت: به درستى كه دين محمّد همانا اسلام است كه انحرافى در آن نيست.

عمويش گفت: پسرم اگر روى اعتقادت به اسلام پافشارى كنى ديگر دخترم را به همسرى تو در نخواهم آورد.

جوان پاسخ داد: اين چيز مهمى نيست، من تمايل به زن ندارم.

عمويش گفت: نخواهم گذارد وارد خانه‏ام شوى.

جوان پاسخ داد: اين اشكالى ندارد، زمين خدا پهناور است.

عمويش گفت: تو را از ثروتم محروم مى‏كنم.

پاسخ داد: ثروت چيز زائل و فانى است.

عمويش گفت: تو را از رياست قبيله محروم مى‏كنم.

جوان پاسخ داد: من رياست و زعامتى را نمى‏خواهم.

عمويش گفت: بايد از قبيله ما جدا شوى.

پاسخ داد: خواهم رفت.

عمويش گفت: بايد تمامى لباسهايت را در بياورى و به من بدهى.

پاسخ داد: مى‏دهم.

عموى سنگدل اين جوان، لباسهاى او را در آورده و وى را عريان رها كرد، و وقتى كه مادرش او را بدين شكل ديد دلش به رحم آمده و فرشى را به دو نيم كرد و لباسى در دو تكه براى اين جوان درست كرد.

سپس جوان راهى مدينه شده و شب هنگام به اين شهر رسيد و در حالى كه هيچ چيزى با خود نداشت بلافاصله به مسجد رفته و شب را در آنجا خوابيد و هنگامى كه پيامبر اكرم(ص) براى اداى نماز صبح به مسجد آمد جوان تازه‏اى را ديد، و از او پرسيد: تو كه هستى؟

جوان نام جاهليّت خود را بيان داشت، در اينجا پيامبر (ص) به او گفت: نام تو عبدالله ذوبجادين است (يعنى داراى لباسى از فرش دو تكه شده كه او بر تن خود نهاده بود).

جوان دستورات اسلام را به مورد اجراء مى‏گذارد تا اينكه در يكى از جنگهاى مسلمانان به شهادت رسيد.

سئوالى كه بايد اكنون كرد اين است كه چه چيز شخصيّت عبدالله ذوبجادين را متحول كرده و در درون او انقلابى به پا كرد؟

در پاسخ بايد گفت: عاملى كه او را اين چنين دگرگون ساخته و شخصيّت وى را تا اين حد متحول و متغير ساخته همانا فرهنگ اسلامى است، زيرا آثار اين فرهنگ است كه موجب تغيير و دگرگون شدن روشهاى عملى و برنامه‏هاى سياسى، اجتماعى و اقتصادى زندگى مى‏شود.

پس لازم است كه فرهنگ جاهليت را تغيير بدهيم و در اين رابطه خداى متعال مى‏فرمايد:

(و كسانى كه به آنچه از جانب خداوند نازل شده است حكم و داورى و پايبندى نكنند همانا كافرند).

و نيز مى‏فرمايد: (و كسانى كه به آنچه كه خداوند نازل كرده پايبند نباشند فاسقند).

و يا مى‏فرمايد: (كسانى كه به آنچه از جانب خدا نازل شده است تن در ندهند، پس آنان ستمگرند).

و باز مى‏فرمايد: (پس به خدايت سوگند ايمان نياورده‏اند مگر اينكه تو را در منازعات خود داور قرار دهند و از آنچه قضاوت كرده‏اى در درون خود احساس ناراحتى نكنند و كاملا تسليم باشند).

و يقينا در ميان مسلمانان افرادى هستند كه داراى فرهنگ پيشرفته اسلامى مى‏باشند و در اين گفته هيچ شكى نيست ولى سخن در باره اكثريت مسلمانان است كه بر ما واجب است و در صدد متحول ساختن آنان باشيم، و يكى ازگامهايى كه بايد در راه متحول ساختن مسلمانان برداريم چاپ صد هزار ميليون جلد كتاب آموزنده سياسى اقتصادى، اجتماعى، كشاورزى، بازرگانى و تربيتى و نيز چاپ كتابهائى در بيان آزاديها، و اصل شور و مشورت و انتخابات از ديدگاه اسلام مى‏باشد.

و همچنين يكى از راههاى تحول و خودسازى مسلمانان اين است كه يك فرد مسلمان عرب باور داشته باشد كه برادر يك مسلمان هندى و يا فارسى و يا تركى و يا هر مسلمان ديگرى است و يا برعكس يعنى درست همانند پيامبر اكرم(ص) كه بلال حبشى، صهيب رومى، سلمان فارسى، و ابوذر عرب را با يكديگر برادر نمود و هيچيك از آنان را بر ديگرى برترى نداد، مگر به تقوى و پارسائى، چون زبان، رنگ، پوست، نژاد و مرزبنديهاى جغرافيائى و امتيازات سياسى معيارهاى درستى نيستند و انگيزه‏اى براى برترى و تفوق اين بر آن نمى‏شوند.

اگر ما بتوانيم تمامى اين كارها را به خوبى انجام دهيم در آن وقت مى‏توانيم ادعا كنيم كه يك گام مؤثرى در راه ايجاد حكومت هزار ميليون مسلمان برداشته‏ايم.

و به تحقيق كه در صفحات تاريخ تجربه‏هاى موفق وحدت خواهى امتهاى گوناگون جهان در زير يك پرچم نادر و انگشت شمار نيستند، بلكه حتى در دوران معاصر نيز بسيارند چون مائوتوسه تونگ خدا نشناس و ملحد توانست كشور پهناور چين را با جمعيتى بيش از چندصد ميليون نفر در زير لواى كفر و الحاد خود يكپارچه متحد سازد.

و همچنين گاندى توانست كشور هند را كه جمعيت آن در آن زمان بر چندصد ميليون بالغ مى‏گرديد يكپارچه كند.

و ما هم طبيعتاً مى‏توانيم اين كار را بكنيم، به شرط آنكه بطور پيگيرانه در زير لواى برافراشته قرآن مجيد و در پرتو تعاليم عاليه پيامبر اكرم(ص) تلاش و سعى نيكو كنيم.

فرهنگ خالق معجزه‏ها است

بطورى كه از احاديث شريفه بر مى‏آيد، ايجاد حكومت جهانى اسلامى متحد يك واجب شرعى است، درست مانند نماز، روزه، خمس، زكات، و آموزش سياسى و ايدئولوژيكى يكى از اهم اركان و پايه‏هاى اين حكومت به شمار مى‏رود، به دليل اينكه فرهنگ سياسى مذهبى وسيله‏اى براى پيشبرد انسانها به سوى زندگى بهتر و نيكوتر و يا به سوى زندگى بدتر و منحطتر است، و ما براى اثبات اين مدعا چند مثال را مى‏آوريم كه مطلب بيشتر روشن شود.

فضيل بن يسار، سارق و راهزن معروفى بود و براى خود باند نيرومند و مخوفى را درست كرده بود كه علاوه بر سرقت و غارت به فساد و تبهكارى شهرت داشت.

افراد اين باند به هنگام شبيخون زدن به دهكده‏ها اموال مردم را غارت كرده و به نواميس آنان تجاوز مى‏كردند و هركس كه در سر راه آنان قرار مى‏گرفت را مى‏كشتند، و از طرفى ضعف و سستى دولت وقت وعدم توجه آن به مسائل و شئونات رعاياى خود آنان را گستاخ‏تر كرده بود.

روزى فضيل بن يسار، دخترى را در نزديكى يك دهى مشاهده نمود و با لحنى آمرانه به او گفت: به پدرت خبر بده كه امشب به عنوان ميهمان بر او وارد خواهم شد و او بايد تو را براى من آماده سازد تا شب را در آغوش من باشى.

دختر از ترس آينده هولناك خود مو برتنش راست گرديد و شتابان به نزد خانواده خود رفته و مطلب را به اطلاع آنان رساند پدر و مادر و تمامى خويشاوندان وى از شنيدن اين خبر به گريه و زارى افتادند، امّا چاره‏اى نداشتند چون مجبور بودند به خواسته فضيل پاسخ مثبت بدهند، زيرا در غير اين صورت هم به ناموس آنان با عنف و زور تجاوز مى‏كرد و هم آنان را مى‏كشت.

فضيل در ميان تاريكيهاى شب به نزديكى دهكده رسيد و اين در حالى بود كه آن خانواده بيچاره شب را بيدار مانده و گريه و زارى مى‏كردند و از خداى متعال مى‏خواستند آنان را از دست اين خودكامه شرور و طغيانگر نجات بدهد.

فضيل داشت از ديوار بالا مى‏رفت كه ناگهان صداى دلنشينى به گوش او رسيد، صداى تلاوت قرآن كه سكوت شب را مى‏شكست.

فضيل گوش داد تا اينكه اين آيه را شنيد:

آيا آنانى كه ايمان آورده‏اند وقت آن نرسيده كه دلهايشان را در برابر ذكر خدا و آنچه كه به حق نازل كرده است خاشع و خاضع گردانند.

تن فضيل با شنيدن اين آيه به لرزه در آمد زيرا اين آيه مباركه به اعماق دل او نفوذ كرده و تمامى وجودش را به تكان وا داشت كه گوئى صاعقه بر سر او افتاده است، قلب او به اضطراب در آمد، و اشكهايش بر روى دوگونه‏اش جارى گرديد، به ياد گذشته سياه و نكبت‏بار خويش افتاد و با خود گفت:

بله، وقت آن رسيده كه دل من با ذكر خدا به تپش در آيد.

و شايد خداى متعال دعاهاى آن خانواده كه به درگاه احديتش پناه برده بودند را استجابت كرده بود.

فضيل كه بر فراز ديوار قرار داشت به سوى خدا توبه نصوح كرد و از همان جا خطاب به اهل منزل گفت: اى اهل خانه من فضيلم و به سوى خدا توبه كرده‏ام، و من از اينكه شما را ترسانده و مضطرب كرده‏ام معذرت مى‏خواهم، سپس آن خانه را ترك كرده، و در نيمه شب به اينجا و آنجا رفت و سرگردان شد.

تا اينكه به بناى مخروبه‏اى رسيد، و در نظر داشت كه شب را تا به صبح به سر رساند و سپس به شهر خود برود و توبه خود را به آگاهى مردم برساند و همينكه غرق در تفكر و تأمل بود ناگاه صداى شخصى را شنيد كه به ديگرى مى‏گفت: بهتر است قافله مان را در اين وقت شب به حركت در نياوريم، شايد فضيل و افراد باند او در راه به ما حمله‏ور شوند.

ديگرى پاسخ گفت: ما نيرومنديم و به خوبى مسلح شده‏ايم و اگر فضيل و باندش به ما حمله كنند آنان را مجبور به فرار مى‏كنيم.

در اينجا فضيل فرياد برداشت كه‏اى قافله به سلامت و امنيت راه خود را بپيما، زيرا فضيل ديگرتوبه كرده است، ومن الان نزد شما هستم، و نبايد از من بترسيد.

ولى قافله ساران باور نداشتند كه او فضيل است، و به ناچار فضيل به قافله نزديك شد و همچنان گريه و زارى مى‏كرد و خاك بر سر مى‏ريخت تا اينكه افراد قافله او را به چشم ديده و شناختند.

و از آن هنگام فضيل به يك عابد و زاهد مبدل گشت كه همواره در عبادت، زهد، فضيلت و تقوى ضرب‏المثل بود.

ولى چه چيز اين مرد را منقلب كرده و بطور ريشه‏اى او را متحول ساخت؟

آيا پليس يا قانون يا مال و مكنت و يا همسر او را منقلب كرده است؟ خير اين فرهنگ قرآنى بود كه وى را به فردى صالح و نيكو مبدل كرد و از وى شخصيت تاريخى و برجسته‏اى بوجود آورد.

بله،... فرهنگ چنين نقشى را ايفا مى‏كند.

بانو (مس بيل) جاسوس انگليسى در خاطرات خود مى‏نويسد:

كسانى كه در اثناى جنگ جهانى اول در كشور عراق با ما جنگيدند و محركشان علماء دين بودند توانستند ما را شكست بدهند اما همان وقت دريافتيم كه مى‏توان اين مقاومت مردمى را با جدائى مردم از علماء و عدم پيروى از رهبريت مذهبى درهم شكست و براى تحقق اين مهم مى‏بايست فرهنگ مردم را از طريق ايجاد مدارس در شهرستانها و استانها و تربيت دانش‏آموزان براساس برنامه‏اى كه ما مى‏خواهيم تغيير داد.

و عملا هم ديديم كه چنين كارى را كردند و فرهنگ نسل جديد را عوض نمودند.

بله، عفلق و حزب بعث تنها يكى از پديده‏هاى آن تلاشهاى فرهنگى استعمارگرانه‏اى است كه از سوى جهانخواران انگليسى مبذول گرديد و مالا انسانهائى كه تا ديروز سربلند و ارباب و آقاى خود بوديم امروز بردگان ذليل و خوار استعمارگران شده‏ايم.

و يقيناً تلاش فرهنگى ما براى آموزش و آگاهى مسلمانان اكنون بسيار ضعيف و ناچيز است، امّا در گذشته كار فرهنگى و آموزشى در رأس وظائف مهم واساسى مسلمانان قرار داشت و براى اثبات اين مدعا به مقايسه زير توجه فرمائيد.

در حال حاضر تعداد نسخ كتابهاى بزرگترين كتابخانه‏هاى اسلامى در ايران و عراق در حداكثر از دويست هزار جلد كتاب تجاوز نمى‏كند، اما كتابخانه نصيرالدين طوسى در صدها سال پيش به تنهائى حاوى چهارصد هزار كتاب بود و اين در حالى است كه كتب آن زمان دست نويس بوده و كتابهاى دوران معاصر چاپى است.

و نيز كتابخانه يكى از زمامداران فاطميون مصر مشتمل بر يك ميليون و ششصد هزار جلد كتاب دستنويس بود.

اما در مقابل مى‏بينيم تنها يك كتابخانه در يك كشور استعمارى امروزى حاوى نه ميليون جلد كتاب است و كتابخانه ديگرى در كشور استعمارى ديگر مشتمل بر سى و شش ميليون جلد كتاب است.

مقايسه كنيد دويست هزار جلد كتاب و سى و شش ميليون جلد كتاب و ببينيد كه فرق ميان آنها چقدر است؟

ما مسلمانان در سابق سرچشمه علم و دانش و الهام دهنده پيشرفتهاى علمى بوديم و پايتخت‏هاى كشورهاى اسلاميمان مانند اندلس، بغداد، نيشابور، خراسان، قم، حله، اصفهان، نجف و كربلا مراكز علمى مهمى بودند كه حتى دانشجويان و دانشمندان كشورهاى بيگانه را به سوى دانشگاههاى اسلامى بزرگ خود جذب مى‏كردند.

لكن، اكنون وضع كاملا برعكس شده و بلاد كفار و ملحدان پايگاههائى شده‏اند كه مردم براى كسب علوم و تكنولوژى به سوى آنها روانه مى‏شوند و مسلمانان هم كه به آن مراكز كشيده مى‏شوند اغلب تحت تأثير تمايلات فكرى و سياسى كفار قرار مى‏گيرند.

در يك گزارش آمده است كه از سال1950 در حدود نيم ميليون فرد تحصيل كرده در تمامى زمينه‏هاى تخصصى از كشورهاى خاورميانه فرار كرده و به سوى غرب و آمريكا جذب شده‏اند.

و بدرستى كه فرهنگ و آموزش ركن مهمى از اركان برقرارى حكومت جهانى اسلامى است و بر هر فرد لازم است در حد توان خود در ايجاد اين حكومت مشاركت داشته مثلا اين شخص هزارها كتاب چاپ كند و ديگرى آموزش و تعليم صدها جوان را بر عهده بگيرد و سومى متعهد به انتشار روزنامه و يا مجله در سطح مطلوبى شود، و همينطور چهارمى و پنجمى و هكذا

 
 

کلیه حقوق این سایت محفوظ می باشد.

طراحی و پیاده سازی: GoogleA4.com | میزبانی: DrHost.ir

انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما جمادی الثانی رجب شعبان رمضان شوال ذی القعده ذی الحجة محرم صفر ربیع الثانی ربیع الاول جمادی الاول نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس دیتاسنتر فن آوا سرور اختصاصی سرور ابری اشتراک مکانی colocation