بسم الله الرحمن الرحیم
 
نگارش 1 | رمضان 1430

 

صفحه اصلی | کتاب ها | موضوع هامولفین | قرآن کریم  
 
 
 موقعیت فعلی: کتابخانه > مطالعه کتاب میراث جاوید,   مناسب چاپ   خروجی Word ( برگشت به لیست  )
 
 

بخش های کتاب

     fehrest - ميراث جاويد
     mirath01 - ميراث جاويد
     mirath02 - ميراث جاويد
     mirath03 - ميراث جاويد
 

 

 
 
next page    

ميراث جاويد.

تـاريـخ حـوزه هـاى علميه , مملو از فداكاريها, رنجها, رشادتها و شهادتهاست روحانيتى كه پاسدار ارزشهاى راستين اسلام در طول يك هزار و چهارصد سال بوده وهمواره با درد و رنج به نگاهبانى از ارزشها پرداخته است .
عـلماى راستينى كه با قلم و قدم و خطبه هاى جانسوز, از حريم و استقلال وعزت ميهن پاسدارى كـرده انـد و بـه گـواهـى تاريخ , هيچگاه زيربار هيچ سند خيانى راامضا نكرده و آزادنه تبعيدها و شكنجه ها را لمس نموده و نهايتا مظلومانه بر بالاى داررفته اند.
كـنـكـاشـى در حـوزه هـاى علوم دينى به خوبى نشان مى دهد كه سراسر حيات علماى كفرستيز, روشـنگرى و هدايت نفوس و استقامت و پايدارى در حفظ استقلال دست آوردهاى بزرگانى چون شيخ مفيد, شهيد اول و ديگر علماى سلف بوده است وجاى جاى آن از مدرس و محراب گرفته تا فـضـاى اجتماعى , رنگ مبارزه و استقامت داشته و تعالى فقه و فقاهت تا جايى كه برخى از همين علما و بزرگان امت توانسته اندمسير حركت تاريخ را دگرگون سازند و انقلابى نوين در راستاى تـحـول حـوزه ها به وجود آورند كه به حق مى توان در اين راستا, مرجع عظيم الشان جهان تشيع , حضرت آية اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) را مصداق بارز آن دانست .
چـهـره درخشانى كه در اين مسير بزرگ و مسؤوليت آفرين سهم بس بزرگى داشت كه به خوبى مى توان نقش برجسته اى را در اين همايش تاريخى ترسيم نمود.
عـالـم بـزرگ و فـقيه نام آورى كه نزديك به نيم قرن مقام مرجعيت و زعامت حوزه را دارا بود و با فـكـرى بـلـنـد در راه اسـتـقـلال و گـسترش آن رنجها كشيد و مظلومانه آلام ودردهاى نظام ستم شاهى و استبداد پهلوى را متحمل گرديد.
مـعظم له حتى پس از پيروزى انقلاب شكوهمند اسلامى ايران بيشترين تلاش رادر راه گسترش حـوزه و مـقـام منيع فقه و فقاهت و شريعت محمدى (ص ) مصروف داشت و بر اين باور بود كه با تربيت طلا ب متعهد و آگاه , نداى اسلام را به گوش جهانيان برساند, و روح معنويت را در جهان ماشينيزم و تكنولوژى پيشرفته و دنياى غرق درستم و شهوات حاكم گرداند.
ناگفته پيداست كه شخصيت اين بزرگ مرد نه تنها در مبانى فقه و فقاهت خلاصه نمى شود, بلكه چهره مصمم ايشان را مى تواندر فعاليتهاى سياسى و اجتماعى نيزترسيم نمود روزگارى كه ملت و امـت مـا دوران سخت نظام ستم شاهى را تحمل مى كردند و روحانيت و علماى اسلام در فشار و اخـتـنـاق به سر مى بردند, فريادهاى آن بزرگ مرد در آن روزگاران طنين انداز مى شد و سكوت سـهمگين استبدادى رامى شكست تا جايى كه اعلاميه ها و موضع گيريهاى صريح آن زعيم راحل زبـانـزددوسـت و دشـمـن اسـت و ايـن حـقيقت را آشكار مى كند معظم له در لحظه لحظه هاى عمربابركتشان , عزت اسلام و مسلمين را خواستار بودند.
بـراى شـنـاخـت بيشتر آن حضرت مى توان به انديشه هاى والا و جهان شمول ايشان اشاره داشت و نـگرشى در آثار و خدمات اجتماعى , فرهنگى آن شخصيت ارزنده دنياى اسلام نمود با اين كنكاش به خوبى روشن مى شود كه چه اهداف بزرگى درسرلوحه افكارشان وجود داشته است و چه زيبا و مـحـقـقانه به تحقق خواسته هاى خودجامه عمل مى پوشانند وميراثى بس جاويد و گرانبها براى نسلهاى آينده به يادگارمى گذارند.
باشد تا با سيرى در اين آثار بزرگ و به ياد ماندنى , دنيايى از علم و معرفت وگنجينه گرانبهايى از ميراث اسلامى را مورد توجه و مداقه قرار دهيم و به پاس آن همه زحمات شبانه روزى , به روح بلند و جاودان بزرگ مرد تاريخ حوزه هاى سلام و درودبفرستيم .
ايـن بخش كوتاه از ميراثهاى جاويدان از بولتن ستاد برگزارى مراسم سالگرد آن بزرگوار با اندك تصرف و تغيير نقل و بازگو مى شود.

مدارس علميه .

از ديـربـاز رسم بر اين بوده كه طلاب حوزه ها ـ با توجه به شناختى كه از علماداشتند ـ شخصا به انتخاب استاد مى پرداختند و به تحصيل ادامه مى دادند.
اين روش , با توجه به ويژگيهاى ممتاز برجسته اش , مشكلاتى را به وجودمى آورد كه ذهن بسيارى از فضلا و انديشمندان را به خود مشغول ساخته بود و نياز به تغيير اساسى در آن , به خوبى احساس مى شد.
ولـى يـكى از مشكلات اساسى در تغيير روشها ـ علاوه بر كارشكنى معاندين ومغرضين ـ مخالفت دوسـتـان بـه شـمار مى رفت مخالفت آنان به جهت ترس از حذف روش سنتى و عدم اطمينان به برنامه هاى جديد بود و لذا نياز به وجود فردى احساس مى شد كه اذهان عمومى , به سلامت فكرى و تدبير و انديشه او واقف باشند.
بالاخره ديرى نپاييد كه با هوشيارى و اعمال نظر علماى اسلام , خصوصا مراجع عظيم الشان جهان تـشيع , حضرت آية اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) كه از آراستگى علم وعمل و تقوا برخوردار بود, با امتياز حسن اعتماد اين تحول چشمگير در حوزه هاپديدار گشت .
هـمـانطور كه اشاره شد زعيم بزرگوار و فقيه راحل , زمانى چنين فكرى در انديشه بزرگشان به وجود آمد كه سخن از درسهاى كلاسيك و تاسيس مدارس جديد وبرگزارى امتحانات , اگر جرم بـه حـساب نمى آمد, امرى نابخشودنى محسوب مى شدولى معظم له با شجاعتى وصف ناپذيرد و درك حـسـاسـيـت بـه مـوقع , تمام سختيها راتحمل مى كردند و اولين گام را برداشتند و اولين مدرسه علوم دينى به سبك جديد راپايه گذارى كردند.
از مهم ترين عواملى كه مى توان آن را در ايجاد چنين تصميمى مؤثر دانست ,دقت نظر, نكته سنجى و نظم و انضباطى بود كه در معظم له وجود داشت .
مـرجع راحل , در پى چنين امر مهمى , به دعوت از شخصيتهايى چون آية اللّه شهيد دكتر بهشتى و مرحوم آية اللّه ربانى شيرازى مى پردازد و گام اول را در پايه گذارى تشكيلات حوزوى برمى دارند.
معظم له , ابتدا براى تدريس ادبيات عرب , فقه , اصول و احكام و معارف اسلامى از اساتيد مجرب و بزرگان و مدرسين والامقام حوزه علميه دعوت به عمل مى آورند باتشكيل پرونده تحصيلى براى طـلا ب و دفـاتـر حضور و غياب و برگزارى امتحانات كتبى و شفاهى , گامى مؤثر در ايجاد نظم برداشته مى شود و يكى از آرزوهاى ديرينه حوزه ها تحقق مى يابد.
در اينجا لازم است به روح مرحوم حجت الاسلام والمسلمين حاج سيد مهدى گلپايگانى (رضوان اللّه تـعـالـى عـلـيـه ) درود بـفرستيم كه همواره در راه اهداف پدربزرگوارشان تلاش مى كرد و لحظه اى از كوشش مستمر و بى وقفه در اين راه دست برنمى داشت , تا نهايتا خواسته پدر را محقق ساخت .
آنـچـه در پـى مـى آيـد, گـزارشـى اسـت از مـعـرفـى مـدرسـه الامام المهدى (عج ) كه خودبا زيرمجموعه هاى خويش , دنيايى از علم و معرفت را در خود جاى داده است .

مدارس تحت پوشش :.

1 ـ مدرسه علميه علوى :.

ايـن مدرسه واقع در خيابان امام , كوچه 54 (منوچهرى ) با زمينى به مساحت تقريبى يك هزار متر مـربـع و ظرفيت يكصد نفر است كه در حال حاضر محل استراحت و خوابگاه طلاب مدرسه الامام الـمـهـدى (عـج ) مـى باشد, كه توسط مرحوم علوى ـ يكى از افراد خير ـ در سال 1380 هجرى در اختيار مرجع بزرگ قرار داده شد و دروس حوزه به سبك كلاسيك از همين مدرسه آغاز شد.

2 ـ مدرسه الامام المهدي (عج ).

در سـال 1350 شمسى به امر آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) و همت والاى آيت اللّه زاده معظم , دبيرستانى كه قبلا در اختيار آموزش و پرورش شهرستان قم بود, جهت برنامه درس طلاب حوزه عـلـمـيه خريدارى شد و مكان تدريس طلاب از محل سابق (مدرسه علوى ) به محل جديد مننقل گرديد.
اين ساختمان با زمينى به مساحت تقريبى دو هزار متر مربع در خيابان شهدا(صفائيه ) در دو بخش دو طـبـقـه و سـه طـبـقـه بـا دوازده مدرس , سالن اجتماعات , كتابخانه ,سالن كتابخانه و سالن غـذاخـورى در اخـتـيـار طلاب مى باشد و در حال حاضر در آنجادروس مقدماتى تا اتمام لمعتين تدريس مى شود البته در سابق دروس مقدمات , تا پايان سطح برقرار بود كه پس از تاسيس مدرسه جديد دروس سطح به آنجا منتقل گرديد.

3 ـ مدرسه ستيه .

ايـن مـدرسـه بـا زمـيـنـى بـه مساحت تقريبى 500 متر مربع و ظرفيت تقريبى 61 نفردر خيابان چـهـارمـردان , 45 مـتـرى عمار ياسر, ميدان مير در جوار اقامتگاه و محل عبادت حضرت فاطمه معصومه (ع ) واقع است .
آنچه به عظمت و معنويت اين خوابگاه افزوده است , همان خانه به ظاهرمحقرى است كه به ((بيت الـنـور)) مـعـروف است و هر روز محل زيارت دلباختگاه اهل بيت عصمت و طهارت مى باشد اين مدرسه فعلا خوابگاه و محل استراحت طلاب مدرسه الامام المهدى (عج ) مى باشد.

4 ـ خوابگاه حاج غضنفر:.

خـوابـگـاه مذكور در زمينى به مساحت حدود 400 متر مربع و 22 حجره مسكونى در دو طبقه در منطق جوبشور نو مورد استفاده طلاب مدرسه الامام المهدى (عج )مى باشد.

5 ـ خوابگاه موسى بن جعفر (ع ):.

ايـن خوابگاه در زمينى به مساحت تقريبى يكهزار متر مربع و ظرفيتى بالغ بريكصد نفر در خيابان انقلاب (چهارمردان ) كوچه شماره 49 بنا شده است .

6 ـ مدرسه علميه حاج ملا صادق :.

اين مدرسه كه در ابتداى 45 مترى عمار ياسر به مساحت تقريبى 3000 متر بناشده است , در طول سـاليان متمادى در اختيار طلاب بود, ولى اينك با خريد منازل اطراف و طرح توسعه آن , در حال تجديد بناست كه ان شا اللّه در آينده نه چندان دورمورد بهره بردارى مجدد قرار خواهد گرفت از آنـجا كه مدرسه حاج ملا صادق ازموقعيت جغرافيايى خاصى برخوردار است , تصميم گرفته شده كه پس از تجديد بنا وتوسعه , تشكيلات مدرسه الامام المهدى (عج ) به آنجا منتقل شود.

7 ـ مدرسه الونديه :.

در گـذشته اين مدرسه محل درس و بحث طلاب مبتدى پايه اول و دوم بود وطلاب علوم دينيه پـس از گذراندن دو پايه درسى به مدرسه المهدى (عج ) ((خيابان شهدا)) منتقل مى شدند, ولى در حال حاضر به صورت انبار تداركات درآمده است .

8 ـ مدرسه حضرت آيت اللّه گلپايگانى (ره ):.

از جـمـلـه مـدارس تـحـت پوشش آن زعيم راحل , مدرسه جديد التاسيسى است كه در زمينى به وسـعـت 4 هـزار متر مربع و با زيربناى چهارده هزار متر مربع احداث شده است اين مدرسه شامل بـخـشـهـاى مـخـتـلف : كتابخانه عمومى , دارالقرآن الكريم , گنجينه قرآن , كتابخانه اختصاصى دارالقرآن الكريم , مركز كامپيوترى و مركز معجم فقهى وداراى 36 مدرس جهت برگزارى دروس سـطـح و خـارج مـى باشد كه طبق آمار روزانه حدود 150 جلسه درس فقه و اصول در آنجا برقرار است , و به طور متوسط در تمام روز حدود 12000 نفر طلاب علوم دينى , رفت و آمد مى نمايند.
در كـنار مدرسه نماى زيباى مسجد با گنبد و گلدسته خودنمايى مى كند كه باهنرهاى اسلامى تزيين يافته و جلوه اى خاص به فضاى مدرسه داده است .

9 ـ خوابگاه جواد الائمه (ع ) ((هنديها)):.

ايـن خـوابـگـاه جـهـت اسـتفاده طلاب خارجى با ظرفيت 50 نفر و مساحت تقريبى500 متر, در محدوده مركزى شهر در جنب بيت امام (ره ) واقع شده است .
زعـيـم راحل حوزه , تنها به اين مدارس بسنده نكرده , بلكه علاوه بر كمك به ديگرمدارس موجود در قـم و شـهـرستانها, به تاسيس و راه اندازى صدها مدرسه و مراكزفراهنگى در داخل و خارج از كشور همت گمارده كه اينك به بخشى از آنها اشاره مى شود:.
مجمع اسلامى جهانى ـ لندن .
مدرسه امير المؤمنين (ع ) ـ كويته پاكستان .
مدرسه علميه دخترانه فاطمة الزهرا (س ) ـ كويته پاكستان .
مدرسه آيت اللّه حكيم (ره ) ـ راولپندى .
مدينة الزهرا (س ) ـ لبنان .
مدرسة الامام المهدى (عج ) ـ اراك .
مدرسة الامام المهدى (عج ) ـ گلپايگان .

اساتيد مدرسه الامام المهدى (عج ):.

اسـاتـيـد فـراوانـى بر كرسيهاى درس مدرسه تكيه زده اند كه ذكر نام تك تك آنها, به اطاله كلام مـى انـجـامـد ولـى تـنـها همين بس كه بيش از 90% آنان پس از پيروزى انقلاب اسلامى ايران , به سـمتهاى بالايى در قواى سه گانه كشور و امامت جمعه منصوب گرديدند و بقيه نيز همچنان از اسـاتيد مبرز حوزه به شمار مى روند و با سلامت فكر وانديشه خود, گرمى بخش نيازهاى نظام و حوزه هستند.

شهداى مدرسه الامام المهدى (عج ).

با پيروزى انقلاب اسلامى در 22 بهمن , مبارزات قهرمانانه ملت با رهبرى وخدايت مرجعيت شيعه , يـكى پس از ديگرى سدهاى استبداد و اختناق را فرو ريخت اما ديرى نمى پايد كه استكبار دستاويز حيله اى ديگر مى شود و جنگى نابرابر را بر ما وملت ما تحميل مى كند ولى مردم ما همانطور كه در جـريـان انـقـلاب اسـلامى , رشدچشمگيرى از خود نشان داده بودند, اين بار نيز با تمام قدرت به مـيدانهاى نبرد شتافتندو آزادانه سينه هاى سرخ خويش را در مقابل خصم جنايتكار قرار دادند در ايـن مـيـان عـلـمـاى اسـلام و روحـانـيـت بيدار و آگاه نيز چون گذشته افتخار آفرين خود, به ميدان شتافتند و به مبارزه و مقابله با دشمن پرداختند.
تـاريـخ هـشـت سـال دفاع مقدس هيچ گاه دلاوريها و از جان گذشتگى هاى صدهاتن از طلاب مـجـاهد را از ياد نخواهد برد كه چگونه در خون خود غلتيدند تا از مرزهاى شرف و عزت مسلمين دفاع نمايند.
طـلاب مـردسه الامام المهدى (عج ) نيز چون ديگر طلاب رزمنده , به مصاف دشمن شتافتند و با لباس تبليغ و رزم به مبارزه پرداختند, و در اين راه بيش از چهل شهيد تقديم انقلاب نمودند.

مدرسه الامام المهدى (عج ) از ديدگاه صاحب نظران :.

در رابـطـه بـا مـدرسـه الامـام الـمهدى (عج ) ديدگاههاى بسيارى مطرح است كه دراين مقال نمى گنجد ولى به خاطر اهميت اين مهم , تنها به ذكر دو ديدگاه بسنده مى شود.
رهـبـر مـعـظم انقلاب حضرت آيت اللّه خامنه اى (مد ظله العالى ) در بخشى از پيام تسليتى كه به مناسبت ارتحال حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) صادر نمودندفرمودند:.
((اولـيـن مـدرسـه علوم دينى به سبك جديد را ايشان در قم تاسيس كردند اولين مؤسسه بزرگ قـرآنـى را ايـشـان در قم بنيان نهادند, اولين فهرست بزرگ فقهى و حديثى بااستفاده از دانش و اخـتـراعـات بشرى را ايشان پديد آوردند صدها مدرسه و مسجد ومؤسسه تبليغ دين را در سراسر كشور و در كشورهاى ديگر بنياد كردند )).
هـمچنين معظم له در سفر به شهر مقدس قم در سخنرانى تاريخى خود كه پيرامون نظام حوزه ـ در تاريخ 30/11/1372 در جمع اساتيد و فضلا و روحانيون حوزه علميه قم ـ ايراد نمودند, فرمودند:.
((مـن بـارها به دوستان گفتم توى اين شهر قم , و حوزه قم اول مدرسه اى كه باصورت برنامه اى درست شد, مدرسه حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى بود)).
حـضـرت آيت اللّه سبحانى دام ظله نيز ضمن بيان آثار و خدمات اجتماعى وعلمى مرحوم آيت اللّه العظمى گلپايگانى فرموده اند:.
((از روز تـاسـيـس حـوزه , بـراى دروس مقدماتى تا حد لمعه برنامه منظمى وجودنداشت نه تنها بـرنـامـه اى نـبـود, بـلـكـه جـايگاه خاصى براى اين نونهالان كه از دور ونزديك به اين شهر روى مـى آوردنـد در اخـتيار نبود و به حق كه خود نگارنده شاهد اين وضع نابسامان بود بسيارى از اين استعدادها به هدر مى رفت , و گروهى به خاطرنابسامانى , ترك تحصيل مى كردند ايشان نخستين شخصيتى بودند كه با برنامه مدونى اين بخش از طلاب را در مدارسى به نام مدارس روزانه , جاى داد كـه فـقـط به عنوان محل تدريس از آنها استفاده مى شد و برخى از مدارس ديگر را به خوابگاه طـلاب اختصاص داد كه احيانا تدريسى نيز در ضمن آن انجام مى گرفت , و مدرسه المهدى واقع در خيابان شهدا, يكى از اين مدارس روزانه است كه هم اكنون نيز بر اين برنامه باقى است ))(1).

بيمارستانها.

تاريخ علماى شيعه , قصه ها و غصه هاى بسيارى را در خود جا داده است كه بررسى و تحليل هر يك از آن حـكايتها, مثنوى هفتاد من كاغذ بود ولى نقش و اهميت علماى دين در هر برهه از زمان , در چارچوب خاصى بوده است زمانى كه بيگانگان هجوم مى آوردند و به غصب و غارت اموال مسلمانان مـى پـرداخـتـنـد, ايـن علماى اسلام بودند كه با حركت خويش توده مسلمان را نيز به دنبال خود مـى كـشـيـدنـد و با همين روش پيروزمندانه , نقش آنها را برملا مى ساختند و زمانى نيز بر كرسى تـدريـس و فـتـوا تكيه مى زدند و با بحث و تحليل و بسط و گسترش فقه آل محمد (ص ) از تفكر شيعى پاسدارى مى نمودند, ولى به ندرت يافت مى شود كه عالم و مرجعى در كنار مباحث علمى و فقهى خود به تاسيس مراكز بهداشتى و درمانى نيز بينديشد.
بـه تـاريخ برمى گرديم سال 42 , كه سال هجوم نوكران رژيم ستم شاهى به حوزه مقدس قم بود, تراژدى وحشتناكى را در خود ثبت كرد سالى كه دستگاه حاكمه ,سناريوى آن را با شهادت طلاب و خـون آنها به نگارش درآورد گوشه گوشه فيضيه وسنگفرشهاى خيابانها از سرخى خون معطر روحـانـيـون رنـگين شده بود و مجروحين ومصدومين حادثه را هيچ ملجا و پناهى نبود دربهاى بـيـمارستانها و درمانگاهها به روى آنها بسته شده بود و يا با توهين و تحقير و جسارت , پذيرايشان مـى شـدنـد در اين ميانه ,مردى از سلاله رسول اللّه قد علم نمود و در راستاى اهداف بزرگش , به فـكـر تـاسـيـس محلى براى درمان و پذيرش طلاب و روحانيون افتاد, و با دورانديشى منحصر به فـردخود, تاسيس بيمارستانى عظيم و باشكوه را در ذهن پروراند اين فكر زمانى در انديشه والاى ايشان تقويت پيدا كرد كه خود از نزديك شاهد توهينها و هتك حرمتها ـ درمدرسه فيضيه ـ بودند لذا با تصميم قاطع , توسعه هرچه بيشتر بيمارستانى را احساس كردند, تا جايى كه در لحظه لحظه عمر شريفشان , به توسعه و گسترش آن مى انديشدند.

تاريخچه :.

زمين بيمارستان در سال 1340 به وسعت 14000 متر مربع از آستانه مقدسه حضرت معصومه (س ) اجـاره شـده بـود كه براى تاسيس بيمارستان پايه ريزى شده بودكه سالها بدون استفاده و تكميل افـتـاده بـود مـرجـع راحـل , پـس از قضاياى سال 42 به فكرتاسيس آن مى افتند و با پى گيرى و تاكيدهاى ايشان , توسعه ساختمانى آن آغاز گرديد.
كـار بـيـمـارسـتـان بـا يـك پـزشـك و چند پرسنل و داروخانه و درمانگاه شروع به كاركرد ابتدا خـانواده هاى آقايان و روحانيون و افراد بى بضاعت به آنجا مراجعه مى كردند وسپس تدريجا توسعه پيدا نمود و قسمت بسترى بيماران نيز آماده شد بيمارستان به تدريج وسعت پيدا كرد و هم اكنون داراى بخشهاى مختلف است و اكثر مسائل پزشكى در آن انجام مى گردد كه به طور خلاصه به آن مى پردازيم :.
بـخـش جـراحـى مـردان : ايـن بخش داراى 33 تختخواب و مخصوص بيمارانى است كه عملهاى جـراحـى روى آنـهـا انـجام گرديده است قابل ذكر است كه در اين بيمارستان جراحان عمومى و تخصصى , اكثر عملهاى جراحى , به استثناى قلب و مغز را انجام مى دهند.
بـخـش جـراجـى زنـان : داراى 38 تختواب است كه بيماران اين بخش را نيز زنانى كه تحت عمل جراحى قرار گرفته اند تشكيل مى دهند.
از ويژگيهاى اين بيمارستان بنا بر خواست مؤسس آن آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) جدا بودن كـامل بخش زنان از مردان و همچنين نحوه اداره از نظر پرسنلى در بخش زنان فقط بانوان عهده دار اداره و پرستارى در بخش مى باشند و در بخش مردان آقايان عهده دار مى باشند.
اطـاقهاى عمل بيمارستان : بيمارستان داراى چهار اطاق عمل است كه در ساختمان جديد ساخته شـده اسـت و مـجهز به سيستم اكشيژن و ساكشن سانترال و كليه وسايلى كه در اطاق عمل لازم است , مى باشد.
بـخـش داخلى و قلب و اعصاب : اين بخش نيز از دو قسمت مردان و زنان تشكيل شده است بخش مردان داراى 20 تختواب و بخش زنان نيز داراى 20 تختواب است .
بخش اطفال و نوزادان : داراى 26 تختوان و مجهز به دستگاه اكوباتور مى باشد.
بخش سى سى يو (مراقبتهاى ويژه ): داراى 8 تختواب است و مجهز به دستگاههاى لازم است .
جالب توجه است كه اين قسمت , اولين بخش سى سى يو است كه در قم تاسيس گرديده است .
بخش راديولوژى : قدمت اين بخش به سال 1345 مى رسد و از قديمى ترين بخشهاى موجود در قم اسـت , و داراى دو دسـتگاه 500 ميلى آمپرى است كه از كليه قسمتهاى بدن , قدرت عكسبردارى دارند به تازگى نيز دستگاه ديگرى به مجموعه راديولوژى اضافه شده است .
بـخـش سى تى اسكن : دستگاه بسيار مجهز اين بخش كه قادر به انجام توموگرافى كامپيوترى از تـمـام نـقـاط بـدن مى باشد را جناب آقاى دكتر برى و شركت محترم مابر اهداكرده اند كه توسط فـرزندشان جناب آقاى مهندس برى و همكاران عزيزشان راه اندازى شده و نظارت دائم بر امر كار دستگاه را دارند اين دستگاه در استان مركز بجز تهران كم نظير است و مراجعين آن را به غير از قم , از شهرستانهاى مجاور تشكيل مى دهد.
بخش سونوگرافى : اين بخش مجهز به يك دستگاه سونوگرافى آخرين مدل مى باشد.
بـخـش فيزيوتراپى : اين واحد نيز از قديمى ترين واحدهاى موجود در قم و در رشته فيزيكال تراپى است , كار خود را با يك دياترمى شروع , و امروز اكثر دستگاههاى موردنياز را دارا مى باشد.
بـخـش آزمـايـشـگـاه : آزمـايشگاه سالهاست كه در خدمت مردم و بيماران است , و بادستگاههاى پيشرفته كامپيوترى كه در نوع خود بى نظير است , فعاليت مى كند و جزآزمايشهاى هورمونى بقيه آزمايشها در آن انجام مى شود آزمايشگاه به طور شبانه روزى آماده ارائه خدمات است در اين واحد نيز دانشجويان پيراپزشكى شاخه علوم آزمايشگاهى به كارورزى اشتغال دارند.
درمانگاه : درمانگاه بيمارستان كه از سال 1342 تا امروز مشغول خدمت به نيازمندان است , ابتدا با يك پزشك و دو نفر پرستار (زن و مرد) اداره مى شد و هم اكنون به طور شبانه روز در خدمت مردم اسـت كـلـيه پزشكان متخصص و عمومى ودندانپزشك در ساعات مختلف و بر اساس برنامه ريزى صحيح و اعلام شده به مداواى بيماران اشتغال دارند.
واحـد تـزريـقات و پانسمان و اورژانس مردان : در اين واحد پرستاران مجرب مرد به كارپانسمان , تزريقات و ساير امور مورد نياز مشغولند و شبانه روز در خدمت مردم هستند.
واحـد تزريقات و اورژانس زنان : در اين واحد نيز پرستاران مجرب زن در خدمت بيماران هستند و به كليه بانوان و كودكان خدمت مى كنند.
داروخـانـه بـيـمارستان : اين واحد كه زير نظر داروسازان باسابقه و مجرب قم اداره مى شود كليه داروهـا, حـتى داروهاى كمياب را در اختيار نيازمندان قرار مى دهد, وداروهايى كه گاهى امكان تـدارك و تـهـيه آن در قم مشكل است , توسط سرپرست انباردارويى از سازمان تدارك هلال احمر تهيه و به نيازمندان تقديم مى گردد.
دفتر پرستارى : مسئوليت اين دفتر نظارت بر كار پرستاران است كه فعاليت شبانه روزى دارند.
دفـتـر كـارگـزينى بيمارستان : يكى از واحدهاى فعال اين بيمارستان به شمار مى رودكليه امور پـزشكى مؤسسات , خدمات درمانى كاركنان دولت , تامين اجتماعى , نيروهاى مسلح , شركت نفت , پرونده هاى پرسنلى و مكاتبات توسط اين واحد انجام مى شود ودر حقيقت چند واحد در اين واحد گنجانيده شده است .
امور مالى : با توجه به غير انتفاعى بودن بيمارسان , هر ماه بيش از پنجاه ميليون ريال كسرى هزينه برآورد شده است روحانيون و افراد مستمند و بى سرپرست ,بيماران نهادهاى مختلف انقلابى , تحت پوشش درمانى بيمارستان هستند.
بـايـگـانـى پزشكى و آمار: پرونده بيماران از سالها قبل در اين مركز نگهدارى مى شودو در صورت تـكـرار مراجعه و لزوم ارائه پرونده به مؤسسات ديگر, پرونده ها در اختيارمراجعين قرار مى گيرد پس از ترخيص نيز پرونده بيماران در اين قسمت بايگانى مى گردد.
آشپزخانه : سيستم آشپزخانه بيمارستان تقريبا مجهز است و غذاى بيماران درظروف يكبار مصرف ارائه مى شود سردخانه آشپزخانه در دو قسمت زير صفر و بالاى صفر مى باشد كه مواد غذايى فاسد شدنى در آنجا نگهدارى مى شود.
تـاسـيـسـات و اكسيژن و سكشن سانترال : سيستم تهويه مركزى (شوفاژ سانترال ) در اكثربخشها تعبيه شده و در فصول مختلف نيز داراى هواى مطبوع مى باشد.

فعاليتهاى فوق برنامه :.

الـف ـ خـدمـات جـبهه و جنگ و حوادث غير مترقبه : يكى از مراكز پيشرو در خدمات اضطرارى , بـيـمـارستان معظم له بوده است در مواقع جارى شدن سيل و زلزله همواره خود آقا, افراد بيت و بيمارستان در اينگونه حوادث نهايت تلاش و ايثار را نموده اند كه به عنوان نمونه مى توان به آيت اللّه زاده آقـاى حاج سيد مهدى فقيه موسوى گلپايگانى (ره ) اشاره داشت كه در راه كمك رسانى به زلزله زدگان طبس به شهادت رسيدند.
در دوران جنگ تحميلى قريب 8000 مجروح بدون مرگ و مير در اين بيمارستان بسترى گرديده در صورتى كه اين تعداد 13 كل مجروحينى بود كه به قم ارجاع و اعزام شده بودند شايان ذكر است كه در 19 دى سال 57 اولين گروه مجروحين يورش رژيم طاغوتى به اين بيمارستان آورده شدند و عليرغم اختناق و وجود ساواك پيكرشهدا تحويل بستگان آنان مى شد در دوران هشت سال دفاع مقدس , قريب 20 اكيپ مجهز به جبهه ها اعزام شدند و در خدمت جبهه و جنگ قرار داشتند.
تـنـهـا بـيـمارستانى كه در قم بمباران شد اين بيمارستان بود كه در روز 22 بهمن سال66 مورد اصـابت موشك صداميان عفلقى قرار گرفت و قريب 1000 متر مربع را به تخريب كشاند كه به امر حـضـرت آيـت اللّه الـعـظـمى گلپايگانى (ره ) و همت آيت اللّه زادگان معظم بازسازى و مرمت گرديد.
ب ـ آموزش مسائل پزشكى و پيراپزشكى : اين بخش شامل دو بخش دانشجويى وكارمندى است كه در قـسـمـت اول دانشجويان دانشگاه آزاد و انترنهاى آن در اين واحدمشغولند, و در قسمت دوم , ايجاد كلاسهاى بازآموزى از جمله امورى هستند كه مى توان به آن اشاره داشت مضافا اينكه بعضى از نـهادها مانند سپاه , هلال احمر, بسيج وغيره با اعزام افرادى كه تمايل به آموزش مسائل پزشكى دارنـد از امـكـانـات ايـن بـيـمـارستان استفاده كرده و مى كنند و اخيرا براى ارتقا كيفى آموزش , ضوابطى وضع شده است تا افراد ذيصلاح بتوانند مراجعه داشته باشند.
ج ـ كتابخانه : كتابخانه بيمارستان داراى كتابهاى پزشكى , مجلات مربوطه ,كتابهاى دينى و غيره اسـت كـه در جـنـب بخش جراحى مردان قرار دارد و بيمارانى كه علاقه به مطالعه داشته باشند مـى تـوانـنـد از ايـن قـسـمـت استفاده نمايند, و مجلات پزشكى نيز در حدود امكان در دسترس دانشجويان قرار مى گيرد.
د ـ واحـدهـاى بـهـداشت و تنظيم خانواده : از واحدهاى قديمى و فعال اين بيمارستان است كه با هـمـكـارى اداره بهداشت و درمان قم اداره مى شود و ضمن ارائه خدمات بهداشتى به امر تنظيم خانواده مشغولند.
در اينجا لازم است اشاره اى حتى مختصر به فعاليت درمانى بيمارستان شود:.
آمار مراجعين يكساله (از تاريخ 1/7/72 تا 1/7/73 ) بيمارستان حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ):.
1 ـ ويزيت پزشكان و درمانگاه152400 نفر.
2 ـ اورژانس مردان و پانسمان94800 نفر.
3 ـ اورژانس زنان و پانسمان142371 نفر.
4 ـ آزمايشگاه24894 نفر.
5 ـ راديولوژى14607 نفر.
6 ـ فيزيوتراپى1236 نفر.
7 ـ سونوگرافى872 نفر.
8 ـ دندانپزشكى3469 نفر.
9 ـ اكوكارديوگرافى2090 نفر.
10 ـ اكتروكارديوگرافى8388 نفر.
11 ـ تست ورزش 660 نفر.
12 ـ سى تى اسكن5400 نفر.
13 ـ بهداشت خانواده7200 نفر.
14 ـ بخش جراحى مردان1523 نفر.
15 ـ بخش جراحى زنان1608 نفر.
16 ـ بخش اطفال1016 نفر.
17 ـ بخش داخلى و قلب مردان و سى سى يو695 نفر.
18 ـ بخش داخلى زنان646 نفر.
19 ـ بخش آى سى يو320 نفر.
20 ـ تعداد جراحى انجام شده4772 نفر.
جمع كل مراجعين468967 نفر.

2 ـ بيمارستان حضرت ولى عصر (عج ) ـ يزدانشهر:.

مـنـطـقـه يـزدانشهر قم , از جمله مناطق محرومى است كه نياز مبرمى به بيمارستان ودرمانگاه داشـت كـه خـوشبختانه با طرح آن , نزد مرجع راحل , حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) و مـوافقت و تاكيد مجدد معظم له , ابتدا زمينى جهت احداث درمانگاه به ايشان واگذار گرديد كه امـروز شـاهد بيمارستان عظيمى هستيم كه درمانگاه آن با جديت كامل و به طور شبانه روزى در خـدمـت مـردم مـى باشد كه آمار ماهانه مراجعه 40 هزار نفربه اين بيمارستان را حاكى مى باشد و عليرغم آنكه هنوز تكميل نگرديده , قسمتى ازبخش و اطاق عملى كه آماده شده , مورد استفاده و بهره بردارى قرار گرفته و نيز نظرهيات امنا اداره مى شود.

3 ـ بيمارستان ((گوگد)) گلپايگان :.

احداث بيمارستان در گوگد كه به امر حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره ) وهمت آيت اللّه زاده معظم , حجت الاسلام والمسلمين حاج آقا جواد گلپايگانى و مردم خير صورت گرفته است , در سال 1365 با زمينى به مساحت 45 هزار متر مربع در 11هزار متر مربع زيربنا به ظرفيت يكصد تختواب در دست ساختمان است .
با توجه به نياز مبرمى كه در منطقه احساس مى شد, از يك سال قبل درمانگاه موقت با يك طبيب در خدمت مردم قرار گرفته است كه تعداد مراجعه كنندگان در ظرف يك سال 20 هزار نفر بوده است .

در زلزله گيلان :.

در پـايـان , ضرورى است كه در كنار اين خدمات بلند پزشكى , به يكى ديگر ازخدمات حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى اشاره اى هرچند كوتاه داشته باشيم , تا درآينده نزديك به طور كامل به آنها پرداخته شود.
مـرجـع راحل , پس از واقعه دلخراش زلزله گيلان و زنجان , و گزارش مربوط به خرابى مساحد, بيمارستان و مراكز درمان , ستادى بدين منظور تشكيل دادند.
ايـن سـتـاد بـه دسـتـور مـعـظـم له با ارسال پتو, لباس و وسايل سوخت , به ترميم وتجديد بناى درمـانگاهها, خانه بهداشت , مراكز درمانى و مساجد پرداخت كه بررسى هركدام از اين خدمات , از حوصله اين مقال خارج است .

دار القرآن الكريم .

بـا گـذشـت زمان و نگرش تازه به اوضاع ملل اسلامى , و خصوصا شيعه , متوجه مى شويم كه بروز اخـتـنـاق و استبداد, استعمار و استحمار, چه تاثيرى بر روندتاثيرپذيرى توده هاى مردم از اسلام و قـرآن داشـتـه است دينى كه شايد در زمانى بسياركوتاه , از چين تا شمال آفريقا را در بر گرفت و مى رفت تا دنياى بشريت را با انديشه هاى الهى آشنا سازد.
امـا ديـديم كه چگونه , دستهاى مرموز جدايى قرآن و دين را از ميان مسلمين محقق ساختند و از دين لايه و پوستينى وارونه نشان دادند و قرآن را نيز كه قدرت ايجادخلاقيت و خط مشى صحيح زنـدگـى را دارا بـود, بـه گوشه قبرستانى كشاندند و از ديگرسو با نيروهاى بى شمار بر مذهب و مـكـتب و مرام على (ع ) تاختن آغاز كردند و هركجاكه مى رسيدند به قلع و قمع و غارت و كشتار نسل شيعى مى پرداختند تا اثرى از آنان باقى نماند چگونه اين همه دشمنى ها و كينه توزى هاى آغاز گـشـت و چـرا تنها اسلام ومسلمين بايد به چنين سرنوشتى گرفتار آيند؟ و چرا حكومتها تنها با علماى شيعه و نشرعقايد و انتشار كتب و آثار با ارزش آنان مخالفت كردند ؟.
پـاسـخ تمام اين مشكلات در يك جمله نهفته است و آن اينكه : شيعه , يك گروه زنده و پرتحركى اسـت , هـمـانطور كه باب اجتهادش باز است و انگيزه ها و اهدافش پوياو پرتحرك است و هرگز با حكومتهاى ستمگر در طول تاريخ نساخته است براى اينكه اعتقادات شيعى , كفر ستيز است و احيا كننده قرآن و سنت , و مى تواند نقش بسيار مؤثرو مثبتى را در حركت توده ها به سوى قرآن اصيل و طرد و نفى مظاهر شرك و بت پرستى ايفا نمايد.
بگذريم , سخن در اين مقوله بسيار است .
با توجه به آنچه گذشت , انتظار مى رفت كه شخصيتهاى مذهبى و روحانى در پى آنچه كه از دست داده ايـم تلاش مجدانه اى را دنبال نمايند, ولى انديشه هاى واپس گرا ومتحجر داخلى و فشارهاى تـبـليغاتى خارجى , سد محكمى در مقابل آنچه كه بايد تحقق پيدا مى كرد, شدند و نگذاشتند نام و ياد شخصيتهاى بزرگ شيعى و آثار باشكوه آنها,رواج و شهرت همگانى پيدا كند.
با اين همه , شاهد بوده و هستيم كه علما و محققان و پژوهشگران آزاده ما, خون دلها خوردند و تن به سكوت و سكون ندادند و با هر قيمتى بود از ميراثهاى گذشتگان پاسدارى كردند و در حد توان بـه نشر عقايد شيعى پرداختند, ولى اين آن چيزى نبود كه مى توانست نسل تشنه آگاهى و علم را سيراب كند و به سرمنزل مقصود رهنمون سازد.
بـر همين اساس و با توجه به درك چنين حساسيتى بود كه در سال 52 شاهد تولدحركتى جديد و عميق براى تحقق چنان اهداف متعالى شديم .
آرى , فـقـيـهـى را ديـديـم كه با قرن تجربه و اقيانوسى از علم و معرفت و سرشار ازروشن بينى و ژرف انديشى , به ميدان كارزار آمد, و با ظاهرى ساده و سيمايى جذاب ومديريتى در خور تحسين , در راه سـازمـانـدهـى جـديد مبارزه جدى و عملى خود را بادشمنان دين و قرآن و بشريت تحقق بخشيد, و مجد و عظمت ديرينه مسلمين رابرگرداند و افكار را با آواى ملكوتى قرآن آشنا ساخت .
چنين تصميمى خيلى زود و صريح به وقوع پيوست و در مكانى به نام ((دارالقرآن الكريم )) تحقق عينى يافت .
آرى , مـرجـع راحـل و فـقـيـه بـزرگـوار, حضرت آيت اللّه العظمى گلپايگانى (ره )يكى ديگر از جـاودانـه تـرين آثار پايدار و بى نظير خود را بنيان گذارد تا با جذب محققين سراسر جهان و آشنا كردن آنان با معارف قرآن و نشر علوم مربوط به آن , در يك سطح عالى و گسترده , امت اسلامى را بـيـش از پـيـش بـه قرآن كريم متوجه ساخت و شيعه نيزمجالى يافت تا پيروان خود را با حقايق و انديشه هاى ارزنده آشنا نمايد.
بجاست نگاهى داشته باشيم به اين مركز بزرگ قرآنى .

لزوم تاسيس دارالقرآن الكريم :.

حـكومتهاى غاصب و جائر, به خاطر مسائل سياسى و اغراض پست دنيوى , باعلماى شيعه و تلاش آنـان در زمـيـنـه نـشر عقايد و انتشار كتب و آثار ذى قيمت تشيع دركليه بلاد مسلمين مخالفت نموده اند و حتى اجازه نداده اند مذهب جعفرى جز مذاهب رسمى كشورهاى اسلامى درآيد و يا فقه جـعـفرى در رديف فقه ديگر مذاهب , ترويج ويا تدريس شود, بلكه مى كوشيدند تا از طريق حبس , تبعيد, قتل و اعمال فشارهاى طاقت فرسا علماى شيعه و آثار آنان را محو و نابود كنند.
اختناق فكرى و زجر و تبعيد حاكميت داشت و شيعه سخت تحت فشار قرارداشت , و شرايط زمان و مكان كمترين فرصت را به آنان نمى داد.
بـه همين علت آثار بزرگ دانشمندان شيعى و نام باعظمت آنان و فعاليتهاى علمى و محققانه شان رواج و شهرتى نداشت و چون از نام و نشانى برخوردار نبودند, تاليفات آنان نيز در اختيار مسلمين و محققين خارجى قرار نمى گرفت .
بـديهى است , شرايط نامساعد براى شيعه در گذشته شدت و ضعف داشته و دربعضى از ادوار هم از امكانات رفاهى برخوردار بوده اند و فرصت بسيار مناسبى جهت نشر عقايد خود مى يافتند, آنچه امروز شيعه از آن بهره مى برد, نتيجه آزادى عمل آن دوره ها مى باشد.
مثلا علامه بزرگوار مرحوم آية اللّه سيد محسن جبل عاملى (ره ) با استفاده ازرجال نجاشى و ديگر مـنـابـع و مخذ, تاليف ((اعيان الشيعة )) را در 54 مجلد آغاز نمود ورجال شيعه را معرفى نمود و مـتـتـبـع تـوانـا مرحوم حاج آقا بزرگ تهرانى (اعلى اللّه مقامه الشريف ) با استفاده از كتابخانه ها و مـلاقات با رجال و تحمل رنج سفرها تاليف ((الذريعة الى تصانيف الشيعة )) را در بيش از 30 مجلد آغاز نمود و محصول فكرى ونتايج تلاشهاى شيعه را به جهانيان معرفى نمود.
next page    
 
 

کلیه حقوق این سایت محفوظ می باشد.

طراحی و پیاده سازی: GoogleA4.com | میزبانی: DrHost.ir

انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما جمادی الثانی رجب شعبان رمضان شوال ذی القعده ذی الحجة محرم صفر ربیع الثانی ربیع الاول جمادی الاول نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس دیتاسنتر فن آوا سرور اختصاصی سرور ابری اشتراک مکانی colocation