بسم الله الرحمن الرحیم
 
نگارش 1 | رمضان 1430

 

صفحه اصلی | کتاب ها | موضوع هامولفین | قرآن کریم  
 
 
 موقعیت فعلی: کتابخانه > مطالعه کتاب خوردنیها و آشامیدنیها از نظر پیشوایان علم و دین, سید محمد تقى حکیم با همکارى دکتر رهنما چیت ساز   مناسب چاپ   خروجی Word ( برگشت به لیست  )
 
 

بخش های کتاب

     FEHREST -
     18840001 -
     18840002 -
     18840003 -
     FOOTNT01 -
 

 

 
 

 

fehrest page

back page

گلابى
گلابى بخوريد؛ زيرا گلابى قلب را جلا مى دهد و دردهاى اندرون را فرو مى نشاند.
امام صادق (ع )
گلابى معده را دباغى و تقويت مى كند و همان خواصى را دارد كه به نيز داراست . خوردنگـلابـى در حـال سـيـرى سـودمـنـدتـر از خـوردن آن درحـال گـرسنگى است . كسى كه دلش گرفته و اندوهناك است بايد گلابى را بعد از غذابخورد.
امام صادق (ع )
گلابى داراى مقدار زيادى آب (80 درصد) مواد قندى به جز ساكارز (قند معمولى ) است وبه همين جهت براى مبتلايان به بيمارى قند، ميوه بسيار مناسبى است .
از بـرگ درخـت گـلابـى در درمان ورم مثانه و سنگ مجارى ادرار استفاده مى شود، زيرا بامـصرف آن دفع ادرار زياد مى گردد و رنگ آن روشن مى شود. گلابى ميوه اى است بسيارخوش طعم و ادرار آور كه البته در مصرف آن نبايد افراط كرد؛ زيرا معده ضعيف قادر بههضم آن نيست . گلابى پخته سهل الهضمتر و ملين است . گلابى داراى ويتامين هاى C.B وكـمـى A اسـت . در گـلابـى مـقـدارى ، مـنگنز موجود است كه باعث تحرك دياستازهاى بدنانسان مى شود. اگر در هنگام غذا گلابى ميل شود، ادرار فوق العاده زياد خواهد شد.
گوشت
پيغمبر خدا (ص ) فرمود: سرور خوراكى ها در دنيا و آخرت گوشت است .
على (ع )
پيغمبر اكرم (ص ) فرمود: بهترين قاتقهاى بهشت گوشت است .
امام صادق (ع )
هر وقت مسلمان ضعيف شد، بايد گوشت با شير بخورد.
على (ع )
سرور غذاها گوشت است .
امام باقر (ع )
پيغمبر اكرم (ص ) از گوشت ماهيچه دست ، خوشش مى آمد.
امام باقر (ع )
عـبدالاعلى مى گويد: به امام صادق (ع ) عرض كردم براى ما روايت شده كه پيغمبر اكرم(ص ) فرموده است ، خداوند از خانه اى كه در آن ، گوشت بسيار خورده مى شود بدش مىآيـد. امـام صادق فرمود: حديث را خوب نفهميده اند. منظور پيغمبر، خانه اى است كه مردم درآن غيبت مى كنند و غيبت كردن به منزله خوردن گوشت افرادى است كه غيبت آنان را كرده اند.پـدر مـن گـوشـت را دوسـت داشـت و روزى كـه وفات كرد در نزد ماءمور خرج او، سى درهمبراى تهيه گوشت بود. پيغمبر خدا (ص ) گوشت را دوست مى داشت .
امام صادق (ع )
يـك زن يـهـودى پيغمبر اكرم (ص ) را به وسيله سمى كه در ماهيچه قرار داده بود، مسمومكـرد، زيـرا پـيـغـمـبـر خدا ماهيچه و شانه را دوست مى داشت و از گوشت ران بدش مى آمد،زيرا نزديك مجراى بول است .
امام صادق (ع )
پـيغمبر از پيغمبران خدا، از ضعف و ناتوانى به خداوند شكايت برد. وحى آمد كه گوشترا با شير طبخ كن و بخور؛ زيرا اين غذا بدن را محكم مى كند.
امام صادق (ع )
آب گوشتى كه با گوشت گاو تهيه شده باشد، پيسى را از بين مى برد.
امام صادق (ع )
گـوشت ، گوشت را مى روياند، و كسى كه يك لقمه پيه در شكم او وارد شده باشد بههمان اندازه درد از بدن او بيرون مى رود.
امام موسى كاظم (ع )
به شخص تب دار، گوشت كبك بخورانيد، زيرا گوشت كبك ساقها را قوى مى كند و تب رابرطرف مى سازد.
امام موسى كاظم (ع )
اگـر خـداونـد مـتعال گوشتى بهتر از گوشت گوسفند آفريده بود، هر آينه آن را فداىاسماعيل مى كرد.
امام رضا (ع )
گـوشـت ، نـسـوج عـضلانى حيوانات است . به طور كلى سلولها و الياف عضلانى داراىتركيب پيچيده اى از مواد پروتئينى ، ليپيدى ، گلوسيدى ، مواد معدنى و ساير مواد است .
مـقـدار مـس گـوشـت ، فـوق العـاده قـابـلتوجه است ؛ بنابراين گوشت خون سازى (Hematopoetigue) قوى است و آهن و مس لازمرا براى احيا و توليد گلبولهاى قرمز در دسترس مى گذارد.
در گوشت و ويتامين هاى A ب دو و ب شش ، PP و مقدار كمى ويتامين C.D موجود است .
گـوشـت بـه سـبـب داشـتـن مـقـدار زيـادى پـروتـئيـن ، غـذايـى فـوق العـادهكـامـل اسـت ؛ زيـرا مـواد پروتئينى ، عامل اصلى ساختمان سلولى است و از اجزاى ضرورىترشحات غدد، آنزيمها و هورمونها محسوب مى شود.
عده اى سعى كرده اند تا انسان به صورت موجود، گياه خوار در آيد، و نه تنها گوشت ،بـلكـه از مـصـرف كـليـه غـذاهـاى حـيـوانـى دورى كـنـد، ولى بـايد گفت كه انسان در عينحـال كـه گـيـاه خـوار است ، بايد از غذاهاى حيوانى نيز حداكثر استفاده را بكند. حقيقت زيراحتياج انسان را به غذاهاى حيوانى خيلى روشن مى كند:
احتياج روزانه بدن آدمى به مواد پروتئينى 75/1 گرم براى هر كيلو وزن ، در 24 ساعتاسـت . و اگـر بـخـواهـد ايـن مـقـدار را صـرفـا از غـذاهـاى گـيـاهـى كـسـب كـنـد، بـايـدحـداقـل 25 كـيـلو گـرم از آنـها را در شبانه روز مصرف كند كه طبعا امر محالى است و لذادچار كمبود مواد پروتئينى خواهد شد.
مـطـلب ديـگـرى كه تذكر آن در اين جا ضرورى است ، مصرف گوشت بدون استخوان استكه متاءسفانه امروزه زياد رايج شده است ، در حالى كه ارزش غذايى آن ، كمتر از گوشتمـعمولى است ، زيرا خود استخوان حاوى مواد متعدى از جمله مقدار زيادى فسفر و كلسيم استكه گوشت بى استخوان فاقد آنهاست .

كباب
مـوسـى پسر بكر مى گويد: در مدينه مبتلا به مرضى شدم كه در اثر آن ضعيف شدهبـودم ؛ خـدمـت امـام مـوسـى كاظم (ع ) رسيدم . آن حضرت به من فرمود: مى بينم كه ضعيفشده اى ؟ گفتم آرى فرمود كباب بخور. كباب خوردم و خوب شدم .
مـوسى پسر بكر مى گويد: امام موسى كاظم (ع ) به من فرمود كه چرا رنگ صورت توزرد شـده اسـت ؟ عرض كردم دچار تب شده بودم . حضرت به من فرمود: گوشت بخور. منگوشت خوردم بعد از يك هفته حضرت مراديد و به من كه همان طور رنگ پريده و زرد رنگبودم ، فرمود: مگر به تو نگفتم كه گوشت بخورى . عرض كردم از آن وقتى كه به منامر كرده ايد، غير از گوشت چيزى نخورده ام . فرمود چطور گوشت خورده اى ؟ عرض كردمآب پز. حضرت فرمود: نه به صورت كباب بخور. پس من كباب خوردم . بعد از يك هفتهحضرت مرا به سوى خود خواند. در حالى كه قرمزى صورت من در اثر خوردن كباب عودكرده بود، آن حضرت فرمود: اكنون حال تو خوب شده است .

مـــاسـت كـسى كه مى خواهد ماست بخورد و ماست به او ضررى نرساند، بايد (زنيان)روى آن بريزد و بعد آن را بخورد.
امام موسى كاظم (ع )
مـاسـت يـا شـير منعقد شده ، در نتيجه اثر مايه بر روى شير، بدست مى آيد. مچنيكف اولينشخصى بود كه ماست را بر ضد تخمير روده اى دستور داد، زيرا ماست بواسطه اسيد وبـاكـتـرى هاى مفيدى كه دارد، از تخمير جلوگيرى مى كند. در بعضى از سوء هاضمه هاىنـاشـى از كـمـى تـرشـح شيره معده ، و در يبوست هاى معمولى ، و در مسموميت هاى خود بهخـودى كـه منشاء هاضمه اى دارند، ماست بسيار مؤ ثر و مفيد است . مصرف 300 گرم ماستصبح ناشتا و 300 گرم در وسط روز، تاءثير بسزائى در سلامت دستگاه گوارش ‍ دارد.
خاصيت ماست بيش از شير است ، زيرا در آن يك نوع پروتيد موجود است كه بسرعت هضم وجـذب مـى شـود، بـعـلاوه كـلسـيـم آن براى اشخاص سالخورده بى اندازه مفيد است ، و ايناشـخـاص كـه هـمـيـشه از عفونت روده هاى خود مى نالند، اگر بطور مرتب ماست بخورند،گاز و عفونت روده آنها بكلى زائل خواهد شد.
مشهور است كه مردم بلغارستان كه ماست جزو غذاى روزانه آنهاست ، عمر متوسطى طولانىتر از عمر ساير مردم كره زمين دارند.
مـاست بهترين غذا براى بيماران است ، زيرا معده و روده را شستشو مى دهد و انواع عفونتهاو مـيـكـربـهـاى مـضـر آن را دفـع مى كند. بعلاوه باكتريهاى ماست بسيارى از ويتامين هاىگروه B مى سازد و به خون مى فرستد.

ماش
يكى از اصحاب مى گويد : مردى از لك و پيسى به امام موسى كاظم (ع ) شكايت برد.آن حضرت به او امر فرمود: ماش بپز و بخور.
شـخـصـى بـراى لك و پـيـسـى از حـضرت رضا (ع ) درمان خواست حضرت به او فرمود:هنگامى كه ماش تازه بعمل مى آيد، ماش بگير و آن را با برگش بكوب و شيره اش را درمـوقـع گـرسـنـگـى بـخـورد و بـرلك و پـيـس خـودبمال . آن شخص مى گويد اين كار را كردم و شفا يافتم .
دانـه ماش علاوه بر آنكه در درمان آبله و سرخك و بيماريهاى نظير آن تاءثير زياد دارد،ضماد آرد آن براى رفع التهابات سطحى بدن بخصوص لك و پيسى بكار مى رود.
ماش از عدس لطيفتر و نفخ آن از باقلا كمتر است . ماش اشتها آور و خلط آور است .

ماهى
يـكـى از خـادمـان امـام صـادق (ع ) مـى گـويـد: آن حـضـرت خـرمـا طـلبـيـد ومـيـل كرد، و سپس فرمود: من اشتها به خرما نداشتم ولى چون ماهى خورده بودم ، بعد از آنچند دانه خرما خوردم . آنگاه فرمود: كسى كه شب ماهى بخورد و پس از آن چند دانه خرما ويا عسل نخورد، رگ فالج تا صبح بر او مى زند.
هر وقت پيغمبر خدا (ص ) ماهى مى خورد، مى فرمود: پروردگارا ! براى ما در ماهى بركتقرار بده ، و بجاى ماهى بهتر از ماهى نصيب ماكن
امام صادق (ع )
مـعـتـب مـى گـويد كه امام موسى كاظم فرمود: اى معتب ! ماهى هاى تازه براى ما فراهم كن ،زيـرا مـى خـواهـم حـجـامت كنم . سپس من آن قسم ماهى را تهيه كردم و خدمت حضرت آوردم . آنبزرگوار فرمود: مقدارى از آنها را با سر كه بپز و مقدارى را نيز بريان كن . سپس ‍ آنسرور ناهار و شام از آنها ميل فرمود.
مـاهـى بـخـوريـد، زيـرا اگـر آنـرا خـالى (بـدون نان ) بخوريد، غذاى كاملى است و اگربانان بخوريد براى شما گوارا و سودمند است .
امام موسى كاظم (ع )
امـيـرالمـؤ منين على (ع ) فرمود: سعى كنيد هميشه گوشت ماهى نخوريد، زيرا بدن را لاغرمى كند
امام صادق (ع )
يـكـى از اصـحـاب بـه امـام حـسـن عسكرى (ع ) نامه اى نوشت و در آن نامه از خون و صفراشـكـايـت كـرد و مـعـروض داشـت كه اگر حجامت كنم ، صفرا شكايت كرد و معروض داشت كهاگـر حـجـامـت كـنم ، صفرا به هيجان مى آيد، و اگر حجامت نكنم خون مرا اذيت مى كند، نظرشـمـا در ايـن بـاره چيست ؟ امام حسن عسكرى (ع ) در جواب نوشت : حجامت كن و پس از حجامت ،مـاهـى تـازه را بـه صـورت كـبـاب بخور. سؤ ال كننده مى گويد: دوباره همين مسئله را ازايـشـان پـرسـيـدم ، آن حـضـرت مـرقـوم فـرود: حـجامت كن و بعد را از ايشان پرسيدم ، آنحـضرت مرقوم فرمود: حجامت كن و بعد از آن ماهى تازه را كباب كن و با آب نمك بخور. مننيز همين كار را كردم و حالم خوب شد و ماهى به اين ترتيب غذاى من گرديد.
از نظر ارزش غذايى ، گوشت ماهى يكى از بهترين مواد پروتئين دار، فسفر دار و ويتاميندار اسـت بـه ويـژه ويتامين هاى A.D بعلاوه تركيبات شيميايى آن كمتر از گوشت گاو وگـوسـفند نيست ، بلكه از برخى جهات بر آنها برترى دارد. بدين جهت كارشناسان موادغـذايـى ، گـوشـت مـاهـى را يكى از بهترين و با ارزشترين منابع غذايى براى انسان مىدانـنـد. براى مقايسه ارزش غذايى ماهى كافى است كه تركيب شيميايى دامهاى قصابى وماهى را يكديگر مقايسه كنيم .
نوع گوشت آب چربى آلبومين
گوشت گاو 5/74 درصد 1/3 درصد 2/22 درصد
گوشت گوسفند 60 درصد 19 درصد 20 درصد
گوشت ماهى 5/63 درصد 74/14 درصد 75/21 درصد
تـركـيـب شـيـمـيـايـى بـدن مـاهـيـهـا مـخـتـلف اسـت ، ولى بـه هـرحـال حـاوى آب ، آلبـومـيـن ، مواد چربى و مواد معدنى است . علاوه بر اين درخاويار مقدارىلسـتـيـن و ويـتـامينهاى A.D موجود است . در كيسه صفراى ماهى مقدار نسبتا زيادى انسولينمـوجـود اسـت ، بـطـورى كـه مـقـدار نـسـبـتـا زيادى انسولين موجود است ، بطورى كه مقدارانـسـوليـنـى كـه از يـك نـوع مـاهـى بـه نـام سـفـره ماهى استخراج مى كنند، برابر مقدارانسولين حاصل از غده لوزالمعده 150 گاو است .
مـقـدار ويـتـامـيـن A مـوجود در يك كيلو ماهى ، برابر ويتامين A موجود در 220 كيلو كره با6500 عـدد تـخـم مـرغ اسـت . يـك كيلو گوشت ماهى آزاد 2500 كالرى حرارت توليد مىكـنـد. مـاهـى مـخـصـوصـا هـنـگـامـى كـه با سبزى تواءم گردد، باعث افزايش فوق العادهتـرشـحـات شـيـره معدى مى شود. پاولوف فيزيولوژيست معروف شوروى ، اثر گوشتمـاهـى را روى تـرشحات معده سگ آزمايش و ثابت كرد كه در اثر مجاورت گوشت ماهى بامـعـده سـگ ، تـرشـحـات مـعـده ، خـيـلى بـيـشـتـر از زمـانـى است كه سگ گوشت گاو خوردهباشد.

مرزه
يكى از اصحاب مى گويد كه حضرت موسى بن جعفر (ع ) فرمود: مرزه داروى اميرالمؤمـنـيـن عـلى (ع ) بـود و آن حـضـرت مـى فرمود: مرزه در معده پرزهايى مانند پرزهاى حولهايجاد مى كند.
شـخـصـى از رطـوبـت ، خـدمت حضرت موسى بن جعفر شكوه كرد. حضرت به او دستور دادمرزه را بكوبد و ناشتا از آن بخورد.
سـرشـاخـه گـلدار مـرزه ، مـعـطـر و نـيـرو دهـنـده اسـت . مـرزهعـمـل هـضم را آسان مى كند و بعلاوه مقوى معده ، مدر و بادشكن نيز هست . در سوء هاضمه ،زردى ، حـالات بـحـرانـى آسـم و نـفـخ ، اثـر مـعـجزه آسايى دارد. لوسيون (آب حاوى مادهدارويـى ) آن در زخـمـهـاى ديـر علاج ، و جوشانده آن در رفع دردهاى روماتيسمى ، دردهاىعـصـبـى ، و نـيـز تـقويت جسمانى كودكان ضعيف و يا مبتلا به راشيتيم (نرمى استخوآنها)بكار برده مى شود.
مـرزه طـبق تحقيقات شولتزيك اثرى قاطع در رفع اسهالهاى حاد و مزمن دارد. دم كرده يكدرصـد آن در رفـع اسـهـالهـاى عـفـونـى و سـبـك ، و نيز و رم و التهاب معده و روده ، اثردرمـانـى زيـادى دارد. پـرورش مـرزه در نـواحـى مـخـتـلفمعمول است .

موز
يحيى صنعانى مى گويد: در مكه خدمت حضرت رضا (ع ) رسيدم . ديدم آن حضرت موزىرا پوست مى كند و به امام محمد تقى (ع ) مى خوراند. عرض كردم : فدايت شوم اين مولودمبارك است . حضرت فرمود: آرى اى يحيى ، اين مولودى است كه در اسلام پربركتتر از اوبراى شيعيان نيست .
ابـى اسـامه مى گويد: نزد امام صادق (ع ) رفتم . حضرت درنايت مهربانى موزى به منمرحمت فرمود و من آن را گرفتم و خوردم .
موز ميوه اى بسيار خوش طعم و مطبوع است كه براى همه كسى و در هر رژيم غذايى ، حتىكـسانى كه جهاز هاضمه ضعيف دارند مفيد است . موز بعنوان ملين در سوء هاضمه و يبوستمـصـرف مـى شـود. بـراى ازديـان مـقـاومـت بـدن قـبـل و بـعـد ازعـمـل جـراحى بسيار سودمند است . بعلاوه بعلت داشتن مقدار زيادى ويتامينهاى گروه B درتـقـويـت اعصاب اثر زيادى دارد. نيروى بدن مادر را افزايش ‍ مى دهد و مانع از سقط جنينمـى گـردد. مـوز داراى مـقـدار زيـادى فـسـفـر اسـت كـه در افـزايش هوش و حافظه كودكانتاءثير بسزايى دارد.
دكـتـر لابـه رئيـس آزمـايـشگاه دانشكده پزشكى پاريس ، معتقد است كه يك عدد موز تازه ورسيده ، به اندازه يك كيلو گوشت ارزش ‍ غذايى دارد.
در 100 گرم موز، مواد زير يافته مى شود:
پروتيد 87/1 گرم
گلوسيد 05/23 گرم
ليپيد 53/0 گرم
آب 1/73 گرم
مواد معدنى 6/1 گرم
مواد معدنى موز شامل پتاسيم ، كسليم ، فسفر، آهن ، منيزيم و روى است .

مويز
مـويـز بـخوريد؛ زيرا مويز صفرا و بلعم را از بين مى برد، اعصاب را قوى مى كند،خستگى و اندوه را برطرف مى نمايد و انسان را خوش اخلاق مى كند.
پيامبر اكرم (ص )
على (ع ) فرمود: كسى كه صبح ناشنابيست و يك دانه مويز سرخ بخورد، مريض نخواهدشد.
امام صادق (ع )
مويز اعصاب را قوى مى كند، رنج و خستگى را از بين مى برد و نفس را نيكو مى نمايد.
امام صادق (ع )
وقتى كه دچار قحطى و گرسنگى شديد، از مويز بجاى نان استفاده كنيد و خود را با آنراضى نگهداريد.
امام صادق (ع )
مـويز، انگور رسيده اى است كه به درخت خشك شده باشد، و فرق آن باكشمش در اين استكـه كـشـمـش از انـگـورهـاى كـوچـك و مـويـز از انـگـور درشـتحاصل مى شود.
مويز اشتهاآور، خلط آور و ملين است . محركى قوى براى دستگاه تناسلى نيز هست .

نان
پـيـغـمـبـر اكـرم (ص ) فـرمـود: نـان را گـرامـى بـداريـد. عـرض كـردنـد يـارسـول الله چـگـونه آن را گرامى داريم ؟ فرمود: هر وقت كه نان جلو شما گذاشته شد،انتظار غذاى ديگرى را نكشيد.
امام صادق (ع )
نان را هرگز زير كاسه و بشقاب نگذاريد.
امام صادق (ع )
پيغمبر اكرم (ص ) فرمود نان را با دست تكه كنيد.
امام صادق (ع )
خداوند ! براى ما در نان بركت قرار ده و بين ما و نان جدايى مينداز؛ زيرا اگر نان نبود،نيروى نماز خواندن ، روزه گرفتن و اداى واجبات پروردگارمان را نداشيم .
پيغمبر اكرم (ص )
پـيـغـمـبـر اكرم فرمود: نان را بو مكشيد، همچنان كه درندگان آن را بو مى كشند. چه نانمـبـارك اسـت و خـداونـد بـه سـبـب نـان ، بـاران را از آسـمـاننـازل فـرمـود و زمـيـن را رويـانـيد. به وسيله نان است كه شما نماز مى خوانيد و روزه مىگيريد و حج خانه پروردگارتان را به جاى مى آوريد.
امام صادق (ع )
پـيـغـمـبـر اكـرم (ص ) فـرمـود: وقـتـى كـه نـام و گـوشـت براى شما آوردند، ابتدا شدتگرسنگى خود را با نان برطرف كنيد، آنگاه گوشت بخوريد.
امام صادق (ع )
پيغمبر اكرم به خانه عايشه وارد شد. ديد عايشه نان ها را مى شمرد. حضرت فرمود: اىعايشه نانها را مشمر كه بر تو شمرده مى شود (حساب مى شود).
امام صادق (ع )
كسى كه تكه نانى بيابد و آن را بخورد، حسنه اى براى او خواهد بود، و كسى كه تكهنانى در كثافت ببيند و آن را بشويد و بردارد، هفتاد حسنه براى او خواهد بود.
پيغمبر اكرم (ص )
پـيـغـمبر اكرم (ص ) به خانه عايشه رفت . تكه نانى افتاده ديد كه نزديك بود عايشهپـا روى آن بـنـهـد. حـضرت آنرا برداشت و خورد و سپس فرمود: اى حميرا ! (لقب عايشه )نـعمتهاى خداوند را گرامى بدار. نان جو، غذاى پيغمبران و خوراك نيكان است و خداوند رواندانسته است كه خوراك پيغمبران را چيزى جز نان جو قرار دهد.
امام رضا (ع )
در شكم آدم مسلول ، غذايى سودمندتر از نان برنج وارد نمى شود.
امام رضا (ع )
بـه شـخـصى مبتلا به اسهال ، نان برنج بخورانيد، زيرا نان برنج معده را دباغى مىكند و مرض را آسان برطرف مى كند.
امام صادق (ع )
مـواد تـشـكـيـل دهـنـده نـان در حـقـيـقـت هـمـانـهـايـى هـسـتـنـد كـه آرد راتـشـكـيـل مـى دهـنـد، و سـهـم اعـظم تركيبات آرد عبارتند از: آب ، مواد ازته (گلوتن )، موادچـربـى ، نشاسته و قند، سلولز و مواد معدنى ؛ ولى بايد توجه داشت كه بعضى از اينمواد ضمن پختن ، تغييرات مختلف و گاهى نسبتا عميق مى كنند. مثلا نشاسته در اثر حرارتبه درجات متعدد تجزيه مى شود.
نـان حاوى مقدارى ويتامين هاى A.B و دياستازى است كه حاوى منگنز است . نان گندم براىكـسـانـى كـه غـذاهاى كلسيم دار مصرف مى كنند، بسيار مفيد است ؛ زيرا كليسم كهنه را ازبـيـن مـى بـرد و كـلسـيـم تـازه و جـانـشـيـن آن مـى كـنـد؛ و بـه هـمـيـندليل است كه خوردن زياد نان گندم ، باعث مى شود كه شخصى دچار كمبود كلسيم گردد،از اين رو حداكثر مقدار خوراك روزانه نان ، نبايد از 200 گرم تجاوز كند.
در مـيـان نانها بهتر از همه نان سنگ است كه در موقع پختن صدمه زيادى به مواد آن نمىرسـد. نـان و پـنير غذاى بسيار مطبوعى است كه از نظر داشتن پروتئين بسيار غنى است ؛زيـرا نـان گندم كه مقدار ليزين (يكى از اسيدهاى آمينه توليد كننده مواد پروتئينى ) آنخـيـلى كـم اسـت ، مـخـلوط بـا پـنـيـر كـه ليـزيـن تـقـريـبـا مـكـفـى دارد، غـذايـى راتـشـكـيـل مى دهد كه نياز روزانه بدن را به اسيدهاى آمينه به مقياس وسيعى تاءمين خواهدكرد.
نخود
نخود براى درد سينه مفيد است .
امام صادق (ع )
نـادر خـادم حـضـرت موسى بن جعفر مى گويد: امام موسى كاظم (ع ) هميشه نخود پخته راپيش از غذا و بعد از غذا ميل مى فرمود.
بـزنـطـى مى گويد: حضرت رضا (ع ) فرمود: نخود براى درد پشت خوب است . و هميشهخود آن حضرت پيش و بعد از طعام دستور مى داد تا براى او نخود بياورند.
نخود با همه ارزش غذايى زيادى كه دارد، دير هضم و مولد نفخ است ، ولى از قديم الايامچـنين شهرت دارد كه مدر، قاعده آور و ضد كرم است . سابقا آن را براى رفع قولنج هاىكليوى ، دفع سنگ هاى ادرارى و زردى به كار مى بردند.
در استعمال خارجى باز كننده زخمهاى چركين و التيام دهنده است .
در هر 100 گرم نخود مواد زير يافته مى شود:
پروتيد 20 گرم
گلوسيد 60 گرم
ليپيد 2 گرم
و نـيـز حاوى مقدارى فسفر، كلسيم ، آهن و ويتامين هاى B.C.E است . اين مقدار نخود توليد350 كالرى حرارت مى كند.

نمك
يا على ! پيش از غذا و بعد از غذا نمك بخور؛ زيرا هر كس اين كار را بكند، خداوند هفتادو دو مرض را كه از جمله آنها جذام ، جنون و برص است ، از او دور مى كند.
پيغمبر اكرم (ص )
امـام رضـا (ع ) در مـيان جمعى از اصحاب سؤ ال فرمود: كدام قاتق لذيذتر است ؟ بعضىگـفـتـنـد گـوشت ، و بعضى جواب دادند روغن و شير، عده اى ديگر نيز نمك را نام بردند.خـود آن حـضـرت نـمـك را لذيـذتـريـن و گـواراترين قاتقها دانست و در تاءييد اين مطلبفرمود: ما براى گردش به بيرون شهر رفته بوديم . يكى از خدمتكاران فراموش كردهبـود كـه نـمـك هـمـراه بـيـاورد. فربه ترين گوسفندها را براى ما كشتند؛ ولى چون نمكنبود، از آن استفاده اى نكرديم تا برگشتيم .
عـقربى پيغمبر اكرم را نيش زد. حضرت نمك طلبيد و بر موضع درد پاشيد و آن را آنقدرفـشـار داد تـا زهـر از آن مـوضـع خـارج شـد. سـپـس فـرمـود: اگر مردم فرمود: اگر مردمفوايدى را كه در نمك است بدانند، محتاج به هيچ ضد سمى نخواهند بود.
امام صادق (ع )
غـذاى سـفـره اى كـه نـمـك در آن نـبـاشـد، گوارا نيست ، و براى بدن بهتر آن است كه غذاخوردن با نمك شروع شود.
امام صادق (ع )
خـداونـد به موسى بن عمران وحى كرد كه قوم خود را امر كن تا با نمك غذاى خود را آغازكـنـنـد و بـا نـمـك نيز آن را پايان دهند، و اگر چنين نكردند و به بيمارى مبتلا شدند، جزخودشان كس ديگرى را سرزنش نكنند.
امام محمد باقر (ع )
كـسـى كـه بر روى اولين لقمه غذاى خود نمك بپاشد، لك و پيس و كك و مك صورت او رابرطرف مى شود.
امام صادق (ع )
نمك طعام از جمله موادى است كه نمى تواند از راه خوراكيهاى گياهى و يا حيوانى وارد بدنگردد. نمك كه نام شيميايى آن كلرور سديم است . اشتها را زياد مى كند و اين امر مربوطبه كلر آن است . بعلاوه مصرف متعادل آن باعث چاقى مى شود.
نمك در ازدياد مقاومت بدن در برابر گرما بسيار مؤ ثر است ، به همين جهت كسانى كه درگـرمـاى زيـاد مجبورند ساعتهاى متمادى كار كنند، روزانه چند قرص نمك مى خورند، زيرانـمـك مـصـرف شـده ، تـرشـح عـرق را افـزون مى كند و عرق نيز براى تبخير، مقدارى ازحرارت بدن را مى گيرد.
نمك باعث سفت و سخت شده قسمت سطحى پوست بدن مى شود.
شنا كردن در آبهاى نمك دار باعث سست شدن پياز مو و ريزش آن مى شود.
اشـخـاصـى كـه كـليه هاى ناسالم دارند، بايد در مصرف نمك احتياط كنند و حتى آن را ازرژيـم غـذائى خود حذف كنند؛ زيرا با مصرف نمك مقدار آبى كه بايد از بدن دفع شود،زياد مى شود و اين امر و مستلزم انجام دادن كار اضافى براى كليه هاست .

هويج
هويج انسان را از قولنج و بواسير ايمن مى كند و قواى جنسى را افزايش مى دهد.
امام صادق (ع )
داود مـى گويد، شنيدم امام موسى كاظم (ع ) فرمود: خوردن هويج كليه ها را گرم و قواىجنسى را تقويت مى كند. عرض كردم : فدايت شوم من كه دندان ندارم چطور هويج بخورم ؟حضرت فرمود: دستور بده آن را براى تو بپزند و پخته آن را بخور.
وجـود ويـتـامـيـنهاى A.B.C.D و نيز مقدارى و ويتامين E كه در افزايش قواى جنسى مؤ ثراست ، باعث گرديده كه ريشه هويج در رديف مهمترين مواد خوراكى قرار گيرد، و به علتوجـود هـمـين مواد ضرورى است كه در رفع بيمارى هاى ناشى از كمبود ويتامينC در بدن ،بـى مـيـلى جـنـسـى ، كـم خـونـى زمان بلوغ ، آب آوردن بافتها، عدم دفع ادرار، تحريك والتـهـاب مـجارى هاضمه و تنفسى ، سرفه هاى مقاوم ، آسم ، اخلاط خونى و حتى در رفعكرم اطفال نيز آن را مفيد مى دانند.
له شـده هـويـج اثـر تـسـكـيـن دهـنده گى بر روى زخمها و قرحه ها دارد، بعلاوه در درمانبيماريهاى جلدى مختلف نظير خارش اگزما و سوختگيها نيز بسيار سودمند است .
هـويـج پـخـته نيز داراى مواد مشابه هويج خام است با اين تفاوت كه ويتامين C آن در اثرپـخـتـه شـدن بـه مـقدار زياد كاهش مى يابد. ذكر اين نكته ضرورى است كه ويتامين A درهـويـج بـه صـورت كـاروتـن اسـت و ايـن وظـيـفـه كـبـد اسـت كـه كاروتن را به ويتامين Aتبديل كند، بنابر اين اشخاصى كه به بيمارى هاى كبدى مبتلا هستند نبايد در مصرف آنافراط كنند، زيرا كبد ضعيف آنها قدرت چنين تبديلى را ندارد.
در 100 گرم هويج مواد زير يافته مى شود:
پروتيد 2/1 گرم
گلوسيد 6 تا 9 گرم
ليپيد 2/0 گرم
آب 88 گرم
و نـيـز حـاوى مـقـدارى پتاسيم ، منيزيم ، كلسيم ، آهن و ويتامين هاى C و B و B2، PP و Kاست . 100 گرم هويج توليد 48 كالرى حرارت مى كند.

fehrest page

back page

 

 
 

کلیه حقوق این سایت محفوظ می باشد.

طراحی و پیاده سازی: GoogleA4.com | میزبانی: DrHost.ir

انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما جمادی الثانی رجب شعبان رمضان شوال ذی القعده ذی الحجة محرم صفر ربیع الثانی ربیع الاول جمادی الاول نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس دیتاسنتر فن آوا سرور اختصاصی سرور ابری اشتراک مکانی colocation