بسم الله الرحمن الرحیم
 
نگارش 1 | رمضان 1430

 

صفحه اصلی | کتاب ها | موضوع هامولفین | قرآن کریم  
 
 
 موقعیت فعلی: کتابخانه > مطالعه کتاب نماز جماعت,   مناسب چاپ   خروجی Word ( برگشت به لیست  )
 
 

بخش های کتاب

     fehrest - پرتوى از اسرار نماز
     parto01 - تعقيبات و نوافل
     parto02 - نماز جماعت و...
     parto03 - نمازهاى ديگر
 

 

 
 

تعقيبات و نوافل

نماز،حضور در پيشگاه خداوند و شركت در ضيافتى معنوى است كه وى،بندگان را به آن فراخوانده است.

همچنانكه حضور در يك ميهمانى،مقدمات و آدابى دارد و نسبت‏به‏مهمان،استقبال و بدرقه به عمل مى‏آيد و مهمان هرچه عزيزتر باشد،مراسم پيشواز و بدرقه،با شكوهتر صورتمى‏پذيرد،اداى فريضه الهى نيزچنين است.

پيشوايان معصوم ما(عليه السلام)پيش از فرا رسيدن وقت نماز،خودرا مهياى آن مى‏ساختند و پس از نماز نيز،مدت‏ها به تعقيب نمازمى‏پرداختند و دل از ياد خدا نمى‏كندند و لب از ثناى او نمى‏بستند وچهره از قبله بر نمى‏تافتند.مگر نه آنكه نماز را«نور چشم‏»خودمى‏دانستند؟مگر انسان به آسانى دل از نور چشم مى‏كند و از آن چشم‏مى‏پوشد؟

اذان و اقامه،نوعى استقبال از نماز است و تعقيبات،بدرقه آن. بى‏اعتنايى به تعقيبات و دعاهاى پس از نماز،نشان بى‏علاقگى به‏خود نماز است.آنگونه كه در روايات،نسبت‏به زودتر رفتن به مسجد و انتظار شروع نماز را كشيدن،تشويق و سفارش شده و منتظر نماز را، «مهمان خدا»گفته‏اند. (1) به انجام مستحبات و دعاهايى پس از اتمام‏نماز نيز سفارش شده است.قرآن مى‏فرمايد:

«فاذا فرغت فانصب و الى ربك فارغب‏» (2) همين كه فارغ شدى،به كار ديگرى بپرداز و به سوىپروردگارت رغبت نما.

اينك به ذكر برخى از مسائل مربوط به تعقيبات مى‏پردازيم:

تعقيب نماز

امام صادق(ع)مى‏فرمايد:همين كه از نماز واجب فارغ شدى،به‏دعا و تعقيب نماز مشغول باش. (3) و مى‏فرمايد:دعا پس از نماز صبح و ظهر و مغرب،مستجاب مى‏شود. (4) و نيز:تسبيحات حضرت زهرا سلام الله عليها(34 مرتبه الله اكبر،33مرتبه الحمد لله و 33 مرتبه سبحان الله)از هزار ركعت نماز مستحب،نزدخداوند بهتر است. (5)

و در حديث مى‏خوانيم:هر كس اين تسبيحات را بگويد،به آيه (و اذكروا الله كثيرا احزاب/41)كه بمعناى زياد ياد كردن خداونداست،عمل كرده است. (6)

البته دعا و تعقيبات به جاى خود،و ادامه كار و تلاش هم به جاى‏خود.و هيچكدام مانع يكديگر نيست.بعضى مى‏پندارند اگر به جاى‏دعا،سراغ كار بروند،كامياب‏تر و موفق‏ترند.رسولخدا(ص)مى‏فرمايد:

«التعقيب بعد صلاة الفجر ابلغ فى طلب الرزق‏» (7) دعاى پس از نماز صبح،براى زندگى و جلبرزق،مؤثرتر است.

درود و نفرين

از جمله كارهاى تعقيباتى،درود و صلوات فرستادن بر نيكان وزبده‏هاى كمال بشرى،و لعن ونفرين بر مظاهر شرك و پليدى وسردمداران كفر و ستم است.

در آنچه به عنوان دعاهاى تعقيب آمده،هم به موارد متعددى از«صلوات‏»بر مى‏خوريم،همه بهمواردى از لعن و اين،گوشه‏اى از تولى‏و تبرى در يك مكتب زنده و جهت‏دار است.

صلوات‏ها كه نقل شده به جاى خود.حتى در نمونه‏هاى فراوانى،خود«اللهم صل على محمد وآل محمد»،به عنوان يكى از تعقيبات‏نمازها بيان شده است.

اما در مورد لعن:امام باقر(ع)مى‏فرمايد:

«اذا انحرفت عن صلاة مكتوبة فلا تنحرف الا بانصراف لعن بنى‏امية‏» (8) هر گاه نماز واجب راتمام كردى،جز با لعن بنى اميه،از جاى خودحركت نكن.

چرا كه آن دودمان ننگين و تبهكار،نمونه طاغوت‏ها و از بارزترين‏چهره‏هاى مخالفت‏با خطرهبران معصوم و آل پيامبر بودند و مستحق‏هر گونه نفرت و نفرين!

امام صادق(ع)در پى هر نماز،به چهار مرد و چهار زن(كه ازدشمنان سر سخت مقام مامت‏بودند)لعن و نفرين مى‏كرد. (9) چه زيباست اسلامى كه در كنار برنامه‏هاى عبادى و الهى خويش،بيزارى از ستمگران و مفسدان و طاغوت‏ها را هم جزء برنامه‏هاى خود،ساخته و نماز و عبادات و حج آن،همراه با برائت و اعلام تنفر از كفار ومشركان و منافقان است. (10 پس تعقيباتنماز،برخوردار از نوعى فرياد لعنت‏بر دشمنان خدا ومخالفان خط رهبرى الهى است.

تسبيح حضرت زهرا(ع)

يكى ديگر از تعقيبات نماز،تسبيحات حضرت زهرا(ع)است.يعنى‏گفتن 34 مرتبه الله اكبر،33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحانه الله،پس‏از فراغت از هر نماز.اين تسبيحات را رسول خدا(ص)به دخترش‏فاطمه(ع)تعليم داد و بر گفتن آن،بسيار سفارش شده است و پاداشبسياردارد.

امام باقر(ع)مى‏فرمايد:در ميان ستايش‏ها،بهتر از تسبيحات حضرت‏زهرا(ع)نيست،و اگر بود، رسول خدا(ص)به فاطمه(ع)تعليم‏مى‏داد. (11) در روايات متعددى،تاكيد شده به همراه داشتن تسبيح 34 دانه‏اى ازخاك مقدس امام حسين(ع)و اينكه ذكر گفتن با آن،ثواب زياد داردو حتى گرداندن آن،بدون ذكر هم ارزشمند و خوب است. (12) و در حديثى است كه:خود آن دانه‏ها ذكر مى‏گويند. (13) تربت‏حسين(ع)،يادآور حماسه‏هاى كربلا و احياگر«فرهنگ‏شهادت‏»است و انس انسان را با رهبرى الهى،جهاد،شهادت،ايثار،سيدالشهداء،مبارزه با ستم و انتقام از ظالمان را بيشتر مى‏كند.

تسبيحات حضرت زهرا(ع)به ترتيبى كه گفته شد،حتى در كتب‏حديثى اهل سنت نيز آمده، (14) ولى هيچكدام نگفته‏اند كه نام اين‏تسبيحات،تسبيح حضرت زهراست!!...

سجده شكر

سپاس نعمت‏هاى حقتعالى،نشان معرفت و ادب و بندگى است.درآيات و روايات،به مسئله شكرگزارى از نعمت‏ها،بسيار سفارش شده واينكه ياد نعمت‏ها،محبت انسان را به خدا زيادمى‏كند و نعمتهاى الهى‏را مستدام و افزون مى‏گرداند. (15)

گرچه شكر نعمت‏ها،از توان و طاقت‏بشر بيرون است،ولى انسان‏بايد به هر قدر كه مى‏تواند، سپاسگزارى احسان و نعمت و نيكى پروردگارباشد.يكى از شكلهاى شكر،سجده بر خاككردن و پيشانى بر خاك‏نهادن در برابر خداوند و شكر گفتن اوست.

و«سجده شكر»يكى از تعقيبات نماز به حساب آمده است. (16) مرحوم علامه مجلسى،تمام جلد83 بحار الانوار را(جز چند صفحه آخر)

به روايات تعقيبات نماز اختصاص داده و 63 حديث،پيرامون سجده شكر،از ائمه اطهار(ع)نقل كرده است.

سجده بعد از نماز،شكرانه توفيق انجام نماز است. (17) در سجده شكر،سه مرتبه‏«شكرا لله‏»كافى است،ولى در حديث‏است:اگر انسان به طول يك نفس،«يا رب،يا رب‏»بگويد:خداوند به اوخطاب مى‏فرمايد:«لبيك!ما حاجتك؟»حاجت تو چيست تا انجام‏دهم؟ (18)

امام صادق(ع)فرمود:سجده شكر بعد از نماز،دليل كامل شدن نماز و رضاى خدا و اعجاب و خوش آمدن فرشتگان است.خداوند بارها ازآنان مى‏پرسد،پاداش اين بنده شاكر چيست؟ مى‏گويند:رحمت تو،بهشت تو،حل مشكل او،و هر خيرى را كه فرشتگان مى‏گويند، جوابى‏نمى‏شنوند،به خدا عرضه مى‏دارند:ما نمى‏دانيم پاداش اين سجده‏چيست؟خداوند مى‏فرمايد:همچنانكه او از من شكر كرد،من هم از اوتشكر مى‏كنم،و با اين جمله به فرشتگانمى‏فهماند كه رضا و سپاس‏الهى از او،بالاتر از بهشت و رحمت و حل مشكلات است. (19)

در حديث است:خداوند به حضرت موسى فرمود:دليل آنكه تو را به‏پيامبرى مبعوث كردم،سجده‏هايى بود كه بعد از نماز داشتى. (20)

نمازهاى مستحب(نوافل)

به جز نمازهاى واجب روزانه(17 ركعت)،نمازهاى ديگرى هم‏وجود دارد كه انجام آنها مستحب است و بسيار ثواب دارد و چون اين‏نمازها،اضافه بر نماز واجب است،به آنها نافله ونوافل گفته مى‏شود(نفل،به معناى زايد و افزون است).

تعداد ركعت‏هاى نمازهاى مستحب،دو برابر ركعات واجب،يعنى‏34 ركعت است،بدين شرح:

1- نافله نماز صبح،دو ركعت،قبل از نماز صبح،

2- نافله نماز ظهر،هشت ركعت،قبل از نماز ظهر،

3- نافله نماز عصر،هشت ركعت،قبل از نماز عصر،

4- نافله نماز مغرب،چهار ركعت،بعد از نماز مغرب،

5- نافله نماز عشاء،دو ركعت نشسته،بعد از نماز عشاء.

6- نافله شب،يازده ركعت،پيش از اذان صبح،كه هشت ركعت آن‏«نافله شب‏»نام دارد،دوركعتش به نام‏«شفع‏»،و يك ركعت ديگرش‏به نام‏«وتر»است. (21)

در حديث است كه:نمازهاى نافله،به منزله هديه است و در هرصورت،پذيرفته مى‏شود. (22)

با همه تاكيد و تشويقى كه در باره انجام نمازهاى مستحبى است،اداى آنها بايد از روى علاقه و عشق باشد و انسان،بر خودش آنها راتحميل نكند.سعى كند كه ابتدا،آمادگى روحى و علاقه وكشش قلبى‏بيايد،آنگاه به انجام آنها بپردازد.

امام رضا(ع)فرموده است:دل‏ها،گاهى اقبال و آمادگى دارند،وگاهى نه.عبادات را وقتى كه دلها آماده است انجام دهيد. (23) به همين دليل،در نمازهاى مستحب،برخى ارفاق‏ها و تسهيلاتى‏وجود دارد كه در نمازهاى واجب نيست.اين آسان‏گيرى،براى جذب‏بيشتر افراداست.از جمله اينكه:

1- نماز مستحب را،هم مى‏توان ايستاده خواند،هم نشسته.

2- در نماز مستحب،مى‏توان فقط سوره حمد خواند و به ركوع رفت.

3- در نماز مستحب،شك ميان ركعت اول و دوم،نماز را باطل‏نمى‏كند و نمازگزار مى‏تواندتصميم بر هر كدام بگذارد.

4- انجام كم و زيادهاى اشتباهى در نماز مستحب،سجده سهوندارد.

5- براى نمازهاى واجب،بهتر است انسان به مسجد برود ولى در باره‏نوافل،چنين دستورىنيست.

اين ساده‏گيرى‏ها براى تشويق افراد به اين عبادت‏هاى سازنده‏است.حتى اگر نماز مستحب را كسى در وقتش نتوانست‏بخواند،قضاى‏آنرا مى‏تواند انجام دهد،كه در اينصورت،طبق حديث، خداوند به فرشتگان مباهات كرده و مى‏فرمايد:به بنده‏ام بنگريد!چيزى را كه بر اوواجب نكرده‏ام،قضا مى‏كند!(و در حديث ديگرى افزوده شده كه:شمارا شاهد مى‏گيرم كه او راآمرزيدم) (24)

در حديثى آمده:نماز نافله،جبران كننده نواقصى است كه درنمازهاى واجب است. (25) و...همچون صدقه‏اى است كه انسان مى‏پردازد. (26)

نماز شب

در ميان نوافل،«نماز شب‏»جايگاه خاصى دارد و تاكيد فراوانى كه‏در آيات قرآن و احاديث در باره آنست،به مراتب بيش از نمازهاى ديگرمستحب است و به همين جهت،اولياء خدا بر آن مداومت و مواظبت‏داشتند و به تهجد و عبادت نيمه شب مى‏پرداختند.تا آنجا كه نماز شب‏راخداوند،بر بنده محبوبش حضرت محمد(ص)واجب ساخته و چنين فرمان داده بود:

«و من الليل فتهجد به نافلة لك‏» (27) بخشى از شب را بعنوان نافله به تهجد بپرداز و سحرخيزى كن.

قرآن،در توصيف كسانى كه نيايشگران شب و اهل نماز شب‏اند،چنين مى‏فرمايد:

«و المستغفرين بالاسحار» ، (28) استغفار كنندگان در سحرها «و الذين يبيتون لربهم سجدا وقياما» (29) آنانكه در حال سجود و قيام،براى خدا شب زنده‏دارى مى‏كنند.

«كانوا قليلا من الليل ما يهجعون‏» (30) مردان خدا،مقدار كمى از شب‏را مى‏خوابيدند.

در آيه ديگر مى‏خوانيم:مردان خدا براى انجام نيايش سحرگاهان ونماز شب،از بستر گرم فاصله مى‏گيرند و به نماز شب مشغول مى‏شوند،پاداش آنان،غير از بهشت و حوريان و... چيزهايى است كه خداوندبرايشان ذخيره كرده كه موجب روشنى ديدگانشان است: «فلاتعلم‏نفس ما اخفى لهم من قرة اعين‏» (31)

از اين رو،نماز شب،مورد عنايت تمام انبياء بوده (32) و رسولخداچندين مرتبه حضرت على را به نماز شب سفارش نموده و فرمود:«عليك‏بصلاة الليل،عليك بصلاة الليل،عليك بصلاة الليل‏» (33) بر تو باد،نماز شب.(سه مرتبه)

و در حديث است:

«شرف المؤمن صلاته بالليل‏» (34) شرف مؤمن به نماز شب اوست.

و امام صادق(ع)فرمود:در خانه‏هايى كه نماز شب خوانده مى‏شود و قرآن‏تلاوت مى‏گردد،آنخانه‏ها نزد آسمانيان،همچون ستاره‏ها درخشانند. (35)

گذشته از آن،سحرخيزى و استفاده از هواى مفيد آن هنگام،براى‏بدن،نشاط آور است و درحديث است كه:«قيام الليل مصحة البدن‏» (36) شب زنده‏دارى،بدن را تندرست مى‏كند.

و در حديث ديگرى اضافه برآثار معنوى آن،خاصيت دردزدايى براى آن بيان شده است:«...ومطردة‏الداء عن اجسادكم‏» (37)

نماز شب،نشان عشق و محبت انسان به آفريدگار است و اين علاقه،انسان را از خواب،جدا مى‏كند و به راز و نياز نيمه‏شب،با محبوب وا مى‏دارد،و اگر آن عشق نباشد،انسان با چه انگيزه‏اى،در تنهايى وتاريكى،از استراحت دست‏بشويد و در خلوتى عارفانه،به گفتگو بامعشوقبپردازد؟

در يك حديث قدسى از قول خداوند،مى‏خوانيم:

«كذب من زعم انه يحبنى فاذا جنه الليل نام عنى،اليس كل محب يحب خلوة حبيبه؟» (38) دروغ مى‏گويد آنكه مدعى محبت من است،ولى وقتى شب‏او را فرا مى‏رسد،مى‏خوابد،آيا مگرنه اينكه هر عاشقى،خلوت با معشوقش را دوست دارد؟...

نماز شب،توفيقى مى‏خواهد كه آنرا هم بايد از خدا طلبيد.

گاهى گناهان و دروغ‏ها،سبب محروميت انسان از نماز شب مى‏گردد و شيرينى عبادت ونيايش،از انسان گرفته مى‏شود.

در حديث است:

«ان الرجل ليكذب الكذبة فيحرم بها عن صلاة الليل‏» (39) گاهى كسى دروغ مى‏گويد،و بههمين سبب از نماز شب‏محروم مى‏شود.

انسان،با تداوم نماز شب و تهجد و عبادت‏هاى شبانه،مى‏تواند به مقامى‏از كمال و صفاى نفس و قرب به خدا برسد كه چشم و گوش و دست‏خدايى پيدا كند(جز حق نبيند،جز حق نشنودو جز حق،عمل نكند)وبه آنجا برسد كه هر دعايى كند،مستجاب گردد. (40)

پى‏نوشتها:

1-مستدرك الوسائل،ج 1 ص 336.

2-انشراح،آيه 7.

3-مستدرك الوسائل،ج 1 ص 336.

4-و5-مستدرك الوسائل،ج 1 ص 336-

6-وسائل،ج 4 ص 1023.

7-مستدرك الوسائل،ج 1 ص 336-

8-وافى،ج 2 ص 121.

9-وسائل الشيعه،ج 4 ص 1037.

10-در اينجا بجاست كه ياد كنيم از 400 شهيد مظلوم ايران،كه در ايام حج،در جمعه خونين‏مكه،در حالى كه فرياد برائت از كفار و طواغيت و مستكبران جهانى بر لب داشتندو«مرگ بر آمريكا»

و«مرگ بر اسرائيل‏»مى‏گفتند،آماج گلوله‏هاى وهابيان حاكم بر حجاز قرار گرفته و مظلومانه به شهادت‏رسيدند(در سال 1366)-زهى تاسف كه اينگونه شعارها را كه الهام گرفته از آيات قرآن است و دستورقرآن،به اعلام برائت و بيزارى از مشركان در مناسك حج مى‏باشد-برخىكج فهمان،مخالف حال‏عبادت در حج مى‏دانستند و مخالفت مى‏كردند!.

11-وسائل،ج 4 ص 1024.

12-جواهر،ج 10 ص 405.

13-وسائل،ج 4 ص 1033.

14-از جمله در:صحيح مسلم،ج 1 ص 418،صحيح بخارى،ج 1 ص 110،سنن ابن ماجه،ج 1 ص299(در بحث تعقيبات نماز).

15- لئن شكرتم لازيدنكم (ابراهيم،آيه 5).

16-بحار الانوار،ج 83(بيروت)ص 194(در اين كتاب،حدود 87 روايت و 38 آيه در باره مسئلهشكر نقل كرده است-)

17-بحار،ج 83 ص 200.

18-وسائل،ج 4 ص 1071.

19-وسائل،ج 4 ص 1071،وافى،ج 2 ص 123.

20-بحار،ج 83 ص 200.

21-در بحارالانوار،تمام جلد 84،به روايات مربوط به نمازهاى مستحب اختصاص يافتهوصدها حديث در اين باره نقل شده است.

22-قصار الجمل،ج 2.

23-ان للقلوب اقبالا و ادبارا-(بحار،ج 84 ص 47)

24-بحار،ج 84 ص 43،وسائل ج 3 ص 56.

25-مستدرك الوسائل،ج 1 ص 177.

26-قصار الجمل،نافله.

27-اسراء،آيه 79.

28-آل عمران،آيه 17.

29-فرقان،آيه 64.

30-ذاريات،آيه 18.

31-سجده،آيه 17.

32-بحار،ج 84 ص 136.

33-وافى،ج 2 ص 22.

34-وافى،ج 2 ص 21.

35-وافى،ج 2 ص 22.

36-وسائل،ج 5 ص 272.

37-وافى،ج 2 ص 22.

38-نقل از:مصباح الشريعه.

39-نورالثقلين،ج 3 ص 204.

40-ثواب الاعمال،ص 88-

 
 

کلیه حقوق این سایت محفوظ می باشد.

طراحی و پیاده سازی: GoogleA4.com | میزبانی: DrHost.ir

انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما جمادی الثانی رجب شعبان رمضان شوال ذی القعده ذی الحجة محرم صفر ربیع الثانی ربیع الاول جمادی الاول نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس دیتاسنتر فن آوا سرور اختصاصی سرور ابری اشتراک مکانی colocation